Pražská Trojkoalice: Město a jeho firmy nesmí obchodovat s dluhy Pražanů

26.08.2014 12:38 | Zprávy

Za zpoplatněné veřejné služby,jako je městská hromadná doprava nebo svoz odpadků, mají občané platit řádně a včas. Pražané však mají právo na solidní zacházení v případech, kdy za služby poskytované městem dluží.

Pražská Trojkoalice: Město a jeho firmy nesmí obchodovat s dluhy Pražanů
Foto: archiv SZ
Popisek: Petr Štěpánek, kandidát Strany zelených

„Není možné, aby dluh v řádu stovek korun za černou jízdu narostl na desítky tisíc a exekutoři pak kvůli tomu lidem prodávali střechu nad hlavou, jak se to u řady černých pasažérů děje. Dluhy je potřeba platit, ale odmítáme, aby město s dluhy obchodovalo a vystavovalo občany za jízdu načerno podivným praktikám vymahačských firem,“ uvádí Petr Štěpánek, kandidát na primátora.

„Dluhy za stovky milionů od desítek tisíc občanů vymáhá firma vybraná bez výběrového řízení a založená jen krátce před dohodou s Dopravním podnikem. Zdá se, že velký byznys spojený s vymáháním dluhů pokračuje nerušeně dál,“ uvedla Petra Kolínská, čtyřka na kandidátce Trojkoalice.

Trojkoalice požaduje, aby Dopravní podnik a další městské společnosti vymáhaly dluhy od fyzických osob bez prostředníků a etickým způsobem.

Poznámky:

Společnost Fidentia byla založena v srpnu 2012 a od Dopravního podniku získala pohledávky z let 2011, 2012 a 2013.

V letech 2004 – 2009 předal Dopravní podnik téměř 350 tisíc případů k řešení exekutorům. To znamená, že původní dluh cestujícího ve výši stovek korun generuje exekutorům a spolupracujícím advokátům příjmy ve výši přesahující jednu miliardu, pokud vezmeme v úvahu, že vymožením celé částky končí 30 % exekucí.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zeleni.cz

Tomio Okamura byl položen dotaz

Co je podle vás příčinou vašeho neúspěchu?

Podle mě to souvisí i s tím, že se jste chytli papalášské manýry. Už jsem to třeba psala panu Fialovi, když tvrdil, jak je neetické někomu odebrat náhrady, když nepracuje a co myslíte, odpověděl mi alespoň? Ne. Vám už také většina z nás nestojí ani za odpověď. Dřív jste byli mnohem otevřenější. Naví...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Příkladná servilita České televize

10:14 Rajchl (PRO): Příkladná servilita České televize

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k České televizi.