Primátor Nwelati: Přes Jizeru v Mladé Boleslavi povede smíchovská lávka

04.11.2023 22:43 | Tisková zpráva

Lávka, která téměř sto let překlenovala pražský Smíchov, musela být před několika dny demontována, a v noci na pátek se přesunula do Mladé Boleslavi.

Primátor Nwelati: Přes Jizeru v Mladé Boleslavi povede smíchovská lávka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Raduan Nwelati

„Jsem moc rád, že se nám podařilo zachránit technickou památku, a zároveň pro ni nalézt další uplatnění. Chceme ji využít k přemostění Jizery v místě, kde kdysi stával most do dnes již neexistujícího lihovaru. 

Anketa

Souhlasíte s tím, že koalice SPOLU jde společně i do eurovoleb?

3%
17%
hlasovalo: 38489 lidí
Zůstaly po něm v řece pilíře, které pro lávku využijeme," vysvětlil primátor města Raduan Nwelati. Ten prozradil, že nápad o přesunu lávky do Boleslavi dostal před necelými třemi týdny při sledování reportáže o jejím bourání. "Bylo mi líto významné stavby z roku 1929 a zároveň jsem věděl, že v rámci revitalizace břehu Jizery a Klenice chceme přemostění v tomhle místě obnovit," dodal.

Poděkoval zároveň všem, kdo se na realizaci tohoto plánu podíleli, protože se celou akci podařilo domluvit a zajistit v rekordně krátkém čase. 
 
„Bez ochoty Technické správy komunikací Praha, vedení Prahy v čele s primátorem Bohuslavem Sobotkou, ministerstva dopravy, firmy Hanyš a v neposlední řadě i našeho stavebního odboru by to nebylo možné. Společně jsme to ale dokázali a díky tomu neskončí tahle krásná stavba ve šrotu," nešetřil chválou primátor Nwelati.
 
Ze Smíchova do Mladé Boleslavi bylo nutné přesunout 110 metrů lávky, náklad vážil 110 tun, a při jeho transportu z hlavního města bylo dokonce nezbytné na několik minut uzavřít Smíchovský tunel. Část lávky, která původně měřila 175 metrů, bude vystavena v Železničním depozitáři Národního technického muzea. Transport proběhl v noci ze čtvrtka na pátek, složení dílů lávek z kamionů pomocí velkého jeřábu během pátečního dopoledne.
 
Aktuálně je lávka, jejíž kovová konstrukce je mimochodem ve vynikajícím stavu, deponována v Bezděčíně. V procesu je rovněž definitivní majetkové vypořádání mezi Prahou a Mladou Boleslaví, které ještě musí projít pražským zastupitelstvem. 
 
Na jaře příštího roku ji čekají nezbytné dílčí opravy a v průběhu roku 2024 by měla být instalována přes Jizeru. V rámci revitalizace okolí řeky by zde měla do budoucna vzniknout i cyklostezka a odpovídající cesta pro pěší.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Gregorová (Piráti): Nesmíme dopustit, že eurovolby rozhodne Putin a strach

14:04 Gregorová (Piráti): Nesmíme dopustit, že eurovolby rozhodne Putin a strach

Europoslanci odsuzují ruské pokusy o vměšování do dění v Evropském parlamentu a nadcházejících evrop…