Primátor Svoboda: Na koncert The Weeknd v Letňanech nebude dostatek parkovacích míst

04.08.2023 19:05 | Tisková zpráva

V souvislosti s nedělním vystoupením umělce The Weeknd v Letňanech apeluje hlavní město na návštěvníky koncertu, aby primárně využili hromadnou dopravu. Posíleny budou spoje linky metra C i městské a příměstské autobusy.

Primátor Svoboda: Na koncert The Weeknd v Letňanech nebude dostatek parkovacích míst
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Svoboda (SPOLU)

Minulou neděli totiž v Letňanech nastal dopravní kolaps kvůli vysokému počtu účastníků koncertu skupiny Depeche Mode, kteří přijeli do Letňan auty.

Na koncert kanadského interpreta The Weeknd v neděli 6. srpna v areálu Letiště Praha Letňany je prodáno ještě o deset tisíc vstupenek více než na britskou legendu Depeche Mode, očekává se návštěvnost 75 tisíc lidí.

„Nedostatek parkovacích kapacit v hlavním městě je jedním z problémů, které současné vedení Prahy vnímá jako prioritní. A během hromadných akcí, jako byl nedělní koncert britské kapely Depeche Mode, se to zcela otevřeně ukázalo. Víme o tom a jsme připraveni to řešit,“ říká primátor Prahy Bohuslav Svoboda.

V místě konání koncertu a jeho okolí nebude dostatek parkovacích míst.

„Těm, kteří na koncert přicestují autem ze vzdálenějších krajů, doporučujeme zaparkovat na parkovištích P+R u stanic metra nebo v jiných částech Prahy, a do Letňan se dopravit metrem. Vzhledem k očekávanému vysokému počtu návštěvníků akce posílí Dopravní podnik hlavního města Prahy spoje linky metra C před konáním akce i po jejím ukončení. Na koncert bude možné se také dopravit i některou z 8 linek městských a 4 linek příměstských autobusů, jejich provoz bude také posílen. Určitě není vhodné využívat taxislužby, jejich řidiči mohou snadno uvíznout v dopravní zácpě,“ radí Zdeněk Hřib, I. náměstek primátora pro oblast dopravy.

Na lince A je k dispozici parkoviště Depo Hostivař s kapacitou 169 vozů a Skalka 1 a 2 s celkovou kapacitou 137 vozů. Na lince B nabízí parkoviště Černý most II a III kapacitu 1011 vozů, Rajská zahrada kapacitu 88 vozů, Nové Butovice kapacitu 57 vozů a Zličín 1 a 2 celkovou kapacitu 144 vozů. Na lince C jsou pak k dispozici parkoviště Opatov s kapacitou 212 vozů, Westfield Chodov s kapacitou 653 vozů, Holešovice s kapacitou 74 vozů, Kongresové centrum s kapacitou 260 vozů, Ládví s kapacitou 78 vozů a Letňany s kapacitou 633 vozů. Navýšena bude i parkovací kapacita u OC Letňany.

Dopravní podnik hl. m. Prahy posílí provoz na všech linkách metra a prodlouží jej o necelou hodinu. V době návozu návštěvníků v čase od 15:00 do 20:00 hodin bude vypravovat vlaky metra na lince C v intervalu 2,5 až 3 minuty místo standardního nedělního intervalu 5 minut. V době od 22:00 do 00:30 hodin bude vlaky metra na lince C vypravovat v intervalu jako v maximální špičce pracovního dne, tj. 120 vteřin, místo standardních 7 až 10 minut. Na linkách A a B budou v době návozu soupravy jezdit v intervalu 4 až 5 minut místo původních 5 až 7 minut, v době odvozu od 22:00 pak v polovičním intervalu 5 minut místo původních 10 minut. Poslední vlak z Letňan na lince C vyjede v 0:34 hodin.

Anketa

Věříte, že existují mimozemšťané?

67%
hlasovalo: 6153 lidí

Odjezdy posledních vlaků na lince A ze stanice Muzeum jsou ve směru Nemocnice Motol naplánovány na 0:46 hodin a ve směru Depo Hostivař na 0:47.

Odjezdy posledních vlaků na lince B ze stanice Florenc jsou naplánovány ve směru Zličín na 0:51 a ve směru Černý Most na 0:54.

„Tímto opatřením zajistíme, aby se skutečně všichni návštěvníci koncertu, kteří zaparkují svá auta na záchytných P+R parkovištích u stanic metra na okraji Prahy, dostali zpět opět metrem. Je potřebné mít na paměti, že maximální kapacita jednoho vlaku je zhruba 1 200 až 1 300 cestujících. S nasazením nejkratšího možného intervalu na lince C jsme schopni z Letňan metrem za hodinu odvézt zhruba 40 tisíc cestujících. Pro hladké odbavování cestujících jsme posílili také personál na nástupištích a dispečery, kteří v koordinaci s Policií ČR budou dopravu na místě organizovat,“ vysvětluje Ladislav Urbánek, místopředseda představenstva a dopravní ředitel Dopravního podniku hl. m. Prahy.

Kromě toho Dopravní podnik hl. m. Prahy posílí provoz na autobusové lince č. 195, v době návozu v úseku Skalka (přestup na linku A) – Vysočanská (přestup na linku B) – Letňany a době odvozu v úseku Letňany–Vysočanská. Mezi 15:00 a 20:00 budou autobusy ve zmiňovaném úseku jezdit v intervalu 5 minut místo standardních nedělních 20 minut, od 22:00 do 0:30 se budou spoje posilovat podle potřeby vloženými kloubovými autobusy. „Také provoz autobusů v terminálu Letňany budou řídit naši dispečeři ve spolupráci s Policií ČR. Apelujeme na návštěvníky koncertu, aby dodržovali pokyny Policie ČR, našich dispečerů a dozorčích v metru,“ říká Ladislav Urbánek.

V oblasti Letňan bude posílena přítomnost dozorových složek Policie ČR a Městské policie, které budou kontrolovat dopravní opatření na místech zákazu vjezdu do obydlené oblasti Letňan a operativně řídit dopravu. Výše zmíněná opatření přijal Magistrát hl. m. Prahy po jednání s městskou částí Praha 18.

Do budoucna hlavní město zvažuje ještě větší uzavírku rezidenčních lokalit a zachování průjezdnosti pouze po páteřních komunikací. Dopady těchto opatření budou následně vyhodnoceny. „Připravujeme podrobnou metodiku, jejímž cílem je zajistit dopravní obslužnost v okolí výstaviště v Letňanech tak, abychom přijali takové dopravní opatření, které bude znamenat dobrou dopravní obslužnost Letňan, a která bude zároveň minimalizovat dopady na místní obyvatele,“ dodává Martin Sedeke, předseda Výboru pro dopravu Zastupitelstva hl. m. Prahy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ženíšek (TOP 09): Rusko je Říše zla, která musí být poražena

4:32 Ženíšek (TOP 09): Rusko je Říše zla, která musí být poražena

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Rusku.