Ransdorf (KSČM): Zemský ráj to napohled

29.09.2013 16:40

Těžko se mi píše o zemi, kde jsem se narodil a která je pro mne něčím, bez čeho nemohu žít. Jistě, jazykově by pro mne nebyl problém zakotvit jinde. Ale, jak řekl francouzský revolucionář Danton, copak si člověk může vzít vlast s sebou na podrážkách?

Ransdorf (KSČM): Zemský ráj to napohled
Foto: kscm.cz
Popisek: Europoslanec za KSČM Miloslav Ransdorf

Ať je na tom dobře nebo špatně, ať má takovou nebo onakou vládu, je to má vlast. První vlna předků dnešních Čechů přišla odkudsi z Ukrajiny někdy mezi lety 515-545. Prostor to byl vždy exponovaný, ale zdejší Slované se uměli bránit. Ostatně obsadili všechny černozemní půdy široko daleko. Když ještě Německo sahalo až k Ostravě, prohodil Masaryk, že na to, abychom pochopili, čí dějiny jsou největší, stačí prostý pohled na mapu.

Náš stát má kontinuitu od devátého století, je starší než Svatá říše římská, než francouzské nebo anglické království a Praha má v evropských dějinách jedinečnou pozici: jen v případě Paříže se národní dějiny utvářely z jednoho centra po celou dobu národních dějin. Smetana v Libušině proroctví podal docela dobrou sumu našich dějin: Přemysl II., Karel IV.,  husitská revoluce s jejím  odhodlaným bojem za hodnoty, později uznané jako všelidské, Jiří z Poděbrad, svého století větší, ale pak přestává vidět. Smetana nechtěl o Habsburcích lhát. Ale i za nich příběh českých dějin trval. Prohra české reformace, exulanti na čele s Komenským, rekatolizace Čech a barokní misie, účast Čechů v boji s Turky, selská povstání, národní obrození, které bylo tak úspěšné, protože to bylo široké hnutí tažené zdola. A pak už navazuje nová doba, k níž patří i industrializace českého prostoru, vznik organizovaného dělnického hnutí, vznik Československa, porážka fašismu a čtyřicet let pokusu o socialismu, jeho rozklad a porážka. A restaurace kapitalismu. Břemeno dějin je i v českém případě velké.

Ale co nás drželo po celá staletí nad vodou, to byla vůle k tvorbě, kulturní tvořivost, která znamenala šaldovsky postupné posouvání hranic možného. Palacký pravil, že kdykoliv jsme vítězili, bylo to silou ducha. A porážky jsme uměli měnit ve vítězství, v nový začátek. My Češi jsme jako Vančurův kníže Břetislav. Rosteme svými vítězstvími i porážkami. Jsme si vědomi svých slabých stránek a chyb. A současná ubohost české politické reprezentace, která je selháním a vyvanutím  polistopadových „elit“, není v žádném případě konečným slovem našeho národního příběhu. Nebojme se Evropy. Jsme její součástí a lidé tam dobře rozlišují mezi českým národem, jehož kulturu oceňují a politickou reprezentací.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloslav Ransdorf

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

Euro je cestou k vyšší prosperitě a stabilitě naší ekonomiky

To tvrdíte vy. Pokud ale vím, třeba v Řecku měli Euro a dostali se do velkých finančních problémů, které pak řešili ostatní státy, takže kdyby byla vaše teze správná, jak to že se Řecko dostalo do takových dluhů a hrozil krach jejich ekonomiky?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Havlíček (ANO): Pro mě je důležitější, o jaké produkty se jedná

14:07 Havlíček (ANO): Pro mě je důležitější, o jaké produkty se jedná

Projev na 103. schůzi Poslanecké sněmovny 23. května 2024 – interpelace premiéra Fialy k nákupu páso…