Rozvoral (SPD): Čtyři z pěti občanů se obávají vládního daňového balíčku – SPD ho odmítá!

09.09.2023 6:11 | Komentář

Další nehorázný krok Fialovy vlády proti všem našim občanům spočívá v opatřeních, které vládní pětikoalice na sílu protlačuje Poslaneckou sněmovnou v rámci daňového balíčku.

Rozvoral (SPD): Čtyři z pěti občanů se obávají vládního daňového balíčku – SPD ho odmítá!
Foto: Archiv Radka Rozvorala
Popisek: Radek Rozvoral

Současná vláda namísto toho, aby v této pro občany tíživé době jim pomáhala lépe zvládat těžké období, jim ještě jejich situaci ztěžuje. Tento nežádoucí stav potvrzují i zveřejněná data z provedeného srpnového průzkumu společnosti Generali Investments. Z celkového počtu tisíce respondentů (občanů České republiky) jich celkem 81 procent uvedlo, že se obávají dopadů tzv. konsolidačního balíčku, což pocítí ve svých peněženkách. Nejvíce se občané bojí navyšování DPH u vybraných produktů, komodit a služeb.    

Hnutí SPD už od samého počátku odmítá celý vládní daňový (tzv. konsolidační) balíček, neboť ve skutečnosti se jedná o nejrozsáhlejší zvýšení daní v historii samostatné České republiky. V balíčku představitelé vládnoucí pětikoalice například navrhují zvýšit všechny typy existujících daní a povinných pojistných odvodů. Nechceme vládní daňový balíček jako celek, ale když už je navržen a v Poslanecké sněmovně projednáván, tak se ho alespoň svými pozměňovacími návrhy snažíme zmírnit a některé návrhy zcela z vládní novely zákona, kterou se mění některé zákony v souvislosti s konsolidacích veřejných rozpočtů, vypustit.

Například navrhujeme z daňového balíčku vypustit zvyšování odvodů živnostníků na sociální pojištění a ustanovení a změny zákona vedoucí ke zrušení slevy na manžela (manželku), slevu na pracujícího studenta, slevu na umístění dítěte v předškolním zařízení (školkovné), a dále jakékoli úpravy a změny v nastavení systému daně z nemovitých věcí, změny sazby této daně, její indexaci a změny v mechanismu jejího výběru a rozpočtového určení. Ponechat navrhujeme v současném stavu zákona o rozpočtovém určení daní upravující podíl samosprávných celků, krajů a obcí, na vybraných daních z příjmu fyzických a právnických osob pro roky 2024 a 2025.

Navrhujeme také zrušit změnu „zákona o dani z přidané hodnoty“, také „změnu zákona o daních z příjmů“. Též požadujeme zrušení navrhovaného zvýšení sazby daně z příjmu právnických osob z 19 na 21%. Zásadně odmítáme znovuzavedení nemocenského pojištění pro zaměstnance. V současné době platí nemocenské pojištění za zaměstnance jeho zaměstnavatel. Vláda ale navrhuje, aby pojištění platili nově i zaměstnanci, a to ve výši 0,6 procent čisté mzdy.

Pozměňovací návrhy jsme podali i k nově stanoveným daním, kdy například nesouhlasíme se zvýšením daně z přidané hodnoty na 21 % u palivového dřeva, pilin, dřevěné štěpky a pelet. Jako paradox vnímáme například to, že vládní návrh vyčlenil ze snížené sazby ve stravovacích službách nealkoholické nápoje a zařadil je do sazby základní, což v reálu bude znamenat, že některé nealkoholické nápoje budou dražší než nápoje alkoholické.

V krátkosti jsem představil některé z našich pozměňovacích návrhů, pomocí kterých chceme zmírnit další finanční zátěž, chystanou na naše občany formou daňového balíčku. To, co předvádí Fialova vláda, nemá obdoby, a už je opravdu na čase, aby skončila. Bude-li hnutí SPD součástí příští vlády, tak se bude snažit zjednat v těchto věcech nápravu.

Převzato z profilu politika.

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Článek byl převzat z Profilu Radek Rozvoral

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Pane premiére, nebylo by namístě slušně se omluvit?

14:07 Mašek (ANO): Pane premiére, nebylo by namístě slušně se omluvit?

Dopis premiéru Fialovi o charakteru státu a budoucím směřování naší demokracie, publikovaný na svém …