SPOLU: Vláda musí urychleně řešit osud tlumočníků v Afghánistánu

15.08.2021 6:34

Koalice SPOLU vyzvala před jednáním Bezpečnostní rady státu k pomoci tlumočníkům, zaměstnancům české ambasády a spolupracovníkům v civilním sektoru.

SPOLU: Vláda musí urychleně řešit osud tlumočníků v Afghánistánu
Foto: Jdeme do toho spolu
Popisek: SPOLU - koalice ODS, KDU-ČSL, TOP 09

„Evakuace českých diplomatů z Afghánistánu je naprosté minimum, ke kterému musela česká vláda přistoupit.

Anketa

Jste pro zrušení nošení roušek či respirátorů v supermarketech a obchodech?

hlasovalo: 17849 lidí

Bohužel zůstává nevyjasněná situace kolem tlumočníků, kteří v afghánském konfliktu pomáhali české armádě. Je potřeba jim rychle pomoci. Vzhledem ke stále se zhoršující situaci v Afghánistánu by ale vláda mela urychleně řešit také pomoc zaměstnancům české ambasády a spolupracovníkům v civilním sektoru. Je to naše morální povinnost vůči těm, kteří nám pomáhali, v tomto nesmí vláda selhat,“ říká předseda ODS Petr Fiala.

„Tato vláda ví roky o závazku, který byl za Českou republiku spojencům v Afghánistánu dán. Stejně jako ví měsíce o zhoršující se situaci. Co pro lidi, kterým byla slíbena pomoc, udělala? Nic! Až pod tlakem a pozdě to dohání a zatím tragicky! Těm lidem jde o život. Není možné čekat do poslední chvíle a zbytečně tak riskovat životy vlastních lidí, spojenců a možná i těch, kteří je mají v této situaci nyní zachránit,“ doplňuje předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

„Afghánští tlumočníci obětavě pomáhali české armádě. Teď je řada na nás, abychom pomohli všem, kterým hrozí smrt. Je to naše morální povinnost a akt solidarity nenechat tlumočníky napospas Talibanu. Lidsky se mi hnusí, že vláda se jen z obav o hlasy před volbami otáčí k Afgháncům v nouzi zády, ačkoliv pomoc z jejich strany přijímala plnými hrstmi. Tady jde o lidské životy, kalkulovat s nimi kvůli volbám je zrůdnost,“ uzavírá předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Berdychová: Nové chráněné bydlení v Jičíně je v provozu

20:07 Berdychová: Nové chráněné bydlení v Jičíně je v provozu

Klienti Domova sociálních služeb Chotělice využívají nových prostor chráněného bydlení v lokalitě Ji…