Schillerová (ANO): Dostali jste se do pasti vlastních sloganů a rétoriky

26.04.2022 21:45

Projev na 19. schůzi Poslanecké sněmovny 26. dubna 2022 k návrhu zákona o spotřebních daních

Schillerová (ANO): Dostali jste se do pasti vlastních sloganů a rétoriky
Foto: Archiv Aleny Schillerové
Popisek: Předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová

Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Já jsem mezitím vychladla, co tady byly ty faktické poznámky, ale to nevadí. Je to lepší vždycky, když člověk s nadhledem a v klidu na vyřčené reaguje.

Tak Eurostat. Já ho mám přečtený, pane ministře. Ano, je tam to tempo zadlužení, přesně tak to nazývají, tempo zadlužení, nebo patří mezi nejrychlejší. Jsme tam tuším myslím na třetím místě. Taky ještě připomeňte prosím a nezapomínejme na to, že je tam další graf, který potvrzuje šesté nejnižší zadlužení v rámci Evropské unie. A to tempo - my jsme taky měli situaci, kdy jsme velkou část roku 2021 pořád ještě poskytovali covidovou pomoc, na to se nebudu vymlouvat. A bylo to moje rozhodnutí na doporučení odborného aparátu Ministerstva financí, protože já jsem se opírala jenom o odborný aparát Ministerstva financí ve své práci. A oni mi doporučili se předfinancovat, to znamená, když začaly vaše oblíbené vysílat signály Česká národní banka, že bude zvyšovat úroky, tak mi doporučili se předfinancovat. Jinak by vás dneska určitě z toho bolela hlava mnohem víc. A já dokonce možná, nevím teď, teď fakt nechci to tvrdit se stoprocentní jistotou, jestli to za mnou byli jenom ústně konzultovat, nebo jestli jsem dokonce podepsala i příslušný referátník. Netuším. Ale ano, přišli s tímto doporučením a já jsem na něj dala. A to doporučení jsem dokonce akceptovala i už v době, kdy jsem sem věděla, že nebudu pokračovat jako ministryně financí, v posledním čtvrtletí roku roku 2021 jsem se pořád chovala s péčí řádného hospodáře. To znamená, aby byly úroky na příslušné dluhopisy co nejnižší. Takže nevím, za koho bych se schovávala nebo neschovávala, ale rozhodnutí to bylo samozřejmě moje. Já jsem také mohla nedat na to doporučení, což bych nikdy neudělala, protože to bylo správné doporučení skvělého odborného aparátu, které řídí obsluhu státního dluhu na vysoké úrovni. Bez ohledu na to, kdo je ministrem. Ten ministr může to maximálně zkazit tím, když na ty lidi nedá. A to věřím, že ani vy neděláte. Z toho vás určitě nepodezírám.

Takže abychom si to vyjasnili. Jinak já jsem nechala spočítat takovou tabulku, uváděla jsem ji na sociálních sítích, rok 2021, 2022, oba dva covidové roky, tempo zadlužení porovnání všech zemí Evropské unie, jsme pod průměrem. Za dva roky jsme pod průměrem. Je to místo 12 nebo 13, ale je to rozhodně pod průměrem Evropské unie.

Nebudu asi ani tady komentovat, ale možná jsem to řekla nepřesně, protože na to reagoval jak pan ministr, tak pan zpravodaj, spotřební daň a DPH - tak já doufám, že mě po 25 letech v oblasti daní nepodezíráte, že bych nevěděla, že dopravci jsou plátci DPH. Ale samozřejmě, to doufám, že mě nepodezíráte, ale řekla jsem to zřejmě příliš zkratkovitě. Já jsem hovořila o tom, že to snížení spotřební daně jim nijak nepomůže, DPH jim samozřejmě nepomůže, když jsou plátci, a pomohlo by ale občanům a pomohlo by malým firmám, kteří plátci nejsou. Takže to bych jenom na upřesnění, aby tady něco takového nezaznělo.

Pan ministr hovořil o dodatečných příjmech; on jim říká inflační, to není nic proti ničemu, s tím já souhlasím. Tuším, že podle poslední makroekonomické predikce to bylo 70 miliard, pokud se nemýlím, což by bylo asi o deset víc, ale nechci se s vámi teď přít, já jsem si ty podklady teď s sebou nevzala. A my říkáme pouze, my neříkáme, abyste akceptovali všechny návrhy. Ale akceptujte některé, nebo se jimi inspirujte!

Říkali jsme před měsícem nebo před třemi týdny, když jste rozhodli, že zvýšíte životní a existenční minimum o deset procent, že je to málo, když inflace už se blíží 13 procentům a není tady žádný závazek, že se zastaví. Dnes už jsem četla v médiích, nebo včera, že pan ministr práce a sociálních věcí přijde s návrhem na jeho zvýšení. Já vím, že životní a existenční minimum, pane ministře, se týká osmi druhů sociálních dávek, a vstupuje a navyšuje je. Těch sociálně nejpotřebnějších. A samozřejmě, když jeho zvýšení nedosáhne ani inflace, no tak zřejmě asi na to doplatí příjemci těchto sociálních dávek, což jsou adresáti, které vy označujete jako nejpotřebnější a tudíž v centru vašeho zájmu.

Evidentně ne. My jsme zvyšovali životní a existenční minimum a já jsem to byla nucena studovat, protože jsem neustále se přela o tyto věci a jednala neustále s ministryní práce a sociálních věcí. My jsme ho zvýšili tehdy o 13 % a inflace byla kolem 4 %, 3,5, 3,8. A zvýšili jsme ho o toto v době covidové, protože jsme skutečně chtěli těmto lidem pomoci. Vy víte, že to vstupuje do rodičovského příspěvku a do dalších typů, příspěvku na bydlení a dalších. To znamená, je to důležitá věc.

Anketa

Podporujete vládní výzvu k udávání tzv. dezinformací?

1%
97%
hlasovalo: 47595 lidí

To znamená, neutekl ani měsíc a už zvažujete, že ho zvýšíte. No, logicky ho zvýšíte, protože ten obrovský tlak je samozřejmě sociální velký. To znamená, jsou ty vaše kroky promyšlené, nebo nejsou promyšlené? Jak to, že ho zvýšíte o 10 % a najednou zvažujete, že ho zvýšíte znovu nevím o kolik, že se o tom budete na úrovni koalice snad dnes bavit. Tak to mi nedává vůbec žádný smysl.

A my jsme tam navrhli celou řadu věcí, které jsou k úvaze. Vždyť vy o nich sami mluvíte. Říkáte: zvýšíme rodičovský příspěvek. My tam máme také jeho zvýšení. Dobře, můžeme se hádat o kolik. Máme tam zvýšení příspěvku na mobilitu. Vždyť to jsou přece ti všichni nejvíc potřební.

A zase jste tady opakovali těch 74 miliard. Mně už to připadne hloupé. Vy říkáte, my jsme nasměrovali k lidem, říká pan premiér, 74 miliard. A my říkáme, vzpomeňte si, když se tady hlasovaly důchody loni v červenci, navýšení o 300 korun nad zákonnou valorizaci, což je to navýšení k 1. lednu 2022, tak kdo hlasoval proti? Osvěžím vám paměť: ODS, TOP 09, hnutí STAN, Piráti. Nejmenuji KDU, to hlasovalo pro, ať jsem spravedlivá. A já jsem vždycky spravedlivá. Já jsem si to našla. Tak abychom věděli, o co jde. A teď se to nasměrovalo k lidem. Ale je to úplně jedno. Je jedno, kdo má na tom zásluhu. Podstatné je, že k těm lidem prostě ty peníze přichází. Samozřejmě postupně, protože se ty důchody postupně vyplácí. To, že musíte vyplatit mimořádnou inflaci, zaplať pánbůh, že ten zákon tady 15 let máme, který říká, když se zvýší inflace nad 5 %, tak od konce měsíce následujícího se musí mimořádně valorizovat důchody. Čeká vás ještě jedna mimořádná valorizace. Vy o tom víte, ale to je ze zákona a prostě to dát musíte.

Mluvíme tady velmi často o střední třídě a ta střední třída dnes, a to jsou údaje sociologů - Daniel Prokop, Člověk v tísni, pan Hůle a další, které čtu, i někteří ekonomové o tom mluví. Já je čtu, snažím se číst od rána - prostě jak mám čas, tak skoro všechny různé studie, které vycházejí. A střední třída, o které tak často mluvíte, kterou se tak často zaklínáte, ta je dneska ohrožena. A co vy jí říkáte? Nebojte se, nebojte se, střední třído, my vás padnout nenecháme. Až budete na kraji chudoby úplně, tak si můžete jít pro sociální dávky. To vlastně říkáte. Ale oni si nechtějí jít pro sociální dávky. Oni chtějí tu dobu přežít. Vyčítáte nám covidovou dobu. Já už jsem to tady říkala x-krát. Co nám vyčítáte? Neměli jsme tu covidovou pomoc dělat? Neměli jsme dávat pomoc podnikatelům, zaměstnancům, do zdravotnictví, zdravotníkům, ozbrojeným složkám? X-krát jsem vás vyzývala, pojďte sem a řekněte mi, co jsme neměli z toho dát. Že se zaklínáte tady nějakými rozbory i NKÚ, se kterými já z velké části nesouhlasím, a ono to NKÚ samozřejmě, až bude hodnotit kroky vaší vlády, tak si to řekneme.

A znovu zopakuji, říkala jsem x-krát, nechala jsem spočítat všech vaše pozměňovací - myslím bývalé opozice - návrhy, poslanecké návrhy ke covidové podpoře. Bylo to za 200 miliard. Mám to rozklíčováno položku po položce. To znamená, platí to, co řekl můj poslanecký kolega Patrik Nacher, když tady řekl, že když jste v opozici, tak snižujete daně, a když jste u vlády, tak je zvyšujete. Vzpomeňte si, poslední pravicová vláda, jak se zachovala k DPH, jak zvýšila daň z nabytí nemovitých věcí, jak se zachovala v krizi, komu co dala. Nikomu nic. To jsem tady také x-krát měla spočítáno. Vyšlo to asi na 3,5 % tehdejšího HDP, ta tehdejší pomoc. A když jste prostě ve vládě, tak nedáte nikomu nic, nikomu nepomáháte a daně samozřejmě snížit nechcete. My jsme tady dneska v situaci, kdy máme pravicovou vládu, která chce kontrolovat marže, a máme levici, nebo levicovou - vy nás tak nazýváte, my se tak necítíme, my se cítíme být pragmatiky, která chce snižovat daně. Takže tam jsme to dopracovali.

Každopádně si myslím, že se tady můžeme kočkovat, jak chceme. Tady vám spočítám, už vám to spočítala i Česká televize, takže nemusím, že žádných 74 miliard jste k lidem nenasměrovali, ale to nikomu nepomůže. Kdybyste je tam nasměrovali a ti lidé - a ta ekonomika - je měli, tak nejsou v takovém problému. A neříkejte prosím, že za inflaci - já vím, že jste přišli s úspěšným předvolebním sloganem Babišova drahota, ale průměrná inflace v roce 2021 podle ČSÚ byla 3,8 a v prosinci byla 5,6 nebo 5,8. Já teď si to přesně nepamatuji. Takže kde byl ten důsledek těch miliard? Uvědomme si, že Česká republika svou velikostí v rámci expanzivní fiskální politiky všech evropských zemí, samozřejmě světových, ale teď jsme tady v Evropě, byla kapkou v moři. Kolik dávaly další ekonomiky a, pane ministře, jmenoval jste Německo. Vy jste si vybral spotřební daň, ale díval jste se, jaká je zadluženost Německa, kolik procent HDP? Že je dvakrát taková, jak České republiky? A jaká je masivní pomoc? Vybral jste si jednu položku. Díval jste se na Slovensko minulý týden, kolik Slovensko v tomto a v příštím roce bude pomáhat, jakými částkami bude pomáhat ekonomice a lidem? Nebo vy počítáte, když říkáte, co bude potom, až ta úleva skončí? Vy počítáte, že to bude navždy, že navždy tady bude tato krize? Že navždy, prostě že už se z toho nikdy nevyhrabeme? To snad ne! Covid také nebyl navždy. Doufejme tedy. Doufejme. Modlím se k pánu bohu, že je za námi. Doufám. Doufejme, protože když vidím zprávy z Číny, vidím tady pana ministra, a je, tak to teď velice vzdychám, aby nás toto nepotkalo, to, co vidíme v Číně.

Čili já chci jenom říct, že vy jste se dostali do pasti vlastních sloganů a vlastní rétoriky. Vy jste prostě řekli Babišova drahota, řekli jste, jsme před bankrotem. Ten Eurostat to tam ukazuje jasně, kdo je před bankrotem a kdo není. Nemůžeme si nic dovolit, musíme šetřit a teď vlastně jste v situaci, kdy budete muset připravit, dneska večer budu studovat konvergenční program; předpokládám, že už tam nastuduji rámce, které vás čekají, kdy budete muset připravit novelu zákona o státním rozpočtu, a já na vás apeluji, když už budete navyšovat, a vy jste to sám v médiích připustil, že budete navyšovat schodek, tak jsem to já slyšela aspoň, i když samozřejmě jste řekl, že nevíte o kolik, tak pamatujte na ty lidi. Já neříkám všemi návrhy, které jsme navrhli, ale vyberte aspoň některé. Slyšela jsem, že o některých uvažujete, a prosím, skutečně je k těm lidem nasměrujte, protože oni potřebují pomoc teď. A ekonomice se to vrátí, tak jak se to vrátilo nám, když jsme pomáhali za covidu.

Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce