Seďa (ČSSD): Jak hrůzným způsobem se v 90. letech v naší zemi privatizovalo, tunelovalo, kradlo...

15.03.2017 19:55

Projev na 55. schůzi Poslanecké sněmovny dne 15. 3. 2017 k bodu Informace vlády o postupu ve věci nevýhodné privatizace OKD

Seďa (ČSSD): Jak hrůzným způsobem se v 90. letech v naší zemi privatizovalo, tunelovalo, kradlo...
Foto: archiv A. Seďa
Popisek: Bývalý poslanec Antonín Seďa (ČSSD)

Děkuji, pane místopředsedo. Vážený pane ministře, vážené kolegyně, vážení kolegové, přednedávnem se mi dostal do rukou článek redaktore Tomáše Plhoně, redaktora Lidových novin; novin, které vlastní Andrej Babiš. Je to článek z roku 2015 popisující kauzu bytů OKD, kde mimo jiné citoval: "Je to podnikatelské selhání," hlásil premiér Bohuslav Sobotka. Není to jako od Andyho Kafumana? Jak už stačil připomenout každý druhý komentátor na sociálních sítích, byl to Sobotka, kdo řídil v roce 2004 Ministerstvo financí. Právě tam se upekla privatizační smlouva, která uhlobaronovi přihrála největší bytový fond v ČR takřka zadarmo. Říká autor článku.

Ale tentýž autor článku vzápětí pokračuje: Práva nájemníků tehdy Sobotkův úřad ošetřil dnes už slavným článkem 7.6 (d), který hlásí: Nájemníci bytů mají v případě prodeje předkupní právo k bytu za cenově zvýhodněných podmínek.

Od někoho, kdo napsal tento článek a kdo byl schopen se dostat k té doprivatizační smlouvě, bych s naprostou jistotou očekával, že, za prvé, ví, že Sobotka podepisoval doprivatizační smlouvu na menšinový podíl v OKD.

Za druhé, že ví, že byty už dávno ovládal a rozhodoval o nich tehdejší většinový vlastník OKD, a to nejméně od roku 1997, kdy společnost ovládl místní podnikatel Pros díky neschopnosti státu a tehdejšího Fondu národního majetku.

Za třetí. Očekával bych, že tehdy doprivatizační smlouva nemohla byty přihrát uhlobaronovi, jak se píše, a už vůbec ne skoro zadarmo. Stát tehdy za menšinový podíl OKD dostal 4,1 mld. korun. A ačkoliv je to směšně málo, tak pan Pros svůj nadpoloviční podíl dal dohromady za ještě menší cenu - celkem za 3,9 mld. korun. Za tuhle sumu ji totiž prodal Koláčkovi a Otavovi z Karbon Investu. Takže ne Bakalovi, ale panu Koláčkovi a Otavovi z Karbon Investu! Včetně svého nemalého vejvaru na celé transakci! A ten se odhaduje asi na 1,4 mld., které putovaly do jakési kyperské firmy.

Za čtvrté. Stát neprodával, jak jsem říkal, nic Bakalovi, ale stále ještě Karbon Investu, chcete-li, tehdejšímu šéfovi OKD Koláčkovi. Karbon Invest už v té době dělal Bakalovi ovšem bílého koně, protože hned po doprivatizaci Bakala celé OKD od Koláčka s Otavou odkoupil během pár dnů. A já se chci zeptat, nebyli to ti samí horníci a odbory z OKD, kteří tehdy podporovali odprodej menšinového podílu OKD právě panu Koláčkovi, svému šéfovi? Podle tehdejších informací z tehdejších médií tomu tak bylo. Tak se chci zeptat kolegy Hájka, který po mně bude vystupovat a může odpovědět, co on v té době dělal, zda on podporoval, či nepodporoval prodej menšinového podílu v OKD svému šéfovi Koláčkovi, protože tehdejší odboroví bossové v OKD velmi tlačili na vládu, aby ten prodej menšinového státního balíku realizovali.

Práva nájemníků tehdy Sobotkův úřad ošetřil dnes už slavným článkem 7.6 (d), a znovu zopakuji, který hlásí: Nájemníci bytů mají v případě prodeje předkupní právo k bytu za cenově zvýhodněných podmínek. Ano, dnes se mnozí pošklebují, že tento článek není vymahatelný. Podle mě je to ovšem od těchto lidí velmi ubohé a falešné. Je třeba si uvědomit, že stát tehdy uzavřel nejspíš tisíce privatizačních a doprivatizačních smluv. Nejméně desítky, ne-li stovky z nich se týkaly i práv k bytovým fondům, a ani v jedné z nich nejsou ošetřena práva nájemníků onoho bytového fondu, až na tuto výjimku - smlouvu o odkupu menšinového podílu OKD. Dnes mi připadá, že po bitvě je každý generál.

Vážené kolegyně, vážení kolegové, závěrem chci říci, že privatizace OKD ukazuje, jakým hrůzným způsobem se v 90. letech v naší zemi privatizovalo, tunelovalo a kradlo. A je mi líto, že náš stát dodneška nepostihl pravé viníky této zpackané privatizace. Děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

21:03 Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

Čechy a Slováky dlouhodobě pojí přátelství, kulturní blízkost i společná historie. Zrušení jedné nad…