Sehnalová (ČSSD): Už víme KDO, teď ještě CO

23.07.2014 7:36

Vláda se dohodla na jménu ministryně pro místní rozvoj Věry Jourové jako kandidátky na post eurokomisařky za Českou republiku. Do sboru vedeného představitelem evropských lidovců J.-C. Junckerem vysíláme zástupkyni evropských liberálů a ženu, kterých se mezi nominovanými nedostává.

Sehnalová (ČSSD): Už víme KDO, teď ještě CO
Foto: sehnalova.cz
Popisek: Europoslankyně Olga Sehnalová

Sociální demokraté, druhá nejsilnější frakce v Evropském parlamentu, bez nichž se Evropská komise neschválí, dali jasně najevo, že nepodpoří sestavu, která bude pánským klubem a nebude mít minimálně stejný počet eurokomisařek jako odcházející Barrosova komise. O Komisi se hlasuje jako o sboru, slyšení komisařů před tímto hlasováním probíhají na zasedáních příslušných výborů Evropského parlamentu. Nyní je na tahu J.-C.Juncker a jeho diplomatické dovednosti, aby dokázal sestavit Komisi tak, aby byly uspokojeny alespoň do jisté míry aspirace všech členských států. Je samozřejmé, že předsedové všech vlád chtějí veřejnosti a voličům dokázat svou úspěšnost portfoliem, které bude doma vnímáno jako důležité.

Zajímavé bude v této souvislosti sledovat, jak nově schválený předseda Komise odmění státy, které vyslyšely jeho výzvu a nominovaly ženy. Dá jim skutečně přednost? Přála bych paní ministryni Jourové portfolio, kterému rozumí. Pokud na něj nedosáhneme, bude muset ostatní oblasti nastudovat před slyšením v Evropském parlamentu, které nikdy není formálním povídáním. Poslanci kladou kandidátům odborné dotazy z agendy minulé i budoucí a budou chtít slyšet konkrétní odpovědi s politickou vizí v daném oboru a nikoliv s českým, ale evropským rozhledem. A to zejména u těch portfolií, která se považují za silová, tedy ta, o než má Česká republika ústy předsedy vlády stále zájem.

Ač z jiného politického tábora (s přesvědčením, že tuto pozici měl zastávat sociální demokrat), přeji paní ministryni Jourové mnoho zdaru a síly do náročné práce ve prospěch Evropy, tedy i České republiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vondráček (ANO): Kolik návrhů opozice bylo projednáno od začátku volebního období?

23:08 Vondráček (ANO): Kolik návrhů opozice bylo projednáno od začátku volebního období?

Projev na 103. schůzi Poslanecké sněmovny 21. května 2024 k zákonu o zemských znacích a vlajkách