Senátor Kantor: Ten systém ochrany osobních dat je svým způsobem unikátní

18.08.2021 22:27

Projev na 15. schůzi Senátu 18. srpna 2021 k návrhu zákona o elektronizaci zdravotnictví

Senátor Kantor: Ten systém ochrany osobních dat je svým způsobem unikátní
Foto: Archiv Lumíra Kantora
Popisek: Lumír Kantor

Takže v tom senátním tisku č. 132, návrhu zákona o elektronizaci zdravotnictví, tím hlavním cílem je ucelení a systémově právně zakotvit nové technologie v oblasti elektronizace v rezortu zdravotnictví, upravit základní infrastrukturu elektronizace zdravotnictví, vymezit práva a povinnosti příslušných subjektů systémů elektronického zdravotnictví a upravit definice s elektronickým zdravotnictvím souvisejících pojmů, standardů komunikace, pravidel sdílení a předávání zdravotnické dokumentace. Tato všeobsažná definice je tedy úvodem k zákonu, který je zcela nový. A troufám si říct i místy ojedinělý z hlediska toho právní řádu, který u nás funguje.

Toho se týká taky potom další zákon 132, který je potřeba projednat a přijmout společně. V legislativním procesu bylo předloženo sněmovně dne 17. února 2021, první čtení potom bylo 9. března 2021. A v rámci druhého čtení byl podán jeden pozměňovací návrh. No, ve 3. čtení 7. července 2021 byly dva pozměňovací návrhy přijaty. Jeden byl garančního výboru a druhý byl pana poslance Třešňáka. Ten zkracuje dobu účinnosti nebo dobu zavedení elektronizace a těch hlavních procesů z 10 na 5 let. Tehdy z přítomných 150 poslanců hlasovalo 147 poslanců pro a nikdo nebyl proti. Ten obsah toho zákona, už bylo řečeno panem ministrem.

Tam bych možná jenom se zmínil o tom, že vlastně, i když máme ten další tisk, který souvisí a novelizuje asi 5 různých zákonů, tak přece jenom ten začátek je jakýmsi teprve startem, jakýmsi výkopem toho míče, který by se ke konci měl proměnit na bezpapírové, popřípadě elektronické zdravotnictví, totální elektronické zdravotnictví. A to bude trvat velmi dlouho. Nicméně těch 5 let, na které to bylo zkráceno, o tom jsme mluvili na výboru, že to je možná dobře, že to pětileté období bude, ale bude nutno podpořit to pětileté období zvýšeným úsilím. A k tomu se ještě dostaneme. Tímto avizuji usnesení, o kterém jsem mluvil i na výboru, ale předloží ho paní senátorka Seitlová, protože toto usnesení je důležité právě proto, aby se tento vývoj zdravotnictví elektronicky nezastavil.

Anketa

Má naše účast v NATO smysl?

4%
94%
hlasovalo: 26249 lidí

Podporu k tomuto zákonu vydala Česká lékařská komora. A tady možná je důležité, že nepřijetí zákona o elektronizaci zdravotnictví odebírá cestu ke zlepšení fungování systému poskytování zdravotních služeb, ovšem, jak už bylo uvedeno, jedná se pouze o první, byť tedy zásadní, krok. A teď je důležité, aby následovaly kroky další. A to jak v přípravě legislativního ukotvení následných fází elektronizace, či legislativním ukotvení nových technologií, a to včetně telemedicíny v zákoně o zdravotních službách.

My se třeba zrovna problematikou telemedicíny, bychom se chtěli tomu věnovat. První kroky jsme udělali pro to, aby tady v Senátu proběhl seminář, který by nám vlastně vysvětlil, senátorům, co to vlastně telemedicína je. Že to je ještě trochu jinak, než si všichni z nás představujeme. Takže jedině tímto způsobem bude i po legislativní stránce zajištěn rozvoj zdravotnictví s využitím nových technologií tak, jak je tomu i ve světě. A Česká republika by neměla být výjimkou. Zmínil bych se o tom, že ten systém ochrany dat...

Ano, ano, mluvili jsme o tom na výboru, že ten systém je svým způsobem ochrana dat. To bylo velmi široce diskutováno i na výboru. A ten systém ochrany osobních dat je svým způsobem unikátní. V České republice je to poprvé, tak jak se o tom zmínil pan ministr, je to nějaký bezvýznamový identifikátor. A je teď důležitý a vzniklo to vlastně, hodně tomu pomohl i ten uplynulý rok a půl v covidu, který vlastně akceleroval některé věci ochrany osobních dat. Takže já bych závěrem vydal doporučení výborové – navrhuji výboru pro zdravotnictví Senátu Parlamentu České republiky schválit návrh zákona ve znění Poslanecké sněmovny. Tento výbor přijal tento návrh a navrhuje tedy Senátu Parlamentu České republiky schválit návrh zákona ve znění Poslanecké sněmovny.

Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

22:01 Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

Ve Strakově akademii se konalo v pořadí již 400. zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI, Ra…