Senátorka Dernerová: Naše kraje takto dopadají, protože tam máme šílené kvantum náplavy

17.05.2018 16:48

Projev na 15. schůzi Senátu k situaci ve strukturálně postižených regionech dne 17. 5. 2018

Senátorka Dernerová: Naše kraje takto dopadají, protože tam máme šílené kvantum náplavy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dětská neuroložka a senátorka Alena Dernerová

Děkuji, paní předsedající, vážené kolegyně, kolegové, paní ministryně. Já navážu na předřečníka. Je logické, že naše kraje dopadají tak, jak dopadají, protože tam máme šílené kvantum náplavy, jsou tam lidé, kteří nemají zájem se vzdělávat, i když se jim podává pomocná ruka, tak to prostě oni nepřijmou. Oni nemají základy v rodině, aby se něco naučili, protože jejich rodiče si chodí nakupovat peníze na úřady práce, na poštu. Není žádná stimulace k tomu, aby něco uměli, něco dělali, protože ví, že ty peníze dostanou a můžou ležet a sedět doma. Chodím opakovaně do komunitních center, komunikuji s těmi lidmi v Chanově, oni opravdu nemají zájem, protože rodina o to zájem nemá. To znamená, že jestliže to dítě ovlivním do páté třídy základní školy, ale šestá, sedmá už je neovlivním, protože ty už prostě mají svůj život, prostě nedá se s tím absolutně nic dělat.

Proto jsme na tom tak špatně, a i kdybychom se rozkrájeli a společnost pomohla, jak chtěla, museli bychom tyto lidi změnit od základu, což nejde. A proč je tam máme? Proto, že tam jsou byty nejlevnější a náplava nám přibývá, takže k nám dochází určitá skupina lidí ze Slovenska, z Rumunska i z Velké Británie, protože byty jsou tam levné. A vidím to tak, že by bylo důležité, aby se změnil systém v tom, že když tito lidí přijdou a chtějí ubytování, aby pro město nebo pro obec pracovali. To je jediná cesta, jak je aspoň přivést k nějakému rozumnému počínání, a aby to viděly i jejich děti, že oni musejí chodit do práce, aby nějaké finanční prostředky dostali. To znamená, že RE:START by mohl fungovat i tímto směrem, protože peníze, které jdou do RE:STARTU, jsou mnohdy úplně rozmrhány jinak, protože to dostanou agentury a dostanou to prostě lidé, kteří ze svých peněz financují tyto papíry, které tady pak máme a čteme, a to, co se dostane ke konečnému uživateli, je minimální.

Další věc, co chci říct, je, že pokud dáme peníze, abychom podpořili vznik nějakého místa, tak to místo je. A do té doby, dokud mám podporu, pak ho zruším, a člověk je bez práce znovu, takže motivace žádná, nebo lidé pak mají malé finanční příjmy, takže pracovat nechtějí, protože sociální systém je tak štědrý, že vám řeknou: My dostaneme dva tisíce korun navíc od státu, když do práce nejdeme. A to je úplně špatně.

Vítám veřejné slyšení, určitě na něm budu, protože jsem z Mostu a problematika je velmi těžká. A musím říct, že město vyhlašuje vyloučené lokality uvnitř města. Mám takový pocit, že jednou celé město bude vyloučenou lokalitou, protože nemáme žádný instrument, jak se tomuto systému bránit.

Co se týče akčního plánu, nerozumím některým tezím pokud jde o finalizovaná opatření. Nejsem schopna pochopit vnitřek, obsah, protože třeba podpora bilaterální a multilaterální spolupráce v aplikovaném výzkumu, k čemu to směřuje – v gesci Technologická agentura ČR. Cílené komplementární výzvy z Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání pro vysoké školy ve strukturálně postižených regionech. Co to je? Jak to bude komplementární výzva? Co bude obsahem? Neviděla jsem z toho žádný výstup. Kdyby bylo aspoň něco hmatatelného. Nebo Akcelerace a urychlení – myslím si, že tato dvě slova významově jsou naprosto stejná – čerpání alokace programu na řešení ekologických škod, Program na regeneraci a podnikatelské využití brownfieldů. O tom jsme se tady už bavili. Nebo Program na podporu aplikovaného společenskovědního a humanitního výzkumu, experimentálního vývoje, a inovací. Co budeme dělat v Ústeckém a Karlovarském kraji s těmito programy? Nevím, jestli to budou zkoumat na Univerzitě Jana Evangelisty Purkyně, ale jaký bude obsah, zajímal by mě obsah, co to jako je. Když čteme tyto věty, musíme za tím vidět, co autor tím míní, abych to pochopila. Nevím, ale já to moc nechápu, a byla bych ráda, kdybych kromě těchto tezí mohla vidět obsah teze – už je to hmatatelné, končí to, co to přinese.

Jak říkal kolega Honza Horník, slibů už jsme zažili mnoho a situace se horší a horší. A myslím si, že samosprávy vědí nejlépe, co se má udělat, je důležité se s nimi bavit, budeme se bavit na úrovni RE:STARTU a různých výborů. Jak jsem si tady přečetla, schůzek bude kvantum, ale jaké budou z nich výstupy? Zase jenom papíry s obsahem, kterému nikdo nebude rozumět?

Chtěla bych, aby byl jednou přístup již skutečně racionální a měl tady navrch „common sense“ neboli selský rozum. Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice