Skála (KSČM): Míla tu nebyl nadarmo

23.01.2017 8:30

Doktor Miloslav Ransdorf odešel právě před rokem. Poslední štvanici už neustál. Zle se z ní dělá dodnes. Kříženec zášti a mindráků se fakty nezdržuje. Suma, již měl prý Míla mámit ze švýcarské banky, váží pět tun. Média velkých prachů vřeštěla, že pro ni vyrazil s kufříkem.

Skála (KSČM): Míla tu nebyl nadarmo
Foto: red
Popisek: PhDr. Josef Skála, CSc. (KSČM)

Verze o podvodu splaskla rychle. Pak přišla ta o „trdlu“.  Sadismem zaváněly obě. Míla si – právem a víc než na čemkoli jiném - zakládal na cti a inteligenci. Švýcarský erár šlápl vedle. Vycouval už loni na jaře. Ten, komu ublížil, mu to už spočítat nemohl. Vyšetřování celé kauzy trčí na mrtvém bodě. Hrozen otazníků visí nad postupem švýcarských i českých úřadů. Z prolhaných médií nepadlo jediné slůvko omluvy. Máloco je tak plastickým obrazem jejich „svobody“.

Míla byl nátura vědátora. Ne ale z těch, co vyschli v nudného kmotra. Duši měl rozkročenou renesančně. S kořeny v rodině koumáka a všeuměla v jedné osobě. Ty plebejské geny mu vydržely nadosmrti. Svět věd i umění bral úchvatným tempem. Nedojít k zemětřesení z konce 80. let, zdobí vedení Akademie věd.  

Zvonící klíče zfanfrněly ze skořápkářské fráze. Čím byla prázdnější a prolhanější, tím lesklejší měla staniol. Srážet jí hřeben byl s to jen ten, kdo měl v malíku i její evangelia. Z těch, koho minul cejch „staré struktury“, jich nebylo víc než prstů na ruce. Cirkusu, který z nás dělal pitomce, to vracel především Míla. Byly to parádní uličky hanby. Když přišly první „evropské“ volby, dostal víc preferencí, než honorace s miliardami a cizími protektory za zády.

Dřel jako kůň. Nešetřil se. Ani po menší mozkové a také srdeční příhodě. Byl to paličák. Skutečné argumenty však vnímal s pokorou. Od chvil, kdy se i jemu zdálo, že prohrálo nemehlo, prodělal gigantický pokrok. Pak sypal fakta, hájící lepší minulost, i na nás, kdo mu to nemehlo rozmlouvali. Kaťuše, z nichž pálil na teror proti Donbasu a Sýrii – i na ztřeštěné Angely a „sluníčkáře“ – byly virtuózním koncertem.

Do politiky šel s férovou ambicí. Zrušit rozvod, který spáchala s vědou i morálkou. Vyrvat ji z ringu o posty a prachy. Vrátit ji k tomu, co je v zájmu demokratické většiny. Kasta, jíž hodil rukavici, tahá za delší konec. Na věčné časy jí to nevydrží. Míla tu nebyl nadarmo. Cestě, jíž šel, patří budoucnost.

PhDr. Josef Skála, CSc.

  • KSČM
  • historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • mimo zastupitelskou funkci

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce