Šmarda (ČSSD): Chceme přinést změnu, kterou Česko potřebuje

12.06.2023 14:31 | Tisková zpráva

Sociální demokracie si na 45. sjezdu v Plzni zvolila nové vedení.

Šmarda (ČSSD): Chceme přinést změnu, kterou Česko potřebuje
Foto: Facebook ČSSD
Popisek: Michal Šmarda, předseda sociálních demokratů

Jeho statutárním místopředsedou bude Igor Bruzl. Dalšími místopředsedy byli zvoleni Daniela Ostrá, Martin Netolický, Karel Machovec, Lubomír Zaorálek, Josef Říha a Břetislav Štefan a Lukáš Ulrych. Předsedou Ústřední kontrolní komise se stal Radek Scherfer.

„Sociální demokracie prošla vizuální proměnou. Ale nezapomínejme prosím, není to jen o logu a názvu. Berme to jako příležitost začít znovu každý sám u sebe. Příležitost budovat novou a silnou sociální demokracii od základu,“ uvedl předseda Sociální demokracie Michal Šmarda. „Potřebujeme nový přístup, nové myšlenky, novou krev a novou tvář. Proto potřebujeme novou sociální demokracii. Sociální demokracii, která se nebojí čelit velkým výzvám a hledí dopředu. Sociální demokracii, která za sebou jednou provždy nechá kontroverze minulosti a bude pevně stát na straně všech běžných lidí. Budeme dávat před profitem a vládními křesly přednost potřebám našich spoluobčanů,“ představil čerstvě zvolený předseda strany hlavní úkol nového vedení. Sociální demokracie podle jeho slov přichází s vizí nového Česka, kde budou mít příležitost uspět úplně všichni, s vizí, která na první místo klade lidskost místo sobectví.

Jednoznačným cílem Sociální demokracie je se vrátit zpět do nejvyšších pater české politiky. „Chceme přinést změnu, kterou Česká republika potřebuje. Na jedné straně máme konzervativní pravicovou asociální vládu, která skrze své dogmatické ideologicky zaslepené vidění odmítá vidět realitu, na straně druhé je tu populistická, nezodpovědná a bezzubá opozice, která nepřináší žádná řešení, křičí a kope kolem sebe. My chceme a budeme přinášet konstruktivní řešení, která nabídnou odpověď na největší problémy Česka,“ zdůraznil také Michal Šmarda.

Stručně o členech nového vedení (podrobnější profily a fotografie najdete na webu socdem.cz):

Michal Šmarda (*1975)
Dosavadní předseda ČSSD, starosta Nového Města na Moravě. V komunální politice působí dlouhodobě, předtím byl živnostníkem. Členem sociální demokracie je od roku 1993.

Igor Bruzl (*1976)
Dosavadní statutární místopředseda strany, místostarosta Bohumína. Působil jako novinář, poté například v klubu FC Baník Ostrava. V radě města Bohumín je od roku 2002, místostarostou je od roku 2010.

Daniela Ostrá (*1990)
Politoložka na Univerzitě Palackého v Olomouci. Od prosince 2021 je místopředsedkyní sociální demokracie. V letech 2018 – 2021 byla místopředsedkyní Mladých sociálních demokratů.

Martin Netolický (*1982)
Hejtmanem Pardubického kraje je již od roku 2012, předtím byl zastupitelem České Třebové. Místopředsedou ČSSD byl v letech 2018 až 2019 a nyní jím je roku 2021. Původní profesí je vysokoškolský učitel.

Josef Říha (*1985)
Starosta obce Hvozdná ve Zlínském kraji. V roce 2018 byl poprvé zvolený místopředsedou ČSSD. Původním povoláním je stavební inženýr.

Lubomír Zaorálek (*1956)
Dřívější poslanec, ministr zahraničí a kultury. Působil opakovaně i v nejvyšším vedení ČSSD. Ve straně je od roku 1994. Původním povoláním je dramaturg.

Karel Machovec (*1959)
Dřívější krajský zastupitel (Středočeský kraj), poslanec a statutární místopředseda ČSSD. Místopředsedou ČSSD byl znovu zvolen letos v lednu. Původním povoláním je agrochemik.

Břetislav Štefan (*1978)
Místopředsedou ČSSD je od roku 2021. Od roku 2010 je starostou brněnské městské části Brno – Líšeň, přičemž později (v roce 2022) se stal rovněž zastupitelem města Brno. Členem ČSSD je 17 let. Původní profesí je archivář.

Lukáš Ulrych (*1992)
Stávající předseda Mladých sociálních demokratů (od roku 2021). Působí jako středoškolský učitel.

Radek Scherfer (*1974)
Dosavadní předseda ÚKK. Dříve působil také v zastupitelstvu a radě města Kadaň. V roce 2013 se stal předsedou Krajského výkonného výboru ČSSD v Ústeckém kraji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jelínková (KDU-ČSL): Navrhujeme tři varianty slev, závislé na počtu dětí

10:21 Jelínková (KDU-ČSL): Navrhujeme tři varianty slev, závislé na počtu dětí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prorodinné politice KDU-ČSL