Solařová (ANO): Anonymní e-mail oznámil umístění bomby ve znojemské škole. Poplach byl naštěstí falešný

12.12.2022 20:41

Anonymní oznamovatel poslal na podatelnu městského úřadu ve Znojmě e-mail s informací o umístění bomby na blíže neurčené škole ve Znojmě.

Solařová (ANO): Anonymní e-mail oznámil umístění bomby ve znojemské škole. Poplach byl naštěstí falešný
Foto: anobudelip.cz
Popisek: ANO

Okamžitě došlo k informování Policie ČR, která vyhodnotila ohrožení jako významné, převzala řízení akce a dala pokyn k evakuaci všech školních budov. Poté policie prověřila jednotlivé budovy. Poplach byl naštěstí falešný. 

Anketa

Kterého kandidáta nejvíc NECHCETE ve 2. kole volby prezidenta?

13%
66%
21%
hlasovalo: 35221 lidí

Celá akce byla metodicky řízená Policií České republiky. V rámci akce proběhla evakuace všech znojemských mateřských, základních a středních škol. Evakuace všech budov trvala přibližně půl hodiny a týkala se více než devíti tisíc osob.

Neprodleně po evakuaci každého objektu provedla Policie ČR prohlídku daného objektu, aby eliminovala jakékoli riziko exploze a případného ohrožení zdraví a životů dětí a personálu škol. Policie během šetření nenašla nic podezřelého. Děti se tak mohly brzy navrátit do svých tříd. Poslední z nich se do lavic vrátily kolem druhé hodiny odpolední.

Zásahu se účastnilo minimálně 75 příslušníků Policie ČR, ale také 9 strážníků Městské policie ve Znojmě. Městský úřad ve Znojmě postupoval během zásahu dle pokynů a v součinnosti s Policií ČR. „Musím ocenit také rychlou reakci ředitelek a ředitelů znojemských školek a škol. Celá evakuace proběhla rychle a zodpovědně, za což chci poděkovat všem ředitelům, ale také personálu škol. Každý má na průběhu dnešní akce svůj podíl,“ ocenila starostka Znojma Ivana Solařová.

Starostka včerejší incident komentovala dále slovy: „Budu osobní, tato zpráva mě velmi zasáhla a měla jsem skutečné obavy o děti a pracovníky našich škol. Současně je mi líto, že jsme děti i zaměstnance škol vystavili této nezasloužené zátěži a stresu. Vím, že to nebylo lehké ani pro rodiče, kteří zezačátku kvůli rychlosti zásahu neměli úplné informace a báli se o své děti. Chci proto požádat rodiče o pochopení a dětem poděkovat za statečnost, se kterou vše nakonec zvládly. Budu doufat, že původce anonymu bude vypátrán a že se takový incident nebude v budoucnu opakovat.“ Starostka Solařová ocenila také nasazení a profesionalitu příslušníků Policie ČR a Městské policie Znojmo.

Městský úřad při evakuaci nabídl některé své prostory jako případné dočasné zázemí pro děti a personál škol, čehož využila jedna školka.

O mimořádnosti situace svědčí i komentář Mojmíra Meistera, tajemníka krizového štábu ORP Znojmo, který uvedl: „Evakuaci takového rozsahu si za dobu svého působení ve funkci nevybavuji.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bartoš: Na lobbisty si stát musí posvítit

7:17 Ministr Bartoš: Na lobbisty si stát musí posvítit

Poslanecká sněmovna v prvním čtení přijala návrh zákona o lobbování v České republice. Jeho cílem je…