Stanjura (ODS): Aby si člověk mohl vyzvednout dopis, musí si vzít dovolenou

17.06.2015 21:16

Projev na 29. schůzi Poslanecké sněmovny dne 17. 6. 2015 k návrhu změny zákona o poštovních službách.

Stanjura (ODS): Aby si člověk mohl vyzvednout dopis, musí si vzít dovolenou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zbyněk Stanjura

Já na rozdíl od mnoha předřečníků, a je jedno, z které politické strany vystupovali, si nemyslím, že by státní rozpočet měl dotovat činnost státní pošty. A to, že je to 700, 600, 500, neznamená, že bych to podpořil.

Možná je to tím, že žiji v obci, která má přes 1800 obyvatel, a pošta tam nikdy nebyla. A bezesporu jestli se řekne, že mají 3300 poboček, tak určitě není 3300 větších obcí, než je zrovna tato. Ale to není důležité. Důležité je, a o tom bychom se měli bavit, jaká je provozní doba na venkovských pobočkách. Velmi často lidé, kteří dojíždějí za prací, nejsou schopni si vyzvednout doporučenou poštu. Protože ta otevírací doba není přizpůsobena pro pracující. Velmi často, aby si mohli vyzvednout dopis, si musí vzít dovolenou. To vám bezesporu přijde, stejně jako mně, absurdní.

Mně v té debatě vadí i tento aspekt, a to má v rukou stát a Česká pošta. K tomu nepotřebuje zákon. Aby otevírací doba byla přizpůsobena nejenom těm, kteří nepracují, protože pro seniory to je taky důležité, ale i těm, kteří pracují. Myslím si, že v každém okrese každý z vás najde poštu, o které mluvím, která končí v 15.30 - 16.00 hodin. Pak přijdete domů, máte doporučený dopis, a kdy si to máte vyzvednout, když dojíždíte za prací? Velmi často v té malé obci ty pracovní příležitosti nejsou. A to mi v té debatě chybí. To je podle mě důležitější,než jestli to bude 700, 600 nebo 500 milionů, protože to nepovažuji za správný princip, a to bychom měli debatovat, a to je věc exekutivy. To není věc nás jako legislativců nebo moci zákonodárné.

Mě by zajímalo, pane ministře, jestli v tom něco podniknete, v debatě s vedením České pošty, protože nejde o to, aby to bylo otevřeno 12 hodin denně, po tom nevolám, vím, že to není ekonomické. Ale aby otevírací doba byla přizpůsobena tomu, že lidé také dojíždějí za prací a vracejí se domů v nějakou většinou pozdější odpolední hodinu. Takovéto klasické 9 - 12, 13 - 15.30 je fajn pro ty, kteří nedojíždějí za prací, ale ti,kteří dojíždějí, nemají šanci. Samozřejmě nemluvím o velkých městech, tam je situace úplně jiná a pobočková síť je hustší a velmi často fungují poštovní přepážky i v sobotu, v neděli, což ji mimochodem případ i pro poslance. Pokud jste celý týden v Praze a nemáte ve svém městě poštu, která má otevřeno v sobotu i v neděli, tak nemáte šanci si vyzvednout doporučenou poštu, protože nejste doma a fyzicky si pro to zajít nemůžete.

Dotaz na pana ministra, jestli tento problém nějakým způsobem budete řešit s vedením České pošty, protože to by k dostupnosti té služby přispělo mnohem více, než to, jestli budeme zákonem určovat minimální počet poboček. To nic neřeší vzhledem k dostupnosti služby, zejména pro naše aktivní občany.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Munzar (ODS): Snaze občanů o vlastní bydlení by stát neměl házet klacky pod nohy

18:05 Munzar (ODS): Snaze občanů o vlastní bydlení by stát neměl házet klacky pod nohy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k významu vlastního bydlení jako zajištění nezávislos…