Válková (ANO): Jde přece jenom o velmi důležitou ochranu osob

14.10.2022 17:51

Projev na 41. schůzi Poslanecké sněmovny 14. října 2022 k sankčnímu zákonu

Válková (ANO): Jde přece jenom o velmi důležitou ochranu osob
Foto: Hans Štembera
Popisek: Helena Válková

Vážený pane místopředsedo, milé kolegyně, milí kolegové,

mně to přece jenom nedalo, protože si myslím, že to je takový dobrý příklad spolupráce mezi koalicí a opozicí, a současně využiji i této příležitosti k tomu, abych upozornila, i když byly takové určité snahy, jestli nejde o nějakou politizaci, obstrukci, že bylo velmi dobře - a pan ministr zahraničních věcí to už tady také nepřímo řekl - že se nám podařilo zpřesnit některé formulace, protože tady jde přece jenom o velmi důležitou ochranu osob na jedné straně tím, že když se dostanou na sankční seznam, tak mají opravné prostředky a budou vědět, jakým způsobem postupovat, na druhé straně nám to umožní, aby skutečně ty sankce, které se přijmou na té evropské úrovni nebo na úrovni NATO, tak my jsme tady byli schopni realizovat prostřednictvím vlastní národní legislativy.

Ale na co chci upozornit a co by mělo být takovým mementem pro všechna další jednání v této citlivé oblasti, je, že tady už byl ten návrh, abychom to - a velmi hezky zdůvodněný, pečlivě jsem to poslouchala - aby byl projednán hned v prvním čtení 13. července. Teď máme přesně 13. srpna(?), čili lehce si spočítáme, že sice jsme se posunuli o čtyři měsíce, jestli počítám dobře, ale jsme rádi, že jsme chytli nejenom některé nepřesnosti, ale že jsme i zkrátili některé lhůty a zavedli tam i procesní mechanismus, který tam do té doby nebyl. O tom budu mluvit jako zpravodajka ústavněprávního výboru. Tady jsem chtěla jenom upozornit, že někdy opravdu je lepší nespěchat, nechat si ten čas a mít potom normu, ke které se přihlásí jak koalice, tak opozice. Navíc nás to reprezentuje i navenek mimo území České republiky.

Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostál (Stačilo!): Posílat Ukrajince v ČR verbířům od Zelenského nedává smysl

10:14 Dostál (Stačilo!): Posílat Ukrajince v ČR verbířům od Zelenského nedává smysl

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Ukrajině a tamní mobilizaci.