Vích (SPD) Nábor aktivních záloh a navyšování armádního rozpočtu nás nezachrání

18.04.2022 10:41

V současné době v kontextu ukrajinsko-ruského konfliktu probíhají úvahy nad masivním náborem tzv. aktivních záloh.

Vích (SPD) Nábor aktivních záloh a navyšování armádního rozpočtu nás nezachrání
Foto: Oldřich Szaban
Popisek: Radovan Vích

Při vší úctě k žadatelům, kteří mohou mít klidně tzv. modrou knížku, brýle, platfus, anebo chybějící článek prstu, není to řešením, které by mělo zabránit napadení našeho státu a už vůbec ne zajistit jeho dlouhodobou úspěšnou obranu. Jejich počty jsou totiž tak akorát pro ochranu objektů důležitých pro obranu státu (ODOSy). 

Většina z nich nejsou také zcela schopné zálohy připraveny k nasazení v boji v pravém slova smyslu. Jejích kvalita výzbroje a přípravy značně pokulhává a není v žádném případě taková jako připravenost klasických vojáků od bojových útvarů. Pro potřeby obrany území našeho státu by bylo potřeba cca 90 tisíc špičkově připravených a vyzbrojených vojáků v záloze a k tomu je potřeba mnohem více než pouhý zájem o službu v aktivních zálohách. 

Je potřeba přehodnotit v podstatě všechno od samého začátku, tedy strategické obranné a bezpečnostní dokumenty, upravit legislativu, koncepci a nově definovat úkoly pro armádu zasazené do ekonomické reality a nikoliv stavět "vzdušné zámky" a slibovat vojákům pouze novou výzbroj bez ladu a skladu. Nejsou ji totiž ani schopni smysluplně pojmout. 

Takže to je ten vzkaz těm novodobým odborníkům z ODS, kteří na naši armádu a vojáky dlouhodobě celé dekády kašlali, aby teď v případě krize se snažili honem a pod tlakem potřeby vše dohnat a dokonce předehnat. Současná vládní garnitura vytrvale pokračuje v dodávkách zastaralé výzbroje a munice na Ukrajinu, aby tak následně opodstatnila pozdější potřebu masivního navyšování armádního rozpočtu na nákupy výzbroje nové, nejlépe z USA. 

Je ale potřeba si dávat reálné úkoly a zdroje nejsou a nebudou. Jak finanční, tak výrobní, materiální ale hlavně lidské. Tank se vyrobí za dva měsíce, ale voják vyroste za 18 let a na to je potřeba myslet v první řadě. Takže zpátky na zem!

Převzato z profilu politika.

Ing. Radovan Vích

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD, předseda RK SPD LBK
  • poslanec

Článek byl převzat z Profilu Ing. Radovan Vích

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
RNDr. Alexandr Vondra byl položen dotaz

kampaň

Kde máte důkaz, že jsou všichni mimo vás ,,Putinovi užiteční idioti“? Nešíříte náhodu dezinformace, proti kterým paradoxně tak bojujete? A myslíte, že touto negativní kampaní docílíte něčeho pozitivního, třeba zklidnění politické situace v zemi? To je takový problém vést kampaň tak, že budete prezen...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nacher (ANO): Půlka lidí se nedožije věku odchodu do důchodu

19:02 Nacher (ANO): Půlka lidí se nedožije věku odchodu do důchodu

Projev na 104. schůzi Poslanecké sněmovny 29. května 2024 k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění z…