Další tanky Ukrajině? Mnozí tleskají. Ale padlo varování Fialovi

06.04.2022 20:20 | Kauza

ANKETA Česko poslalo vlakem na Ukrajinu několik desítek tanků T72 a nemalou část bojových vozidel pěchoty BVP-1, které mají pomoci zemi před ruskými útoky. Mělo by jít o starší typy, které měly ve výzbroji české aktivní zálohy. Bojová technika tam zamířila v pondělí. Vše po domluvě se spojenci v NATO. ParlamentníListy.cz se zeptaly politiků, zda je dobře, že jsme tyto tanky Ukrajině poslali, a co bychom měli poslat dál.

Další tanky Ukrajině? Mnozí tleskají. Ale padlo varování Fialovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně obrany Jana Černochová

Ministryně obrany tuto informaci potvrdit nechtěla. Na Twitteru napsala: „Zvídavost je lidská a chápu ty, kdo chtějí zjistit, co jsme na Ukrajinu poslali. Promiňte, nemohu vám k tomu říct víc. Zuří tam válka a nebudeme vrahům s písmenem Z nic usnadňovat. Věřte mi, že posíláme ukrajinským přátelům zásadní vojenský materiál. A budeme v tom pokračovat,“ napsala Jana Černochová (ODS). Tamtéž uvedl poslanec KDU-ČSL Ondřej Benešík, předseda výboru pro evropské záležitosti: „Byly zaznamenány dodávky českých BVP a tanků T72. Ministryně obrany Jana Černochová si zaslouží velkou pochvalu, tohle teď těžce bojující ukrajinská armáda potřebuje. Věřím, že se podaří v těchto dodávkách pokračovat.“
 
ParlamentníListy.cz získaly tyto reakce: „Podpora Ukrajiny včetně zaslání vojenské techniky je v naprostém pořádku. Kvalifikovaně rozhodnout, jakou vojenskou techniku máme posílat, si troufnout nedokážu, ale předpokládám, že Ministerstvo obrany ano,“ uvedl senátor Michael Canov (STAN), místopředseda senátního ústavně-právního výboru. „Ano. Ukrajinu je potřeba podporovat! A to vším, co potřebuje. Ukrajina v boji s okupanty,“ měl jasno senátor Jaroslav Zeman, místopředseda mandátového a imunitního výboru Senátu ČR. 
 
„Dobře to je. Měli bychom se pokusit dodat vše, co je v našich silách a Ukrajina o to požádá. Navíc bychom měli začít pomáhat s výcvikem ukrajinské armády na moderní západní zbraňové systémy. Protože náhradní díly a staré sovětské technologie nám brzy začnou docházet. Jako NATO bychom měli dodat Ukrajině i letectvo. Bez něj nemohou zvítězit, a může se tak zabřednout do dlouhého zákopového konfliktu bez výsledku,“ objasnil Lukáš Černohorský, v minulém volebním období poslanec a bývalý předseda Pirátské strany. 
 
„Je dobře, že pomáháme přepadené Ukrajině. Škoda že nemáme více tanků a nemáme modernější obranné zbraně, které bychom jim dali. Nejvíc asi máme možnost jim posílat munici. Tak do toho,“ sdělil František Laudát, předseda Klubu angažovaných nestraníků, v letech 2006 až 2017 poslanec, bývalý předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové. „Ano. Je to správně. A pokud máme ještě ve skladech nějakou starou zakonzervovanou sovětskou techniku, pro kterou nemáme využití, měli bychom ji Ukrajině poskytnout, aby se mohla bránit agresi Ruské federace,“ myslel si senátor Patrik Kunčar (KDU-ČSL), místopředseda výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost Senátu ČR. „Ano a jsem na to hrdý. Musíme pomáhat slabšímu proti agresorovi. A tím je jednoznačně Rusko,“ konstatoval europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL). 
 
„Jsem přesvědčen o tom, že posílání těžké výzbroje a munice na Ukrajinu povede pouze k prodloužení konfliktu v této opotřebovávací válce. Pokud jim vláda Petra Fialy (ODS) poslala tanky z našich nedotknutelných zásob, potom se jedná o ohrožení bezpečnosti a snížení schopnosti naší armády v případě, že by byl i u nás vyhlášený stav ohrožení státu, anebo dokonce válečný stav. Na Ukrajinu je potřeba posílat humanitární pomoc, a pokud vojáky, tak případně polní nemocnici,“ domníval se poslanec SPD Radovan Vích, předseda kontrolního výboru, v minulém volebním období místopředseda výboru pro obranu.  
Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Oldřich Szaban

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…