Další tanky Ukrajině? Mnozí tleskají. Ale padlo varování Fialovi

06.04.2022 20:20 | Kauza

ANKETA Česko poslalo vlakem na Ukrajinu několik desítek tanků T72 a nemalou část bojových vozidel pěchoty BVP-1, které mají pomoci zemi před ruskými útoky. Mělo by jít o starší typy, které měly ve výzbroji české aktivní zálohy. Bojová technika tam zamířila v pondělí. Vše po domluvě se spojenci v NATO. ParlamentníListy.cz se zeptaly politiků, zda je dobře, že jsme tyto tanky Ukrajině poslali, a co bychom měli poslat dál.

Další tanky Ukrajině? Mnozí tleskají. Ale padlo varování Fialovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně obrany Jana Černochová

Ministryně obrany tuto informaci potvrdit nechtěla. Na Twitteru napsala: „Zvídavost je lidská a chápu ty, kdo chtějí zjistit, co jsme na Ukrajinu poslali. Promiňte, nemohu vám k tomu říct víc. Zuří tam válka a nebudeme vrahům s písmenem Z nic usnadňovat. Věřte mi, že posíláme ukrajinským přátelům zásadní vojenský materiál. A budeme v tom pokračovat,“ napsala Jana Černochová (ODS). Tamtéž uvedl poslanec KDU-ČSL Ondřej Benešík, předseda výboru pro evropské záležitosti: „Byly zaznamenány dodávky českých BVP a tanků T72. Ministryně obrany Jana Černochová si zaslouží velkou pochvalu, tohle teď těžce bojující ukrajinská armáda potřebuje. Věřím, že se podaří v těchto dodávkách pokračovat.“

Anketa

Který z jmenovaných šéfů vlád je nejlepší?

1%
0%
3%
95%
hlasovalo: 57071 lidí
 
ParlamentníListy.cz získaly tyto reakce: „Podpora Ukrajiny včetně zaslání vojenské techniky je v naprostém pořádku. Kvalifikovaně rozhodnout, jakou vojenskou techniku máme posílat, si troufnout nedokážu, ale předpokládám, že Ministerstvo obrany ano,“ uvedl senátor Michael Canov (STAN), místopředseda senátního ústavně-právního výboru. „Ano. Ukrajinu je potřeba podporovat! A to vším, co potřebuje. Ukrajina v boji s okupanty,“ měl jasno senátor Jaroslav Zeman, místopředseda mandátového a imunitního výboru Senátu ČR. 
 
„Dobře to je. Měli bychom se pokusit dodat vše, co je v našich silách a Ukrajina o to požádá. Navíc bychom měli začít pomáhat s výcvikem ukrajinské armády na moderní západní zbraňové systémy. Protože náhradní díly a staré sovětské technologie nám brzy začnou docházet. Jako NATO bychom měli dodat Ukrajině i letectvo. Bez něj nemohou zvítězit, a může se tak zabřednout do dlouhého zákopového konfliktu bez výsledku,“ objasnil Lukáš Černohorský, v minulém volebním období poslanec a bývalý předseda Pirátské strany. 
 
„Je dobře, že pomáháme přepadené Ukrajině. Škoda že nemáme více tanků a nemáme modernější obranné zbraně, které bychom jim dali. Nejvíc asi máme možnost jim posílat munici. Tak do toho,“ sdělil František Laudát, předseda Klubu angažovaných nestraníků, v letech 2006 až 2017 poslanec, bývalý předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové. „Ano. Je to správně. A pokud máme ještě ve skladech nějakou starou zakonzervovanou sovětskou techniku, pro kterou nemáme využití, měli bychom ji Ukrajině poskytnout, aby se mohla bránit agresi Ruské federace,“ myslel si senátor Patrik Kunčar (KDU-ČSL), místopředseda výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost Senátu ČR. „Ano a jsem na to hrdý. Musíme pomáhat slabšímu proti agresorovi. A tím je jednoznačně Rusko,“ konstatoval europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL). 
 
„Jsem přesvědčen o tom, že posílání těžké výzbroje a munice na Ukrajinu povede pouze k prodloužení konfliktu v této opotřebovávací válce. Pokud jim vláda Petra Fialy (ODS) poslala tanky z našich nedotknutelných zásob, potom se jedná o ohrožení bezpečnosti a snížení schopnosti naší armády v případě, že by byl i u nás vyhlášený stav ohrožení státu, anebo dokonce válečný stav. Na Ukrajinu je potřeba posílat humanitární pomoc, a pokud vojáky, tak případně polní nemocnici,“ domníval se poslanec SPD Radovan Vích, předseda kontrolního výboru, v minulém volebním období místopředseda výboru pro obranu.  

Anketa

Jste pro odstřižení se od ruských dodávek plynu a ropy?

94%
hlasovalo: 65325 lidí
 
„Vím, že mnozí lidé tleskají iniciativě posílání zbraní na Ukrajinu. Zároveň se ale všichni dušují, že naši vojáci ani vojáci NATO nebudou zapojeni do války. Nelze ale být nahý i oblečený! Všechny války moderní historie skončily právě na nemožnosti pokračovat v boji ať již nedostatkem zbraní, munice nebo lidské síly. Války nikdy nikde nekončily z vůle lidu přestat umírat za zájmy bohatých! Jedině Lenin roku 1917 v Dekretu o míru tak poprvé a naposledy učinil, bohužel historie se v tomto případě nikdy neopakovala. Pokud chceme dosáhnout jednáním mírového vyřešení války mezi Ruskem a Ukrajinou, nemělo by být naším cílem zajistit mír do posledního Ukrajince nebo do posledního Rusa! Tento náš vyzbrojovací postup ukazuje i zřetelnou druhou frontu bojů a skrytých cílů, kterých má být dosaženo. Sice o nich nikdo moc nahlas nehovoří, ale o to více jsou zřetelnější. To je ale na delší povídání pod hrozbou cenzury a kriminálu a mnozí si již i tento úhel pohledu na válečnou tragédii uvědomují. Ale někdo někde hluboko v protiatomových krytech by si měl uvědomit, že se geometrickou řadou ve společnosti emocí probouzejí hlupáci volající po konečném řešení a zničení Ruska jednou provždy. Objevují se pseudoseriózní články od „taky seriózních“ novinářů o neměnné předurčenosti páchat zlo na základě geografické příslušnosti! To již opravdu může nějakého dobrosera napadnout, že zmáčkne červené tlačítko!“ napsal Leo Luzar, místopředseda KSČM, v letech 2014 až 2021 poslanec. 
 
„Zajímalo by mě, kolik stálo ČR zprovoznění těchto tanků, které stály minimálně dvacet let v depozitu, a kdo na tom profitoval? Mají reaktivní ochranu proti protitankovým řízeným střelám? Dále BVP 1 jsou zastaralé a nabíjecí mechanismus je značně poruchový. Česká republika by měla posílat pomoc humanitární, a ne vojenskou,“ vysvětlil europoslanec SPD Hynek Blaško, generál Armády ČR v záloze.
 
„Posílat zbraně do války není dobrý nápad. Jde o techniku starších výrobních sérií. Její efektivita na bojišti bez další modernizace bude nízká. Vlastně se jen zbavujeme něčeho, co sami nechceme používat. Dodáváme techniku, která byla na vrcholu před čtyřiceti lety! Tanky T72M1 a BVP-1 bez moderních doplňků jsou jen formální pomocí s falešnou nadějí. Proč za stejnou cenu nedodáme třeba zdravotnický materiál a vybavení?“ otázal se Stanislav Mackovík, poslanec KSČM v letech 2013 až 2017, bývalý ředitel Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje. 
 
„Jako lékař ze záchranky chci, abychom pomáhali k míru, ne k válce!“ prozradil Milan Brázdil, poslanec ANO, člen výborů pro bezpečnost a pro zdravotnictví. „V první řadě bych chtěl říct, že to, co posíláme na Ukrajinu za zbraně, vidíme v přímém přenosu veřejnoprávních médií. Na druhé straně nám paní ministryně sděluje, že je to tajné. Tak tomu nerozumím. Pořád jsme legislativně ve stavu, že armáda může odprodat nebo dát pouze ten majetek, který je tzv. přebytečný nebo nepotřebný, chcete-li. Podle toho, co člověk vidí a slyší na různých vojenských akcích, usuzuji, že v těchto dnech vyvážíme na Ukrajinu techniku, která ještě stále je ve výzbroji české armády. Ukrajině se pomáhat musí, ale tak, aby to neohrozilo obranyschopnost naší republiky. Nevšiml jsem si, že by Ministerstvo obrany ČR podepsalo v posledních dnech nějaký kontrakt na nové tanky místo těch věnovaných T72. Proto se ptám: čím tedy vlastně bude naše armáda bojovat, kdyby nedejbože došlo k napadení našeho státu jako člena Aliance? Prakem?“ ptal se Marek Novák, poslanec hnutí ANO.  
 
„Vskutku zvláštní doba. Pošli starý tank, kup v „křišťálově čistém“ výběrovém řízení nový a posílíš mír! I tak lze budovat rozvinutou kapitalistickou společnost. Jako bych to už někde někdy zažil... Ale osobně bych uvítal, kdyby se česká vláda začala starat kromě války i o Čechy. Zemi i lidi. Dopady letitého zaspání a řešení kravin tupých soudruhů z Bruselu budou totiž děsivé. Kolik že je pohlaví?“ zeptal se Jiří Koskuba, poslanec ČSSD v letech 2010 až 2017, primář interny nemocnice Na Bulovce. 
 
„I když odmítám frázi, že se na Ukrajině bojuje ‚za nás a za naši svobodu‘, tvrdím, že na určitém výsledku války máme určitý zájem. Jestliže si Rusko klade požadavky vůči České republice tím, že volá po návratu hranic NATO před rok 1997, je zřejmé, že naším zájmem je, aby z této války vyšlo Rusko jako co nejvíce oslabené. Z tohoto pohledu pokládám poskytnutí zbraní a vojenské techniky za správnou věc. V případě tanků T-72 jde o nezmodernizované stroje, na které se ve skladech takříkajíc prášilo. Můžeme je postrádat.
 
Jsem pro to, aby se vojenskou technikou a vybavením zásobovala Ukrajina i nadále, ale zároveň je potřeba dobře přemýšlet, aby taková podpora neznamenala zásadní dlouhodobé oslabení naší vlastní armády. Něco lze darovat, ale u modernějšího vybavení bych si raději představoval nějaký systém typu lend – lease. Co poskytnout dále? Nabízejí se podle mě například stále ještě velmi slušné vrtulníky Mi-24, s nimiž ukrajinská armáda umí zacházet a v naší armádě pomalu dosluhují a budou nahrazeny jinými stroji,“ napsal Luboš Zálom, místopředseda Svobodných.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Oldřich Szaban

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…