Vondráček (Svobodní): Co spojuje jádro a biopaliva? Strašení a pokrytectví

21.06.2020 8:39 | Zprávy

Před měsícem jsem se ptal, co spojuje jadernou energii a biopaliva. Padaly dobré nápady, ale to co jsem měl celou dobu na mysli já, nepadlo. Bylo to strašení a pokrytectví.

Vondráček (Svobodní): Co spojuje jádro a biopaliva? Strašení a pokrytectví
Foto: Archiv Libora Vondráčka
Popisek: Předseda Svobodných Libor Vondráček na demonstraci Svobodných proti turecké agresi

 Ti stejní lidé, co vyčítají strašení migranty jedněm, sami straší kvůli fosilním palivům a dokonce kvůli jádru.

Nebýt strašení přicházejícího z Rakouska mohl být Temelín už dávno dvakrát výkonnější než dnes, a i proto se podílím na zakládání spolku podporujícího myšlenku dostavby této jaderné elektrárny.

Naštěstí to u nás nedospělo do tak absurdní situace jako v Rakousku, abychom už postavenou elektrárnu ani nespustili. A vzhledem k menšímu potenciálu vodních elektráren v ČR bychom si takovou absurdnost mohli také méně dovolit.

Kvůli jednomu strašení jsme otevřeli “poloviční Temelín” a kvůli druhému strašení roste na okolních polích plno řepky.

Z ní získáte sice super olej, ale hlavně získáte 90 Kč z každé nádrže auta pokud patříte mezi “vyvolené zpracovatele biopaliv”. Takže se vyplatí jí pěstovat mnohem víc než třeba před 20 lety.

Svobodní přitom už v roce 2010 tvrdili, že dotace do řepky kvůli přimíchávání do paliv škodí nejen ekonomice jako jiné dotace, ale i naší krajině – proto tuto povinnost chceme od té doby zrušit.

Povinnosti z EU, kterými se to tehdy odůvodňovalo, už dnes neplatí, a ani tehdy neměla být hloupá směrnice záminkou pro podpoření devastace českého trhu a přírody.

Zajímavostí je, že poslanci udělali z pěstování řepky mnohem výhodnější byznys na mimořádné schůzi den před volbami v roce 2010.

Pro hlasovala většina Zelených, TOP09, ČSSD (kde se zdržel jen Stanislav Křeček), KDU-ČSL a KSČM. Čestný byl jen klub ODS, který dodal pro návrh “pouhých” 18 hlasů z 77.

Přehled hlasování máte ZDE.

Na Svobodné se můžete spolehnout, že takto pokrytečtí a iracionální nebudou. Mají to ve svém programu:

„Ekologická politika prováděná ve jménu environmentalistické ideologie často přírodě – a lidem zejména – škodí, právě proto, že je poplatná ideologii. Příkladem je tzv. kjótský protokol a evropská politika obchodování s povolenkami na emise CO2. Realizace této politiky vede k přesouvání výroby do Číny či Indie, kde často při výrobě energie i spotřebního zboží dochází k větším emisím škodlivin než ve vyspělejších evropských zemích. Dalším příkladem je politika povinného přimíchávání biopaliv do benzínu a nafty, které zdražuje potraviny a způsobuje nedostatek základních životních potřeb v chudých zemích.“

„Svobodní jsou také pro zrušení nehospodárné povinnosti přidávat do pohonných hmot biopaliva. Považují to za nehospodárné i nešetrné k životnímu prostředí. Po jeho zrušení klesnou ceny pohonných hmot.“

„Stát také nesmí bránit výstavbě dalších bloků jaderných elektráren [Moratorium vyhlášené vládou ODS, lidovců a Zelených oddálilo možnost rozšíření tohoto konkurenceschopného energetického zdroje.].“

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

dezinformace

Co přesně je podle vás dezinformace? Nemyslíte, že by si to měl každý vyhodnotit sám? Myslíte, že pravda se pozná vždy na první pohled? Vždyť spousta věcí se prokáže až časem. To bylo třeba povyku, když byl někdo proti očkování proti covidu, protože lidi stejně neochrání a ejhle, za čas se ukázalo, ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Stanjura: Deficit nebude tak vysoký

19:02 Ministr Stanjura: Deficit nebude tak vysoký

Projev na schůzi Poslanecké sněmovny 13. června 2024 ke zdravotně pojistné plány zdravotních pojišťo…