Zábranský (Piráti): Víme, jak na neduhy pražských firem - politické trafiky, podivné smlouvy

15.05.2015 22:32

Piráti odeslali 14. května Radě hl. m. Prahy podněty ke zlepšení správy a zvýšení otevřenosti městských obchodních společností. Doporučují mimo jiné požadavky na odbornost členů dozorčích rad a představenstev, rozsáhlé zveřejňování informací o problematických oblastech (zejména veřejné zakázky, smlouvy, odměny členů dozorčích rad a představenstev, výdaje na sponzoring a inzerci), zvýšení pravomocí a odpovědnosti dozorčích rad a zavedení povinnosti představenstev pravidelně informovat zastupitelstvo o dění ve firmě.

Zábranský (Piráti): Víme, jak na neduhy pražských firem - politické trafiky, podivné smlouvy
Foto: Česká pirátská strana
Popisek: Česká pirátská strana, logo

„Přicházíme s konstruktivními návrhy, které by mohly alespoň částečně vyřešit známé neduhy městských firem, jako jsou politické trafiky v dozorčích radách, nevýhodné smlouvy a obecně malá informovanost zastupitelů a veřejnosti o dění v nich,“ shrnuje zastupitel za Piráty Adam Zábranský, který návrhy zpracoval.

Ústředním bodem doporučení Pirátů je definování vlastnické politiky, neboli obecných cílů účasti města v obchodních společnostech a konkrétních, měřitelných cílů pro jednotlivé firmy, jejichž plnění by následně mělo být pravidelně vyhodnocováno.

„Vlastnická politika by měla mít jednak informativní funkci, aby bylo jasné, proč vlastně Praha vlastní akcie jednotlivých firem. Zároveň by ale sloužila k tomu, aby Rada mohla zodpovědně hodnotit výkon vedení společností a jejich kontrolních orgánů," doplňuje Zábranský

Doporučení Pirátů jsou adresována hlavně radnímu pro majetek Michalu Haškovi, který má na starosti i akciové portfolio hl. m. Prahy. Rada má nyní dle zákona 30 dní na odpověď. Praha je většinovým akcionářem 14 akciových společností (9 z nich vlastní ze 100 %) a u 3 společností je akcionářem menšinovým. Tyto firmy pak často mají několik dceřiných, popř. i vnukovských společností. Fungují velmi netransparentním způsobem, přitom hospodaří s majetkem v hodnotě několika set miliard korun.

Seznam pražských firem zde.

Celé znění podnětu Pirátů zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bartošek (KDU-ČSL): Prodej méně nebezpečných drog podrobíme kontrole

12:05 Bartošek (KDU-ČSL): Prodej méně nebezpečných drog podrobíme kontrole

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k opatřením proti HHC a podobným drogám.