Žantovský: Zkušenost, lidskost a odvaha patří do Senátu

21.08.2020 20:54

Připomínkou srpnových událostí roku 1968 zahájil Michael Žantovský svou kampaň před senátními volbami.

Žantovský: Zkušenost, lidskost a odvaha patří do Senátu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michael Žantovský oznámil společnou kandidaturu za TOP 09, ODS, STAN a SNK Evropské demokraty v senátním obvodu č. 21 v Praze 5, Praze 13 a Řeporyjích

Svoboda, o kterou jsme usilovali v roce 1968 a kterou jsme získali během Sametové revoluce podle ředitele Knihovny Václava Havla je stejně cenná a stejně křehká jako tehdy a on ji chce hájit v horní komoře parlamentu. Přináší si k tomu zkušenost, lidskost a odvahu.

„Srpen 1968 mě přeměnil z vlasatého a trochu divokého kluka v mladého člověka, který byl přinucen zvolit si své hodnoty a zůstat jim věrný. Už nikdy v životě jsem nemohl zapomenout na bytostný význam svobody. Následná normalizace mě potom naučila, že pro společenskou změnu je zásadní pocit spoluzodpovědnosti každého z nás za svět kolem sebe a spojování lidí podobných názorů a hodnot. A proto dnes kandiduji. Prostě mi to nedá,“ řekl při zahájení kampaně Michael Žantovský.

S připomínkou na invazi sovětských vojsk v srpnu 1968 vystoupil také zpěvák Tomáš Klus. „Tato doba potřebuje diplomaty,“ řekl na pátečním setkání.

Michael Žantovský kandiduje do Senátu za obvod č. 21, kam patří Praha 5, Praha 13 a pražské Řeporyje. Za stejný obvod už do horní komory jednou zvolený byl v prvních volbách do  Senátu v roce 1996.

„Od roku 1996 se v Česku udála řada pozitivních věcí – hospodářství se pozvedlo, společnost je pestřejší, vstoupili jsme do NATO i Evropské unie. Nesmíme ale podléhat iluzi, že to, čeho jsme dosáhli, máme navždycky. I proto jsme pro zahájení kampaně zvolili symbolické datum 21. srpna, kdy přišla hanebná invaze sovětských vojsk s následnou normalizací, která zahubila i skromné výdobytky roku 1968,“ říká Michael Žantovský, ředitel Knihovny Václava Havla.

Do Senátu kandiduje za koalici TOP 09, ODS a STAN s podporou SNK-ED.

„Vím, že v Senátu můžu ve své dosavadní práci smysluplně pokračovat jen v případě, že budu mít širokou podporu demokratických stran. Jen společná základna mi dává svobodu v rozhodování a zároveň jasnou podporu při obhajobě hodnot, za které bojuji celý život,“ říká Michael Žantovský.

Do senátních voleb jde s heslem „Zkušenost, lidskost, odvaha“. „Jsou to vlastnosti, které český parlament potřebuje a které si voličky a voliči zaslouží,“ říká Michael Žantovský.

Jeho program se zaměřuje na klíčové oblastí života v senátním obvodu i v celém Česku.

Chce usilovat o vytvoření legislativních i praktických podmínek pro rozvoj dostupného bydlení. Zaměřuje se na chytré celoživotní vzdělávání, včetně vzdělávání seniorů. Chce prosazovat změnu zákona o spotřebitelích pro zvýšení ochrany zranitelných skupin obyvatel, nejčastěji seniorů, před “šmejdy” nabízejícími a vymáhajícími podvodné smlouvy po telefonu a internetu.

„Jako senátor jsem ve svém prvním volebním období spolu s Oldřichem Kužílkem prosadil přijetí zákona o svobodném přístupu k informacím. Dnes je často obcházen, jak vidíme třeba na postupu některých institucí ohledně anonymizovaných dat o koronavirové epidemii. Je třeba ho znovu posílit, aby plnil co nejlépe svůj původní účel a společnost díky němu měla možnost vidět úřadům a politikům pod ruce. Občané mají na informace právo,” uzavírá Michael Žantovský. (Program Michaela Žantovského najdete ZDE)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Hnutí SPD prosazuje přímou volbu starostů, primátorů a hejtmanů!

9:05 Rozvoral (SPD): Hnutí SPD prosazuje přímou volbu starostů, primátorů a hejtmanů!

Drtivá většina politiků se shodne na tom, že demokracie je nejlepší formou politického života lidské…