Zelení: Zastaví nová vláda přípravy přehrady Skalička?

11.12.2021 21:15 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu ke konferenci o výstavbě vodního díla na řece Bečvě

Zelení: Zastaví nová vláda přípravy přehrady Skalička?
Foto: Zelení
Popisek: Zelení

Senátorka Jitka Seitlová uspořádala na půdě Univerzity Palackého odbornou konferenci, která se věnovala všem aspektům kontroverzního záměru na stavbu vodního díla Skalička na Bečvě. Rozhodnutí, jak s tímto projektem dál, čeká novou vládu v brzké době. Jak vyplynulo z většiny příspěvků konference, negativní dopady nové přehrady na životní prostředí jsou tak velké, že pokračovat v původních plánech je opravdu nebezpečné.

Na konferenci vystoupil i zelený senátor Petr Orel, který zhodnotil obecné plány ministerstva zemědělství na stavby dalších přehrad. "My dnes máme 160 přehradních nádrží a jestli potřebujeme další, to si opravdu nejsem jistý. Když se dívám na ty plány desítek dalších, tak to opravdu nemyslím. Všechny ty lokality neznám, ale ty co znám, jako například Jeseník nad Odrou, jsou naprosto nesmyslné - více vody by se tam vypařovalo než zůstávalo," komentoval ve svém příspěvku Petr Orel plány na stavbu dalších přehrad.

U přehrady Skalička pak poukázal na to, že odpovědné úřady musí mnohem více naslouchat odborníkům, ale také obcím a místním obyvatelům. "Expertů máme velké množství, jak se potvrdilo i na této konferenci. Místní občané se o projekt velmi zajímají a stav prostředí jim není lhostejný. Neměli bychom proto cenné části řeky Bečvy zničit," dodal.

Anketa

Musíte v posledních týdnech šetřit na jídle?

65%
11%
hlasovalo: 39583 lidí

Na konferenci byly představeny i vizualizace, jak by přehrada zasáhla do současného, ekologicky velmi cenného prostředí, včetně lužních lesů. "Viděli jsme, že plánovaná 16 metrů vysoká hráz by byla vyšší, než současné stromy v lužních lesích. Pro celá region by to byla obrovská rána a přišli bychom o poslední štěrkonosnou řeku u nás," komentoval projekt spolupředseda zelených Michal Berg, který v regionu žíje.

"V uplynulém roce přilákala řeka Bečva díky své otravě velký zájem politiků ze stran, které nyní budou tvořit novou vládu. Pokud jim na řece Bečvě opravdu záleží, musí věnovat zastavení projektu přehrady Skalička stejnou energii, jakou věnovali řešení otravy Bečvy," dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kovářová (STAN): Politika se nedá dělat od jedné tiskovky k druhé

18:05 Kovářová (STAN): Politika se nedá dělat od jedné tiskovky k druhé

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k neúčasti hnutí ANO na jednání o důchodové reformě n…