Žitný (KDU-ČSL): Pro poctivé strakonické rodiče je každá tisícovka dobrá

16.07.2022 13:06

„Děti si neděláme pro peníze,“ říká vedení města. Tento argument jsem bohužel neslyšel poprvé. Jde o příspěvek na nově narozené děti ve Strakonicích – nové „občánky“.

Žitný (KDU-ČSL): Pro poctivé strakonické rodiče je každá tisícovka dobrá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Logo KDU-ČSL

Kdyby rada města ponechala výši příspěvku na nově narozené dítě na zaběhnutých 5 000 Kč, mohl Jihočeský kraj dorovnat dalších 5 000 Kč a rodina by tak dostala v součtu 10 000 Kč. Nestalo se a už se to tu řešilo. Rada města příspěvek města nečekaně snížila na 2 500 Kč s tím, že kraj tedy na základě smlouvy doplatí 2 500 Kč a bude to dál stejné. Jenže to mohl být dvojnásobek. 

Anketa

Líbí se vám výstava zničené techniky Ozbrojených sil Ruské federace na pražské Letné?

4%
96%
hlasovalo: 25316 lidí

Když jsme se problému na květnovém zastupitelstvu s kolegyní opoziční zastupitelkou dotkli, slyšeli jsme od prvního místostarosty města argumenty, že kraj má asi na rozhazování a že se město snaží předejít „příspěvkové turistice“. Už minule jsem upozornil, že takové případy „příspěvkové turistiky“ mohou být v řádech jednotek, možná pár desítek. Vedení města žádná taková konkrétní čísla v tu chvíli nemělo a ani aktuálně nemá. Proto dle mého není možné zbytečně poškodit stovky poctivých rodičů. Město prostě mohlo zůstat na svém a kraj by přidal jednou tolik.

Ve středu 29. června byla na závěr zastupitelstva problematika otevřena znovu. Diskuse ovšem byla ostřejší. Zopakovali jsme z opozice, proč je to škoda (viz výše). Proti tomu ovšem od vedení města zazněly opět a několikrát, pro mne osobně až urážlivé, argumenty o „nedělání dětí pro peníze“, o populismu vedení Jihočeského kraje nebo dokonce o tom, že jsou, cituji „i matky, které peníze prochlastají“. Musel jsem se proti takovým slovům důrazněji ohradit a upozornit, že není možné urážet na úkor nepodložených odhadů o „příspěvkové turistice“ již zmíněné stovky běžných a poctivých strakonických rodičů, pro které je zrovna letos prostě každá tisícovka dobrá. Stačí vnímat, kolik stojí obyčejný kočárek, pleny, sunar atd.; inflace rostla výrazně už koncem minulého roku. Děti si opravdu „neděláme pro peníze“. Možná nejsem zdaleka sám, koho samotná fráze o „dělání dětí“ z etických důvodů prostě uráží a odmítám něco takového poslouchat na veřejném jednání zastupitelstva města.

Závěrem už jen dodám, že jsem zde i na zastupitelstvu argumentoval bez jakýchkoli invektiv, což by mělo být standardem při jakékoliv solidní diskusi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Jak chcete z Bruselu zajistit naši potravinovou soběstačnost?

Podle mě je to klišé a nemůžeme být potravinově úplně soběstační, obzvlášť dnes, kdy je dost nevyzpytatelné počasí. A i kdybychom soběstační byly, nebude nás to stát mnohem více než potraviny z dovozu? Podpora českých potravin je sice hezká věc, ale zas né každý na to má rozpočet. Stačí se podívat n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostál (Stačilo!): I když je před volbami, nemusíme chovat v TV jako opičky a křičet na sebe

21:10 Dostál (Stačilo!): I když je před volbami, nemusíme chovat v TV jako opičky a křičet na sebe

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k míru na Ukrajině.