Žitný (KDU-ČSL): V demokracii by politické mělo být logicky také demokratické

19.08.2020 8:32

Zastupitel KDU-ČSL nepodpořil změny ve strakonické Teplárně.

Žitný (KDU-ČSL): V demokracii by politické mělo být logicky také demokratické
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Logo KDU-ČSL

Zastupitel Strakonic za KDU-ČSL Miroslav Žitný nepodpořil na zasedání zastupitelstva města 5. srpna změnu pravomocí orgánů strakonické Teplárny. Návrh vedení města mění výlučnou kompetenci valné hromady společnosti volit a odvolávat představenstvo a tuto pravomoc přesouvá na dozorčí radu. Ta je dále volena valnou hromadou společnosti.

Vedení města odůvodnilo tuto změnu časovou efektivizací řízení Teplárny. Fakticky ale tato změna znamená posílení centralizace a politické kontroly společnosti. Zastupitel za KDU-ČSL Miroslav Žitný na jednání zastupitelstva uvedl, že tato změna není zcela demokratická, jelikož podstatně omezí kompetence valné hromady. Ze strany vedení města se mu dostalo odpovědi, že řízení obchodní společnosti zcela demokratické být nemůže.

„Tomuto argumentu rozumím, ale odborníci v představenstvu by neměli v zásadní věci personálních změn podléhat tlakům dozorčí rady, v níž sedí i politici. A pokud už máme řízení společnosti takto zpolitizovat, mělo by se rozhodovat demokraticky, protože v demokracii by politické mělo být logicky také demokratické. Valnou hromadu Teplárny obesílá coby zástupce majoritního akcionáře zastupitelstvo města, což demokratickým principům odpovídá,“ vysvětluje Miroslav Žitný, proč změnu stanov Teplárny nepodpořil, podal protinávrh a posléze hlasoval proti.

Člen finančního výboru města za KDU-ČSL Vladimír Hanáček ho doplňuje: „jedná se o jistou anomálii v samotném zákoně o obchodních korporacích. Ten totiž nařizuje volbu a odvolání členů představenstva valnou hromadou, ale zároveň umožňuje vložit do stanov volbu a odvolání dozorčí radou. Tím fakticky první nařízení neguje.“

„Situace ve strakonické Teplárně není dlouhodobě příliš dobrá a je potřeba udělat mnohá důležitá opatření. Současné vedení v čele s panem Hřídelem se zdá být odborně na výši a má naši plnou důvěru. Překotné personální změny v minulosti Teplárně neprospěly. Přirozená obava z nich nás tedy vede k tomu, že jsme byli ve věci změny stanov zdrženliví,“ dodává Hanáček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Budoucnost: S Jiřím Dienstbierem o lobby v EU a Green Dealu

12:17 Budoucnost: S Jiřím Dienstbierem o lobby v EU a Green Dealu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k setkání s občany.