Zwyrtek Hamplová (Nezávislí): Když muž miluje ženu, která miluje peníze. Nebo jeho?

02.03.2014 12:52

Napřed jsem měla vztek, pak jsem cítila stud, pak jsem se snažila pochopit, a dnes je mi Petra Nečase líto.

Zwyrtek Hamplová (Nezávislí): Když muž miluje ženu, která miluje peníze. Nebo jeho?
Foto: archiv
Popisek: Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová

Kdo se někdy opravdu zamiloval, ví, že láska je slepá. Nevím o tom všem nic víc než to, co píší média. Což je v podstatě velmi málo. Prošlo ale kolem mne už tolik lidských osudů, že zkusím fikci. Fikci příběhu, který by jednou možná stálo za to zfilmovat. Nedělám si patent na správnost úsudku, a podotýkám, že vše je čistě má osobní fantazie, kterou někdo může nazvat příliš odvážnou. Ale kdo někdy skutečně miloval, pochopí…

Troufám si říct, že Petr Nečas nepatřil v mládí mezi sebevědomé muže. Byl velmi chytrý, patrně velmi zakřiknutý, a žádný rozený vůdce. Poctivě se učil, rodičům neodmlouval, poslouchal, a typově spadal mezi Mirky Dušíny. Díky křesťanské výchově možná považoval sex nikoli za požitek, ale za hřích, a partnerský vztah chápal jako zázemí a prostor pro výchovu dětí, na čemž pracoval a usilovně to řadu let plnil. Své úsilí věnoval práci a nic než práci, a v manželství rozhodně nehrál prim. Když kdysi dostal nabídku být ministrem, zeptal se napřed manželky, a pak odmítl. Prostě hodný, přizpůsobivý pracovitý chlap, tatínek více než manžel, kterýchžto vlastností jistě zneužívali i jeho straničtí kolegové. Petr to udělá, Petr mne podpoří, Petr mne nepodrazí… a ani nebude překážet. Nebýt Topolánkova živlu, který to naopak s testosteronem a sebevědomím přehnal, a Jany Nagyové, s níž se už tehdy tajně kamarádil, nikdy by se hodný a slušný Petr nestal premiérem.

Topolánek mu uvolnil místo v době, kdy ODS potřebovala podobného Mirka Dušína, a Jana Nagyová mu na rozdíl od manželky Radky v pravou chvíli řekla – máš na to, jdi do toho, jsi skvělý. Nejen milenec, ale budeš i skvělý premiér. Budu ti po boku, a spolu to zvládneme. A protože s Janou Nagyovou v tu dobu doháněl život, a s překvapením zjišťoval, že vášeň je úžasná a sex není hřích, a že nejen práce může naplňovat den, a že nemusí slyšet od ženy jen „na to nemáš“, „to raději nedělej“, „drž se radši zpátky“, ale naopak „jsi skvělý“, „vzrušuješ mne“, „myslím na tebe každou minutu“, „máš na víc“, „běž do toho, pomůžu ti“, zahořel skutečnou láskou k ženě, která v něm toto vše probudila. Naštvaný na svět a sebe sama, že tento život neuměl žít dřív. Petr Nečas začal tak jako padesátiletý prožívat to, co jiní mají dávno za sebou, protože to zvládli ve věku mladším. Proto vypadá trochu nepatřičně, když ve svém věku jako kluk drží dámu svého srdce za ruku a brání ji proti všem. Ano, mělo se to stát o dvacet let dřív. Jenže tehdy to nepřišlo. Tedy převážila odpovědnost, postoj poslušného chlapce svých rodičů, od kterého se jaksi očekává, že si „namluví“ podobné hodnou dívku, s níž bude mít několik dětí, nikdy se s ní nebude milovat jinde, než v manželském loži, a nějak tak především proto, že chtějí děti… Vášeň? Adrenalin? Sex kdekoli? Probůh, to ne… To přece není správné.

V padesáti však mužům dochází dopad ne toho, co udělali, ale co v životě ještě nestihli. Do života Petra Nečase, do té doby vzorného otce rodiny, který možná poznal za svůj život skutečně jen manželku, vpadla sebevědomá femme fatal, předvedla mu sedmý div světa, možná i několikrát, zahrnula ho vášní, sexem, pozorností, obdivem, a on se vedle ní stal – chlapem. Chlapem, který náhle nevidí sex ani jako hřích, ani jako povinnost, ale životní vzpruhu, a který s úžasem přijímá jak tu vášeň, tak ta slova „jsi skvělý“. Protože do této doby slyšel jen – jsi hodný, spolehlivý, ale raději se nikam nepleť.

Muže nikdy neomrzí jedna věc – pozornost věnovaná jeho osobě. Pro větu „chci tě“ je schopen sednout do auta a odjet se od čtyř dětí pomilovat do lesa (či na úřad vlády) s jinou ženou, protože před, při i poté se cítí jako king. A vedle manželky se tak už léta necítí, protože ona zapomíná na to, že by se tak cítit měl.

A proč se to Petru Nečasovi tak vymklo z rukou? Protože to bylo poprvé v životě, a nevěděl, co s tím. Protože se zamiloval do ženy, která miluje i peníze včetně toho, že její milenec je premiér, a vzrušuje ji možná ani tak ne on, jako právě ta funkce. Král Edward se vzdal svého času kvůli vášnivé rozvedené Američance anglického trůnu. Co je proti tomu křeslo premiéra. Je smutné, že své vzplanutí prožívá za těchto okolností. Nějak cítím, že se to nemělo stát tak teatrálně, a dokonce si myslím, že to nemuselo být s žádnými pouty na rukou Jany Nagyové. Měli ji v tichosti odvézt a vyptat se jí na to, co by ostatně mělo zajímat i Petra Nečase - dělala jste to z lásky, nebo pro peníze?

Pokud z lásky, zaslouží si Petra Nečase po boku a naše velkorysé pochopení. Pokud to dělala hlavně pro ty šperky a kabelky, co měla doma, pak si nezaslouží ani jedno. Ani naše pochopení, ani Petra Nečase. Na to je to opravdu hodný chlapec. Protože on skutečně nekradl. Jen se prostě zamiloval, a nebyl v tom zběhlý. Přišlo to o dvacet let později, než mělo. Ale i to se stává. Neodsuzujme ho za to. A Jana Nagyová? Třeba ho skutečně miluje, a jen jako vedlejší produkt přijímala dárky za miliony, protože neměla "vejšku" na to je odmítnout. Zkrátka výšiny, ve kterých se ocitla, jí tak trochu zvedly nosánek nahoru. Ne každý to totiž ustojí.

Lásce, ať milujeme kohokoliv, se prostě nedá poroučet.
Jen v jednom se petr Nečas spletl, a jako chytrý člověk se splést neměl. Mohl být úspěšný premiér. Mohl být v padesáti i neskutečně zamilovaný muž. Ale nikdy nemohl být neskutečně zamilovaný ženatý premiér. Měl si zavčas vybrat, čemu z toho dá přednost. Chtěl všechno. A téměř všechno ztratil. Věřme, že neztratí Janu Nagyovou. Protože té obětoval vše. Dokáže to i ona udělat pro něho? To ukáže čas.

V každém případě je příběh těch dvou příběhem, který patří na plátno. Jednou. A je jen na nich dvou, zda po těch letech budou párem, v němž muž pro velkou lásku „obětoval trůn“, a dáma této oběti byla hodna, nebo párem, ve kterém on naletěl, a jí snaha zbohatnout, stát se vlivnou nebo něco podobného prostě nevyšla.

Netajím, že bych si přála to první. Tedy spíše jim bych to přála. Zkrátka mám ráda v lásce happy end. Uvidíme. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Zwyrtek Hamplová - profil

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prezident Pavel: Snahu o dosažení kompromisu nevzdávám

12:12 Prezident Pavel: Snahu o dosažení kompromisu nevzdávám

Vyjádření prezidenta republiky na tiskové konferenci po setkání s místopředsedou vlády Marianem Jure…