John: Klidně budeme v opozici schvalovat zákony s komunisty

04.04.2010 18:23

Předseda strany Věci veřejné Radek John se nechal slyšet, že než aby se ušpinil od korupčních stran, raději zůstane v opozici. Zákony by mu nevadilo schvalovat s komunisty. Nechce jít ani doleva ani doprava, chce prosazovat selský rozum.

John: Klidně budeme v opozici schvalovat zákony s komunisty

Věci veřejné dostaly na kampaň peníze od podnikatelů, což jim mnoho lidí vyčítá s obavou, že za své peníze budou podnikatelé něco chtít. Takové spekulace však Radek John v pořadu Pressklub na Frekvenci 1 vyvracel: "Věci veřejné mají kodex, že podnikatelé za své peníze nic nedostanou a v případě hlasování o veřejné zakázce se naši zastupitelé zdrží hlasování. Oni vědí, že za peníze nic nedostanou."

Zároveň však přiznal, že najít takové lidi, nebylo vůbec jednoduché. Všichni podnikatelé mu prý dopředu řekli, že jestli jim dají peníze, budou za ně chtít zakázku, jak na to byli doposud zvyklí.

Klidně budeme v opozici

Jejich kampaň byla prý levná, protože na ní šli s rozumem a billboardy nakupovali v lednu za pakatel. V kampani hodně spoléhají na zviditelnění v Otázkách Václava Moravce.

Zatímco ostatní strany řeší, s kým sestaví povolební koalici, Věci veřejné o něco takového vůbec neusilují. "My se nechceme umazat od ODS. Zatím se ještě neočistili. Já nepotřebuju být ministrem. Klidně budeme v opozici. Budeme jako ta Fischerova vláda. Když přijde s něčím dobrým pravice, podpoříme pravici. Když levice, tak levici. Jsme pro selský rozum a dobré nápady," říká o politických ambicích Věcích veřejných Radek John.

Zákony budu schvalovat třeba s komunisty

"Když jsem četl náš program proti korupci, na tiskové konferenci seděl předseda komunistů Filip a říká mi, že souhlasí se všemi body kromě jednoho. Sice máme ve stanovách, že nikdy nepůjdeme do koalice s komunisty a žádný náš člen nesmí být bývalý komunista, ale pokud podpoří naše návrhy, já budu rád," prohlásil John.

Koalice s Bémem? Nikdy!

Johnovi vadí, když si jejich stranu "berou do huby" jiní politici, aniž by se jich zeptali. "Třeba Bém prohlásil, že by s námi v Praze klidně koalici vytvořil. Ale my s ním nikdy. To by byl polibek smrti," vyjádřil se John.

Věci veřejné situaci v pražském zastupitelstvu dlouhodobě kritizují a již nyní na něm zastupují opozici, přestože jim koalice byla nabídnuta. "Nechtěli jsme se ušpinit jejich blátem," zdůvodnil John.

Podle Radka Johna by se však měly očistit všechny strany. "My jsme v Na vlastní oči točili o všech. A všichni by také měli odejít. Jinak k nápravě nedojde. Možná tam jsou nějací poctiví, ale ti nedokáží prosadit svůj názor," řekl John.

Z pražských tváří ODS Věci veřejné nejvíce kritizují starostu Prahy 5 Milana Jančíka. Podali na něj už několik trestních oznámení, policie většinu z nich přestala vyšetřovat. "Sepsali jsme dokonce petici za jeho odvolání, ale je to marné, podržela ho ČSSD, která tam s nimi sedí v koalici. Mimo jiné i pan Paroubek," uvedl John o muži, jehož odvolání je zrovna hlavním tématem i v samotné ODS.

Více:
John (VV): Hvězda Věcí veřejných v tomto roce září
John (VV): U nás přeběhlíky nečekejte

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mab

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani přes práh! Kolaborace... Vyznamená Pavel Posselta? V ČR už teď vidí rudě

18:46 Ani přes práh! Kolaborace... Vyznamená Pavel Posselta? V ČR už teď vidí rudě

Dostane šéf sudetských Němců Bernd Posselt od prezidenta státní vyznamenání? ParlamentníListy.cz se …