Nižší ceny elektřiny! Fiala říkal, že to nejde, ale Slováci to dokázali. A už to bublá proti českému premiérovi

07.06.2022 20:12 | Zprávy

Slovenská vláda se už v února dohodla s největším výrobcem elektřiny v zemi, což jsou Slovenské elekrárne (SE) – obdoba našeho ČEZ – na dodávkách elektřiny do roku 2024 za výrazně nižší ceny, než jsou současné na trhu. Výměnou za dohodu ustoupila vláda od plánovaného zvláštního zdanění firmy ze zisků z prodeje elektřiny vyrobené z jaderných elektráren. SE dodají v příštích dvou letech elektřinu za zhruba 61 eur (1490 Kč) za megawatthodinu. Slovenské rodiny by v této době měly ušetřit za účet na elektřinu asi miliardu eur. ParlamentníListy.cz se v anketě zeptaly, zda bychom měli postupovat také tak.

Nižší ceny elektřiny! Fiala říkal, že to nejde, ale Slováci to dokázali. A už to bublá proti českému premiérovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Fiala

Na Slovensku vláda nejdříve na začátku února schválila návrh na zvláštní zdanění elektřiny v jaderných elektrárnách. Jediným výrobcem elektřiny z jádra je společnost Slovenské elekrárny, v níž má slovenská vláda podíl jen 34 %, zbytek drží koncern Enel a Energetický průmyslový holding Daniela Křetínského. Sazba nové daně měla být podle předlohy 50 %, počítat se měla z rozdílu mezi burzovní cenou elektřiny v určeném období a náklady na výrobu elektřiny z jádra potvrzené energetickým regulačním úřadem. 
 
„Jde o novou daň z takzvaného nadzisku, který je produkován při výrobě elektřiny v atomových elektrárnách. Zejména podnikatelé platí vyšší účty za elektrickou energii, ale zároveň na Slovensku vyrábíme podstatnou část elektrické energie ve zdroji za více méně stabilní náklady,“ uvedl tehdy podle serveru OEnergetice.cz Igor Matovič, ministr financí. 
 
Zmíněná daň měla platit už od března, měla být v parlamentu projednána ve zrychleném režimu. Nicméně už zhruba o týden později po vládou schváleném návrhu na zdanění elektřiny se zrodila dohoda mezi slovenskou vládou a Slovenskými elektrárnami na dodávkách elektrické energie za cenu výrazně nižší než ceny tržní. Vláda na oplátku ustoupila od plánovaného zdanění. 
 
 
Slovenský postup okomentoval v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz energetický expert Ivan Noveský. „Stačí se podívat na Slovensko, kde položili nůž na krk Slovenským elektrárnám, že buďto budou mít 50% zdanění toho obrovského nadzisku, který mají z jaderné elektřiny, anebo se domluvíme. Přestože má na Slovensku stát podíl zhruba 30 %, zatímco u nás v ČEZu má náš stát 70% vlastnický podíl – na Slovensku se domluvili a mají zastropovanou cenu na 62 eur na MWh. Ten strop mají do roku 2024.
 
Neexistuje jediný důvod, aby se u nás neudělalo totéž. Vláda tu argumentuje hloupě tím, že by se minoritní akcionáři mohli naštvat a žalovat vládu. Zlobit by se ale mohli už dávno, protože ČEZ je největším vlastníkem solárních elektráren v České republice a solární elektrárny jsou také zdaněny mimořádnou daní. Pokud mohla být uvržena mimořádná daň na solární elektřinu, proč by nemohla být mimořádná daň na elektřinu z jádra? Vyrábíme v jaderných elektrárnách za 0,25 Kč na kWh a lidé za to pak platí 11 Kč. To je přece zvrácené,“ řekl Noveský. 
 
Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Harrisová? Guláš názorů, ze kterého se dělá šoufl, řekl nám senátor

21:44 Harrisová? Guláš názorů, ze kterého se dělá šoufl, řekl nám senátor

Trump, nebo Harrisová? Zvolení kterého z kandidátů americkým prezidentem by pro svět bylo lepší? Par…