Petici proti rozkrádání veřejných financí podepsalo už 7 tisíc lidí

17.04.2010 18:41

Hnutí Nespokojení občané v sobotu uspořádalo protest v Praze na Václavském náměstí proti omezování svobody slova a rozkrádání veřejných financí.

Petici proti rozkrádání veřejných financí podepsalo už 7 tisíc lidí

Podle místopředsedkyně sdružení Nespokojení občané Marie Kindermannové zatím petici proti omezování svobody slova podepsalo přes 7000 lidí. Sdružení podpisy sbírá od loňského jara, kdy začal platit takzvaný náhubkový zákon.    

"Na internetu je nyní přes 5500 podpisů, v papírové podobě jich je zhruba 1500. Do skupiny Už vás máme dost! na Facebooku se přihlásilo už 10.600 členů," řekla dnes Kindermannová ČTK.   

Nechceme náhubkový zákon

"Máme dost zločinného systému, rozkrádání státu a všeobecné devastace našeho národa. Chceme, aby občané vyjádřili veřejně svůj názor, protože za to, co se u nás dlouhodobě děje, jsme před 20 lety klíči necinkali," prohlásila k několika desítkám lidí postávajících v dolní části Václavského náměstí.    

Náhubkový zákon platí od dubna a sněmovna ho prosadila přes výhrady Senátu, médií a jejich organizací. Norma znemožňuje zveřejňování informací z policejních odposlechů a zakazuje zveřejnění identity obětí závažných trestných činů. Podle odpůrců to zasahuje do svobody projevu a práva na informace.    

Chceme změnu přepočítávání hlasů

Hnutí se rovněž nelíbí promlčecí lhůty některých trestných činů či údajně nespravedlivý a diskriminační volební systém, který znevýhodňuje některé subjekty pětiprocentní hranicí. Požadují proto změnu způsobu přepočítávání hlasů.    

Nespravedlnost se prý projevuje i v nevyváženém přístupu politických subjektů do médií. Nelíbí se jim ani placené předvolební průzkumy či placení politických stran státem, které považují za nemorální. "Volební systém není soutěží myšlenek, ale peněz," míní Kindermannová.    

Sdružení přišli koncertem podpořit také písničkáři a hudebníci. Připravuje se také vydání CD, kde budou převážně protestsongy například v podání Pepy Nose, Aleše Brychty, Ziggy Horvátha a Tomáše Chmela, doplnila místopředsedkyně.

Čtěte také:
Zastavím rozkrádání, slibuje ,,premiér'' Radek John
Necháme si hlasy přepočítat, vzkazuje konkurenci Bobošíková

Foto:Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mab, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…