Etická komise pro odbojáře má prvního člena. Faráře a chartistu Rejchrta

25.01.2012 21:11

Senátoři do etické komise pro protikomunistické odbojáře ve středu vybrali jen evangelického faráře a bývalého mluvčího Charty 77 Miloše Rejchrta. Do boje o obsazení druhého místa poslali kandidáta ODS a někdejšího senátora Jiřího Lišku spolu s ústavním právníkem Janem Kudrnou. Toho, stejně jako Rejchrta, nominoval místopředseda ČSSD Jiří Dienstbier. Neuspěl lidovecký kandidát, kněz a bývalý předseda Rady Českého rozhlasu Jiří Florian.

Etická komise pro odbojáře má prvního člena. Faráře a chartistu Rejchrta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senát Parlamentu České republiky

Rejchrt ve svém projevu k senátorům podotkl, že zákon o třetím odboji umožní ocenit lidi, kteří se postavili bývalému režimu. Zároveň se ale pozastavil nad tím, že jsou zákonem znevýhodněni někdejší komunisté, kteří mnohdy patřili mezi příkladné a statečné představitele disentu. Etická komise podle Rejchrta umožní řešit sporné případy a přispět k vyrovnávání se s národní minulostí.

TÉMA: Třetí odboj

Rejchrt získal podle neoficiálních informací 32 hlasů, Kudrna 28 a Liška 25 hlasů. Oficiální výsledky budou vyhlášeny ve čtvrtek, kdy se uskuteční i druhé kolo volby.

Kudrna, který je odborným asistentem na Karlově univerzitě, za výhodu pro práci v komisi označil to, že mu chybí vzhledem k jeho věku přímá negativní zkušenost s minulým režimem. "Mohu se na věc dívat s odstupem," podotkl s tím, že dalším pozitivem může být jeho odbornost.

Někdejší místopředseda Senátu Liška stál u zrodu a prosazení zákonů týkajících se vyrovnání se s minulostí. Zasloužil se například o zpřístupnění archivů, o odškodnění obětí sovětské okupace z roku 1968, o vznik Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) i o zákon o třetím odboji.

Lidé, kteří se podíleli na boji proti totalitě, mohou podle tohoto zákona žádat o oficiální uznání statusu odbojáře a jednorázové finanční odškodnění až 100.000 korun. Etická komise pak má posuzovat odmítnuté žádosti o osvědčení bojovníka proti komunismu, které bude vydávat ministerstvo obrany.

První dva z devíti členů komise zvolila už loni v listopadu rada ÚSTR. Stali se jimi Milan Nerad, kterého v 50. letech pronásledoval komunistický režim a byl vězněn za údajnou špionáž, a Marie Rút Křížková, někdejší mluvčí Charty 77. Sněmovna k nim v prosinci přidala advokáta a bývalého disidenta Stanislava Devátého, o druhém kandidátovi rozhodne v únoru. Dva členy komise má vybrat také vláda, posledního pak prezident.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…