Lidovci se hádají se svými mládežníky. Jsou prý moc křesťanští

31.05.2013 18:27

Zdá se, že mimosněmovní KDU-ČSL bude mít po mnoha letech dvě mládežnické organizace. Na české politické scéně v dnešní době působí tři významnější mládežnické organizace politických stran – Mladí konzervativci, Mladí sociální demokraté a Mladí křesťanští demokraté. Podle MKD se mimosněmovní KDU-ČSL vydala cestou, kdy se snaží svou omladinu, která čítá na několik stovek mladých lidí, zapudit.

Lidovci se hádají se svými mládežníky. Jsou prý moc křesťanští
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

„V listopadu 2012 nám jednostranně byla ze strany KDU-ČSL vypovězena smlouva o spolupráci. Důvod vypovězení nám byl sdělen až na náš písemný dotaz. Byli jsme z toho tehdy trochu v šoku,“ říká předseda MKD Petr Jurčík.

Patnáctiletá tradice. I Bělobrádek byl v MKD

Mladí křesťanští demokraté před měsícem oslavili své 15. výročí existence. Vždy působili po boku KDU-ČSL, původně jako Juniorklub, následně od roku 2004 pod názvem Mladí křesťanští demokraté.

„Z našich řad vzešla řada osobností, které zastávají významné pozice v rámci státní správy, samosprávy či v soukromé sféře. Navíc v posledních třech letech měla naše činnost velmi intenzivní charakter. Tolik akcí a mediálních výstupů, to tady ještě nebylo,“ komentuje Jurčík listopadové rozhodnutí KDU-ČSL vypovědět MKD smlouvu. Místopředsedou MKD byl jistý čas i současný předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Bělobrádek ParlamentnímListům.cz vysvětlil, proč KDU-ČSL vypovědělo smlouvu s MKD. „Důvodem je, že vznikla nová mládežnická organizace Mladí lidovci a my jsme měli ve smlouvě s MKD exkluzivní spolupráci, což neumožňovalo spolupracovat s dalším občanským sdružením. Mladých lidovců je již přes sto a jsou poměrně aktivní a chtějí dávat trochu větší důraz na vzdělávání a přišlo nám škoda, že bychom s nimi spolupracovat nemohli. Našim cílem je, aby obě organizace mohly s námi spolupracovat. Chceme uzavřít novou smlouvu s MKD a spolupracovat s oběma organizacemi na principu jejich rovnoprávnosti. My jsme na úterý na celostátní výbor pozvali zástupce obou mládežnických organizací s tím, že sporné věci se vyřešily a že by se měly podepsat smlouvy s oběma subjekty, pokud o to budou mít zájem. Věc považuji za vyřešenou,“ řekl Bělobrádek.

Dvě paralelní organizace

Nově vzniknutí Mladí lidovci mají necelou stovku členů a podle jejich webových stránek chtějí taktéž pracovat pro KDU-ČSL. Mimo jiné zde uvádí, že svou činnost nechtějí zaměřovat na demonstrace a veřejná prohlášení, ale spíš na aktivní činnost pro svoji mateřskou stranu.

„Osobně nemáme s většinou členů tohoto nově vzniklého občanského sdružení problém, bývalými členy MKD byli pouze někteří členové jejich vedení, kteří měli určité personální ambice na úkor svojí činnosti, které nebyly uspokojeny. Spíše nás však zarazil přístup KDU-ČSL, která vypovězení smlouvy s organizací s patnáctiletou tradicí zdůvodňovala především vznikem této nové organizace. Naše organizace například čekala na smlouvu několik let,“ říká místopředseda MKD Jan Gregor.

„Nyní budou existovat vedle sebe dvě paralelní organizace se smlouvou. KDU-ČSL je tedy v nelehké situaci, kdy deklaruje rovný přístup k oběma organizacím. Jak tento rovný přístup bude vypadat v praxi, to je však otázkou. Potom se zde taky nabízí jistá paralela se vznikem TOP 09, ale věřme tomu, že KDU-ČSL jedná v nejlepším zájmu,“ dodává Gregor, který je pověřen dojednáním nové smlouvy.

Spor o peníze?

„Pokud já to vnímám správně, tak KDU-ČSL nyní uzavřela smlouvy s MKD a Mladými lidovci. KDU-ČSL by v tuto chvíli měla mít smlouvy s oběma organizacemi. Čili vypovězení smlouvy s MKD je překonáno novou smlouvou. Byly tam některé nesprávné kroky, za které se vedení strany omluví, že to udělalo nesprávně a že si některé věci neuvědomilo. Napravilo se to tím, že bude uzavřena smlouva, která je téměř identická, pro ty oba subjekty,“ řekl senátor Jiří Čunek.

Krize mezi MKD a KDU-ČSL vygradovala v posledních týdnech, kdy generální sekretář KDU-ČSL Pavel Hořava obvinil MKD z vyhrožování sankcemi, které by MKD mohlo údajně po KDU-ČSL vymáhat. Tento požadavek měl údajně zaznít v dokumentu zaslaném Celostátnímu výboru v lednu 2013.

Z dokumentu, který Parlamentní listy mají z interních zdrojů uvnitř KDU-ČSL k dispozici, však nic takového nevyplývá. Je v něm uvedena pouze právní analýza vypovězení smlouvy z listopadu 2012, ve které je okrajově zmíněna skutečnost, že jednostranným vypovězením smlouvy nezanikají závazky vyplývající z předchozí smlouvy.

A jedním závazkem, který ze smlouvy vyplýval, bylo zajištění ročního financování organizace. „Toto financování nebylo ze strany KDU-ČSL dodržováno v horizontu posledních tří let, nás ale ani v náznaku nenapadlo, vědomi si nepříznivé finanční situace uvnitř KDU-ČSL, tyto prostředky vyžadovat. Dokonce jsme explicitně řekli, že v případě uzavření nové smlouvy se této, v uvozovkách, pohledávky, bez problému vzdáme a v návrhu nové smlouvy je tato klauzule explicitně uvedena,“ řekl předseda MKD Petr Jurčík.

„Slova generálního sekretáře na mou adresu a na adresu organizace, která zmiňovala tento nepravdivý údaj, poškodila mě i celou organizaci v očích členů KDU-ČSL a degradovala naši dosavadní práci," dodal s posteskem předseda MKD.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Konzervativní MKD jako černé svědomí liberální KDU-ČSL

Je nyní otázkou, jak se bude celá situace vyvíjet a zda-li je situace, kdy má mimoparlamentní strana dvě mládežnické organizace, udržitelná.

„Tento týden jsme navštívili Celostátní výbor KDU-ČSL a došli jsme k závěru, že přistoupíme na novou smlouvu i se ztrátou exkluzivity. Naopak budeme od vedení KDU-ČSL požadovat jasnou omluvu a distancování se od některých nepravdivých výroků na naši adresu. Věřím, že se nám nakonec podaří dospět k nějakému východisku. Další problém ale vidím, že mezi členy MKD je vzhledem k dosavadním krokům cítit čím dál větší skepse k další činnosti. Pokud nedojde ze strany KDU-ČSL k nějakému vstřícnému kroku, bude velmi složité je dále udržet. Například minulý týden rezignovala na svůj post celostátní místopředsedkyně. Zaznívají také názory z řad členské základny, jestli všechny ty dosavadní kroky ze strany mateřské strany nebyly vlastně záměrem, jak se zbavit názorově konzervativněji zaměřené mládežnické organizace,“ říká na závěr Jurčík.

Mladí křesťanští demokraté totiž mnohem zásadněji hájí konzervativní a křesťanské hodnoty. Vystupují proti propagaci homosexualismu, eutanazii a potratům, taktéž proti masové imigraci, multikulturalismu a radikálnímu islámu. MKD jsou rovněž na rozdíl od KDU-ČSL poměrně kritičtí k Evropské unii. Také jsou odpůrci spolupráce s neomarxistickými subjekty, jako je například Strana zelených. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…