Babiš se postavil Zemanovi. Šlo o Čapí hnízdo

09.09.2019 19:30

Premiér Andrej Babiš nesouhlasí s prezidentem Zemanem, aby bylo zveřejněno obsáhlé rozhodnutí státního zástupce Šarocha o případném zastavení premiérova trestního stíhání. Po delší době mají tito dva nejvyšší představitelé státu na něco zcela odlišný názor.

Babiš se postavil Zemanovi. Šlo o Čapí hnízdo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš při rozhovoru pro PL

“Vůbec nechápu, co se tady událo a nechápu, proč Deník N o tom psal. Rozhodnutí státního zástupce neznám, neznají ho moji advokáti a čím méně se k tomu někdo vyjadřuje, tím líp,” konstatoval pro ParlamentníListy.cz premiér Andrej Babiš k mediálně nejdiskutovanějšímu tématu poslední doby. 

Rozhodně prý nevidí důvod, proč by se rozhodnutí žalobce Jaroslava Šarocha s plným odůvodněním mělo zveřejňovat. Návrh na to, aby se devadesátistránkový dokument dostal na veřejnost, pronesl minulý týden v rozhovoru na PL prezident Miloš Zeman (více ZDE).

Anketa

Měla by Poslanecká sněmovna schválit zprávy o hospodaření České televize?

12%
88%
hlasovalo: 10746 lidí

“Skutečně nepotřebuju, abychom se tady bavili jenom o Čapím hnízdě. V momentě, kdy by se to zveřejnilo, tak vy samozřejmě nic jiného nebudete dělat, jen mluvit o Čapím hnízdě. Za 30 let se tady rozkradly miliardy, vykradly banky, kampeličky, pojišťovny, firmy a Čapí hnízdo přineslo českému státu 48,5 milionu Kč. Už bych byl rád, kdyby to skončilo a proto říkám, nechme už nezávislou justici pracovat,” konstatuje premiér.

Přístup médií byl podle Andreje Babiše v této kauze absurdní. “Redaktorka ČT v momentě, kdy údajně pan Šaroch nějak rozhodl a já nevím, jak rozhodl, někdo z toho vydedukoval, že se to zastaví a hned vznikla polemika, jestli je nezávislá justice. Kdyby Šaroch Babiše poslal před soud, všichni by tleskali, jak máme nezávislou justici. Takže tenhle metr, kdy všichni to řeší, všichni byli ve spisu, pan Michálek a další, takže kdyby něco ve spisu bylo, tak by to dávno objevili, ne?” ptá se řečnicky.

“Myslím si, že to není dobrý nápad,” říká Babiš pro PL jednoznačně na možnost, aby se Šarochovo rozhodnutí zveřejnilo.

První část rozhovoru s premiérem Andrejem Babišem čtěte na serveru ParlamentníListy.cz v úterý ráno.

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…