FOTO Stovky lidí si na Ukrajině připomněly slavnou bitvu u Sokolova. Také ministryně Šlechtová: Nesmíme zapomenout na naše osvoboditele, a to všechny

10.03.2018 11:28

REPORTÁŽ Česká republika si připomíná výročí bitev u Bachmače a Sokolova. Přímo na místa bitev zamířila česká delegace vedená šéfkou resortu obrany Karlou Šlechtovou. „Nikdy nesmíme zapomenout na to, co se dělo, a nesmíme zapomenout na naše osvoboditele, a to všechny. Před pětasedmdesáti lety tu naše národy společně bojovaly proti zlu. Doufám, že to špatné se už nikdy, nikdy neobjeví,“ řekla ministryně Šlechtová po rekonstrukci bitvy u Sokolova.

FOTO Stovky lidí si na Ukrajině připomněly slavnou bitvu u Sokolova. Také ministryně Šlechtová: Nesmíme zapomenout na naše osvoboditele, a to všechny
Foto: Radim Panenka
Popisek: Ministryně obrany Karla Šlechtová se zúčastnila připomínkových akcí bitev u Sokolova a Bachmače na Ukrajině.

Rok 2018 přináší nejen sté výročí vzniku samostatné Československé republiky, ale s tím zároveň i kulatá výročí dvou důležitých bitev, ve kterých Čechoslováci ukázali nejen své bojové schopnosti, ale i odhodlání coby svobodomyslného národa, který má nezpochybnitelný nárok na samostatnou existenci.

Právě na tyto dny připadá 75. výročí bitvy u Sokolova, kde československé jednotky pod vedením Ludvíka Svobody porazily nacisty. Druhé výročí, stoleté, je spjato přímo se vznikem československého státu. Jde o bitvu u Bachmače, kde za velení Ludvíka Krejčího zazářili českoslovenští legionáři.

Křejčí později, ve sých pouhých 44 letech, dosáhl hodnosti armádního generála a stal se náčelníkem generálního štábu. U Bachmače bojové úspěchy slavily také oddíly Stanislava Čečka, který později jako generál řídil vojenskou kancelář prezidenta republiky.



Velkolepé oslavy obou bitev přímo v místech jejich konání, na dnešní Ukrajině, vyvrcholily v pátek u Sokolova a během soboty se ještě uskuteční připomínka bachmačské bitvy opět přímo na místě.

Delegaci vojáků, vojenských spolků, legionářů, armádních historiků, veteránů a potomků tehdejších bojovníků vede ministryně obrany Karla Šlechtová, která během pátku absolvovala na minuty rozpočítaný náročný program, jehož většina se odehrála v mrazivém terénu.

Šlechtovou doprovodil kupříkladu válečný veterán a hrdina druhé světové války brigádní generál Václav Kuchynka nebo poslankyně a šéfka sněmovního výboru pro obranu Jana Černochová.



Oslavy pětasedmdesáti let od sokolovské bitvy byly zahájeny před tamním muzeem bojového bratrství, v němž je bohatá expozice hrdinství českých a slovenských vojáků. Nechybí obří busta generála Ludvíka Svobody, ale též podepsaný portrét stávající hlavy státu Miloše Zemana. Na ten je šéf muzea podle svých slov náležitě hrdý, oficiální prezidentský portrét totiž prý Miloš Zeman podepsal těsně před svou první inaugurací v březnu 2013.

„Má účast v tento den je signálem, že Česká republika považuje bitvu u Sokolova za jednu z těch nejdůležitějších na Ukrajině, kde se československá armáda a naši vojáci zapojili. Chtěla bych vyzdvihnout spolupráci s vašimi vojáky a poděkovat všem, kteří sem dnes přijeli – Čechům, Slovákům, Ukrajincům. Šlo o významnou bitvu pro nás všechny i pro československé vojáky, kteří se vrátili do Prahy a s mnohými bohužel nebylo dobře zacházeno. Chtěla bych vyjádřit poděkování a pokoru vůči všem, kteří se této bitvy účastnili. Zároveň mi dovolte vyjádřit úctu rodinám padlých a zároveň i válečným veteránům, kteří zde mezi námi jsou. Děkuji vám a má slova vnímejte i jako vyjádření úcty ze strany českého státu,“ sdělila přítomným stovkám občanů i vojáků všech tří zemí ministryně Šlechtová.



Shromáždění u Sokolova poté pozdravil válečný hrdina brigádní generál Václav Kuchynka. „Dovolte, abych vás pozdravil jménem Československé obce legionářské i jménem dosud žijících příslušníků československých zahraničních jednotek, kteří se zbraní v ruce bojovali za svobodu své vlasti ve druhé světové válce. Je mi velkou ctí spolu s vámi opět stanout na těchto místech. Okolo nás probíhaly před 75 lety boje, jež se díky odhodlání našich hrdinů nesmazatelně zapsaly do československých vojenských dějin. Svá slova bych rád věnoval vzpomínce na ty, kterým se tento boj stal osudným. Nebylo jim dopřáno dočkat se vítězství. Nebylo jim dopřáno prožít své životy v míru. Mějte to prosím na paměti, protože obětovali své životy pro vás, za vaši svobodu, za bezpečí vaše i vašich blízkých. Čest jejich památce!“ vzdal generál Kuchynka hold svým padlým spolubojovníkům za bouřlivého potlesku celého Sokolova.

Ani tuhý mráz a všudypřítomná ledovka neodradily stovky, možná tisíce lidí od toho, aby si slavnou sokolovskou bitvu připomněli přímo její rekonstrukcí. Tu zahájila odpálením čestné salvy ministryně obrany Šlechtová. Po bitvě bylo na slavnostním rautu předáno několik vyznamenání a ocenění. Uděleny byly jak medaile Československé obce legionářské, tak třeba i sněmovního branného výboru.

Na slavnostní recepci se pochopitelně nemohli vejít všichni, to ale místním nijak nevadilo, možná spíše naopak. Na sokolovské návsi zněly oslavné písně a zdejší obyvatelé za popíjení oblíbené vodky tančili celé hodiny.

Během soboty českou delegaci v čele s Karlou Šlechtovou čeká připomínka bitvy u Bachmače a odhalení pomníku a pamětních desek československým legionářům, které posvětí pražský biskup Církve československé husitské David Tonzar. Armádní letoun se do Prahy vrátí v noci ze soboty na neděli.


 

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…