Kalouskovi hrozí velké potíže. To bude průšvih, varuje ekonomka

08.06.2011 16:55

V kauze Diag Human jde Česku o deset miliard korun - a to už je pořádná sumička, o kterou by se mělo zabojovat. Zatímco však v tomto případě dosud není jisté, jak z toho nakonec Česko vybruslí, schyluje se možná k ještě horšímu finančnímu průšvihu v zemi. Ten by mohl být spuštěn kvůli zahraničním solárním investorům. A ve hře jsou tentokrát stovky miliard korun...

Kalouskovi hrozí velké potíže. To bude průšvih, varuje ekonomka

Podle serveru Aktuálně.cz se nyní vláda musí důkladně připravit na masivní útok zahraničních solárních investorů. Uvedl to ministr financí Miroslav kalousek. Ve hře jsou tak podle něj prý stovky miliard korun a ohrožení Česka z hlediska finanční rovnováhy. Tedy pokud by stát tyto spory kvůli zpětnému zdanění fotovoltaické elektřiny prohrál.

Čtěte také:

Retroaktivní 26procentní daň na proud ze slunečních elektráren z let 2009 a 2010 přitom platí od letošního ledna. A právě ta je "jablkem sváru". Stát chce díky ní získat peníze na utlumení skokového zdražení elektřiny pro domácnosti i firmy kvůli nezvládnutému rozvoji fotovoltaických parků.

Daň se zatím vyhýbá pouze malým elektrárnám do výkonu 30 kilowattů na střechách domů. Podle dokumentu, kterým argumentuje Kalousek, se již obrátilo na české úřady pět zahraničních firem, které se zřejmě mohou domáhat kompenzace.

Sledujeme kauzu Diag Human
SERIÁL ke kauze DIAG HUMAN: Jak to všechno začalo 

Kalousek chce vlastní tým 

Jak uvedl server, nárokovaná škoda může dosáhnout až částky kolem 250 miliard korun. Vychází tak ze zprávy Miroslava Kalouska. Ministr financí proto žádá po vládě, aby mu odsouhlasila jeho plán s vytvořením expertního týmu bez výběrového řízení, což už mu posvětil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

Vláda prý konstatovala, že hrozba sporů z investic do fotovoltaického odvětví představuje dokonce ohrožení základních bezpečnostních zájmů České republiky v oblasti její fiskální a energetické bezpečnosti. "Antisolární" tým Kalouskova ministerstva by měl vést Radek Šnábl, jež byl odsouzen za daňový podvod. Ministr Kalousek si jej však jako odborníka na arbitráže velmi cení.

Dále čtěte:
Reportéři ČT objevili nejlépe placeného státního úředníka. U Kalouska

ParlamentníListy.cz již v listopadu loňského roku psaly, že si investoři mohou nárokovat až 260 miliard korun. "Stát v soudních sporech a arbitrážích zaplatí minimálně o 168 miliard více, než vybere na solární dani. Jde navíc o spíše skromný odhad. Investoři se totiž budou soudit nejen o zmařenou investici, ale i o očekávaný dvacetiletý výnos," varoval tehdy vládu přes ParlamentníListy.cz prezident České průmyslové fotovoltaické asociace František Smolka.

Podrobněji:
Fotovoltaici: Ať to vláda zdaní, arbitráž je bude stát 260 miliard

Ústavní soud by mohl zákon zrušit

Podle ekonomky Markéty Šichtařové by se však mělo na problém dívat také z pohledu toho, že vše ještě může zvrátit Ústavní soud. Právě ten by totiž mohl rozhodnout o tom, zda zůstane daň v původní výši či zda bude i nadále již platit zmiňovaná retroaktivní daň.

"V obou případech to může být ve finále pro Českou republiku citelně prodělečné. I proto si já osobně myslím, pokud jsou signály, že se k něčemu podobnému schyluje, aby stát své rozhodnutí, kvůli kterému mohou arbitráže hrozit, zmírnil. Nastala by tak příznivější varianta případné škody," řekla Šichtařová ParlamentnímListům.cz. Ne tak černě, jak se objevilo v informacích, jež předestřel Kalousek, však vidí i možný odhad dopadů a škod z arbitráží.

Arbitráže by nebyly ničím, co se nedalo čekat, připouští ekonomka

"Osobně se domnívám, že by snad až takové sumy dosáhnout neměly, zároveň však musím říci, že by mě jejich záplava nepřekvapila - dala se očekávat. Pokud  by však ke katastrofickému scénáři s několika set miliardovými částkami, jež by stát musel vyplatit na odškodných, došlo, byl by to pro Česko jednoznačně průšvih. Pozor ale nikoli krach, zemi by to nezruinovalo, i když při současném stavu státních financí, by se to v rozpočtu určitě projevilo. Veřejné financování by to postihlo, zřejmě by se naší zemi zhoršil i rating. Přesto se nedomnívám, že bychom se kvůli tomu dostali třeba na úroveň Řecka - to nehrozí," uvedla  pro ParlamentníListy.cz ekonomka Šichtařová.

Čtěte také:

Kalousek však nekompromisně trvá na svém varování a předložil proto vládě i svou zdůvodňující zprávu. V ní je podle serveru uvedeno například i toto:

"Je neprodleně nutné vybudovat dostatečnou základnu k obraně České republiky v rámci těchto sporů, a to za prvé co nejrychlejším vytvořením týmu, složeného z expertů v oblasti ekonomiky a práva, jenž bude sloužit vytváření obecné strategie pro tyto obory, a současně co nejrychlejším výběrem právních týmů, jež budou Českou republiku zastupovat ve sporech, které již byly zahájeny." Tým tak vznikne bez výběrového řízení.

V čem je "jablko sváru"?

Je třeba připomenout, že kdyby vláda a poslanci nezavedli retroaktivní solární daň, celkové náklady na podporu fotovoltaického proudu by dosáhly zhruba 650 miliard korun.

Domácnosti by podle analýzy, kterou předložil ministr financí Kalousek, zaplatily ročně o několik tisíc korun za elektřinu více. Dotčeny by byly i střední a větší firmy s velkou spotřebou až o desítky milionů korun. Kvůli tomu by se následně propadly také daňové příjmy státu, protože mnoho podniků by skončilo ve ztrátě. Hrozilo by propouštění zaměstnanců i to, že by firmy přesouvaly svá působiště do zahraničí.

Kalousek si je však vědomý toho, že skutečně může dojít ještě k nějaké změně rozhodnutím Ústavního soudu. Zdůrazňuje však to, že zahraniční firmy, kterým se postup Česka nelíbí a cítí se jím poškozeny, ovšem nehodlají vyčkávat na to, jak ve sporu o retroaktivní 26procentní daň na solární proud nakonec soud rozhodne.

Čtěte také:
 

Fotokoláž: hns

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…