Nezaměstnaní, co odmítli veřejnou službu, volají: Chceme peníze. Možná prý uspějí

16.12.2012 22:25

Ústavní soud nedávno zrušil relikt po exministru práce a sociálních věcí, Jaromíru Drábkovi (TOP 09). Tím tedy i takzvanou veřejnou službu protože je prý v rozporu se zákonem. Dal tak nezaměstnaným do ruky silný nástroj k tomu, aby mohli po státu vymáhat nemalé finanční obnosy.

Nezaměstnaní, co odmítli veřejnou službu, volají: Chceme peníze. Možná prý uspějí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úřad práce pro Prahu

Škody po bývalém ministru práce a sociálních věcí Jaromíru Drábkovi (TOP 09) je tak prý až dost. Kromě skandálů přímo na MPSV jde třeba o pochybnostmi opředené sKarty nebo o institut veřejné služby. V jejím rámci měli nezaměstnaní povinnost vykonávat neplacené práce, třeba úklid veřejných komunikací a podobně.

ÚS řekl ne

Ústavní soud ale koncem listopadu řekl ne a veřejnou službu zrušil. Došel totiž k závěru, že veřejná služba porušuje rovnou několik bodů Listiny základních práv a svobod.

Členové Akčního spolku nezaměstnaných tak dostali motivaci a prostor pro své jednání. S rozhodnutím Ústavního soudu souhlasí, chtějí ho ale dovést ještě dále

"Požadujeme, aby ministerstvo práce a sociálních věcí zveřejnilo jména všech subjektů, které se do veřejné služby zapojily, a počet hodin, které nezaměstnaní pro tyto subjekty odpracovali. Obětem veřejné služby musí být vyplacena ušlá mzda a odškodnění za utrpěnou újmu. Navrhujeme, aby ušlý výdělek vyplatily nezaměstnaným ty organizace, pro něž byla veřejná služba vykonávaná. Tyto subjekty zároveň musí z ušlého výdělku odvést státu dodatečně sociální a zdravotní pojištění. Odškodnění za utrpěnou újmu vyplatí úřady práce," diktuje si podmínku sdružení nezaměstnaných.

Vraťte nám peníze

Požaduje pak dále, aby zmínění postižení dostali ještě zpětně vyplacenou podporu v nezaměstnanosti nebo dávky v hmotné nouzi.

Poslanec Miroslav Opálka z KSČM s jejich požadavky souhlasí. "Je evidentní, že zástupci vlády i koaliční většiny postupovali, i po upozornění, tak, že podpořili v rozporu s Ústavou ČR i s mezinárodními závazky ČR otrockou práci. Z tohoto pohledu jsou požadavky dotčených oprávněné. Veřejná služba nesmí být z mého stálého pohledu zdarma," řekl poslanec ParlamentnímListům.cz.

Chalánková: úspěch může přijít

Svůj pohled redakci poskytla i topkařka, Jitka Chalánková. "Při projednávání tzv. veřejné služby jsem upozorňovala, že doba dva měsíce v nezaměstnanosti je pro povolání k veřejné službě příliš krátká. Zde vítám, že tato doba by měla být rozhodně delší, až jeden rok. Na druhou stranu v celé EU by mohlo dojít k radikální reformě v této oblasti. Pokud jde o veřejnou službu v České republice - souhlasím s tím, že by kromě výše zmíněné delší doby v nezaměstnanosti měla být spojená s motivační finanční pobídkou. Zřejmě rovněž s kratší pracovní dobou. Na druhou stranu tito lidé mají placené sociální a zdravotní pojištění, obdrží dávky a při dobrých referencích mohou přejít na jiné formy pracovních úvazků. Vzhledem k neexistenci motivační složky odměny se však domnívám, že úspěch u soudu  o proplacení práce mít mohou. Budiž to cesta k rozumnému dopracování v zásadě potřebného opatření. Podařilo se uplatnit možnost výkonu práce nejen při úklidu," uvedla pro redakci členka sociálního výboru.

Akční spolek nezaměstnaných požaduje ale také to, aby ti lidé, kteří byli vyřazeni z evidence pracovních úřadů z důvodu odmítnutí veřejné služby, dostali kromě odškodnění také dodatečně vyplacenou podporu v nezaměstnanosti či dávky v hmotné nouzi a aby jim byly dodatečně hrazeny náklady na zdravotní pojištění, které si museli tito lidé sami platit.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…