Spor o šéfa policie: Zahraničí to nezajímá, véčka chtějí být v teple

14.12.2010 9:41 | Zprávy

POLITOLOGOVÉ Na naše končiny nezvykle silné hašteření mezi ministrem vnitra a policejním prezidentem přesahuje rámec běžného sporu. Obzvláště poté, co se do kauzy vložil prezident i premiér republiky. Co vše může zapříčinit neústupnost hlavních aktérů v koaličních vztazích víme, přinejmenším můžeme silně předpokládat.

Spor o šéfa policie: Zahraničí to nezajímá, véčka chtějí být v teple

Jasný signál vydal prezident republiky Václav Klaus, když se vyjádřil proti odvolání policejního prezidenta, jelikož to považuje za příliš revoluční krok. Jestli odolá pevnost "Kachlíkárny" křížové palbě Strakovky, Hradu a prezidia bychom se měli dozvědět do středy, otázkou však zůstává, zda celá kauza neubírá kredit naší politické kultuře v zahraničí už nyní. Ptali jsme se odborníků.

Více k tématu:
Kam s Martinů? Na Ukrajinu nechtěl a Europol vybouchl
Nástupcem Martinů bude zřejmě Koutný, zní z vnitra
Konference Véček skončila děsivým útokem na Ivana Langera
Více k tématu Martinů ZDE

Mají jiné starosti

"Myslím si, že mezinárodní prostředí má jiné starosti než sledovat půtky o českého policejního prezidenta, pokud to nenaruší chod policie. Závažnější než dopady na politickou kulturu mohou být dopady na bezpečnost občanů, pokud bude pokračovat nejasná situace v policii, ta potřebuje jasné zadání a silné vedení s politickou podporou," argumentuje redakci politolog Miroslav Mareš z MUB.

Véčka přes zimu v teple

Podle politologa Josefa Mlejnka je zatím spor John-Martinů v normálních parametrech a nepřesáhl národní úroveň. "V zahraničí o tom skoro nikdo neví, alespoň jsem v médiích nic nezaznamenal," přidává postřeh Mlejnek. Podle něj je politická kultura naší země beztak dost nízká a koalici to patrně nerozštěpí. "Vévéčka mohou být ráda, že sedí ve vládě a že mohou být na svých ministerstvech přes zimu v teple," uzavřel Mlejnek.

Není co ubírat

"Dle mého názoru to ČR žádný kredit neubírá. Jednak žádný vysoký nemá, jednak jsou spory o jmenování policejního prezidenta mezi nejvyššími státními reprezentanty běžné. Zejména v demokratických státech, kde do celé věci může mluvit víc lidí, a kde to ještě sleduje, byť zpovzdálí, veřejnost," argumentuje politolog Zdeněk Zbořil.


Podle Zbořila je celý spor jen špičkou ledovce."Samozřejmě, spor o jmenování může být také jen viditelnou částí pyramidy dalších sporů. (Vzpomeňte si, co bylo důvodem demise nekomunistických ministrů v únoru 1948.) Ale fakt 118 členné podpory vládní koalice je natolik významný, že to ještě spolu nějaký čas vydrží," odhaduje Zbořil.

Řečnická odpověď

"Ty spory spíše svědčí o kvalitě právního státu. Ale co je velmi zvláštní, že do tohoto sporu vstupuje prezident. Z jakého důvodu? Na základě jakých pravomocí?" táže se politoložka Vladimíra Dvořáková z VŠE.




WikiLeaks táhne víc


"Nemyslím si, že předmětná kauza má mezinárodní dopad či rozměr; dějí se zajímavější věci jinde i přímo na mezinárodní scéně (např. WikiLeaks). Taky si nemyslím, že to premiér nechá dojít k ohrožení koalice. A pokud jde o "politickou kulturu naší země", co tím, prosím, myslíte?" uzavírá Josef Musil z UJAK.



Související:

Pravda o Radku Johnovi. Kritizovaná exnáměstkyně promluvila

Langer k Johnovu oblíbenci: Vylezl po zádech Martinů a pozvracel mu hlavu

Totální Moroz? Pecina varuje před stranickou čistkou na vnitru

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

MUDr. Jiří Mašek byl položen dotaz

eurokomisař

Dobrý den, když tak kritizujete potencionální nominanty na eurokomisaře, máte dojem, že ANO to s Jourovou ,,vyhrálo"? Já si třeba nejsem vědom toho, že by pro ČR něco udělala, otázkou taky je, zda je pro nás jako občany tato funkce nějak důležitá, co vlastně ten eurokomisař může udělat, když je to j...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ANO že neposílilo? „Pokud tomu skutečně věří, měl by vyhledat pomoc.“ Babiš se u Fialy neudržel

22:02 ANO že neposílilo? „Pokud tomu skutečně věří, měl by vyhledat pomoc.“ Babiš se u Fialy neudržel

Vládní ani opoziční tábor ve volbách neposílily. S takovým hodnocením přispěchal pár dnů po volbách …