Trestní oznámení na Schwarzenberga. Bývalý zaměstnanec uvádí detaily

13.06.2013 20:30

EXKLUZIVNĚ Vládci ministerstva zahraničních věcí dělají sprosťárny a ministr Karel Schwarzenberg se na to jen kouká. Pod jeho maskou lidského politika a bojovníka za lidská práva se skrývá pouhý pragmatický hráč. Jakub Klouzal, jenž odhalil rozsáhlé podvody na zmíněném ministerstvu, o tom ví své. Pro ParlamentníListy.cz okomentoval, co mu hlavní stan tuzemských diplomatů vyčítá.

Trestní oznámení na Schwarzenberga. Bývalý zaměstnanec uvádí detaily
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

„Trestní oznámení jsem ještě nepodal, ale chystám se na to. Jako člověk vyhozený z ministerstva nejsem povinen zpracovávat mraky dokumentů o podezřelých zakázkách v oblasti informačních technologií, které se tam odehrály. Od toho je generální inspekce. Tu má však na povel ministr. Všem je to ale jedno,“ postěžoval si pro ParlamentníListy.cz Jakub Klouzal, bývalý ředitel odboru informačních technologií (IT) na ministerstvu zahraničních věcí (MZV). Nyní získal novou práci, ale na horor, co si v hlavním stanu českých diplomatů zažíval, stejně prý do smrti nezapomene.

Život plný hrůzy

Hromadu dokumentů, které má uložené u advokáta, prý pomalu zpracovává, aby policii přežvýkal důkazy o jednotlivých podezřelých zakázkách. Když se s nimi obracel na své nadřízené v resortu Karla Schwarzenberga, úplně všichni mu radili, aby se na celou záležitost vykašlal a nikde o tom nehovořil. Nedal se. Obrátil se na samotného ministra, ale ten mu ukázal záda. I když na nesrovnalosti dlouhé měsíce poukazoval, nikdo si ho nevšímal. Pak vše zveřejnil novinář Jaroslav Kmenta.

„Už jsem věděl, že je situace neudržitelná, a že mě vyhodí. V době, kdy jsem rezignoval na pozici ředitele, už jsem byl dost utýraný. Pořád jsem žil ve strachu o život, seděl doma a byl jakoby paralyzovaný. Jakýkoliv hluk mi dělal blbě, měl jsem psychosomatické průjmy, nemohl jíst a byl na hranici psychického zhroucení. Málem jsem se zbláznil. Co nejpoctivěji jsem po vyhazovu předal veškerou agendu, zhruba devíti set stránkovou dokumentaci, aby na mě nic neměli. Následně jsem se z toho měsíce dával dohromady. A pak z ministerstva přišla další rána. Účastnil jsem se výběrového řízení, možný zaměstnavatel si zavolal kvůli referenci na ministerstvo a tam prohlásili, že jsem zapojen do ekonomických machinací. Tak jsem práci nedostal. Až pak se mi poštěstilo,“ přemýšlí o životu plném hrůzy.

Námitky ministerstva

Ministerstvo zahraničních věcí na začátku roku zveřejnilo na svých stránkách prohlášení k jeho výrokům. „Není pravda, že se ministr Schwarzenberg nezabýval IT zakázkami na svém úřadě. Podezření prověřovala na jeho popud Generální inspekce ministerstva zahraničí. Ministr nechal vypracovat nezávislou analýzu zakázek externí firmou. V době prověřování zakázek ministr Schwarzenberg odvolal dva odpovědné pracovníky ministerstva, kteří nepostupovali při šetření případů dostatečně rychle a razantně,“ píše se v něm.

Ministerstvo prý podalo v souvislosti s podezřelými smlouvami celkem čtyři trestní oznámení, která však policie odložila. Od nástupu ministra Karla Schwarzenberga do funkce v létě 2010 se proces a kontrola zadávání zakázek prý ve všech oblastech včetně IT výrazně zdokonalil. Ve zmíněném prohlášení žádá ministerstvo zahraničí Klouzala, aby veškeré důkazní materiály předal policii.

Klouzal o Schwarzenbergovi

„Je to nepochopitelné, že za vlády Karla Schwarzenberga, který má navenek obrovské renomé, se tam dějí takovéto věci. Před revolucí a po ní bojoval za lidská práva, nyní se dostal nahoru a na všechno kašle. Možná si myslí, že už má renomé tak silné, že už se mu nic nestane. Má Fórum Karla Schwarzenberga za obnovu demokracie v Česku a pozvednutí morálních principů, přitom úplně kašle na lidská práva a bojovníky proti korupci. Navíc lidem, kteří se ho na to zeptají, otevřeně lže. Umělecká obec v něm vnímá lidský rozměr, ale on hraje v politice pragmatickou hru,“ říká ParlamentnímListům.cz Klouzal.

Spousta lidí by si dala ráda do životopisu, že pracovala ve funkci ředitele na ministerstvu zahraničních věcí, ale pro Jakuba Klouzala je to spíše koule na noze. „Když se postavíte a jednáte ve prospěch státu, skončíte velmi špatně. Stanete se černou ovcí a už se to s vámi vleče. Kdybych přistoupil na jejich hru, mám sedmdesát milionů na účtu, jsem v pohodě a sedím na ještě vyšší pozici, než jsem tehdy měl. Nicméně lidé, co dlouhodobě dělají lumpárny, psychicky zničí sami sebe. Dlouhodobě se mezi hyenami nedá žít,“ tvrdí dnes s tím, že dokumenty připravuje pro trestní oznámení.

Obvinění ministerstva

„Není pravdivé tvrzení, že ministerstvo donutilo pana Klouzala rezignovat na funkci ředitele jednoho z IT odborů, rezignoval sám. Jeho rezignace byla pro všechny překvapením, ale byla vnímána jako gesto zklamání z toho, že nebyl povýšen do funkce vrchního ředitele, jak si zřejmě představoval,“ píše se dál ve vyjádření zveřejněném na stránkách ministerstva. Také je tam zmíněno, že není pravdivé jeho tvrzení, že ministerstvo podávalo reference o panu Klouzalovi, protože nikdy neposkytuje informace o zaměstnancích třetím subjektům.

Prý Jakub Klouzal ve svých tvrzeních vynechal tato fakta. „Po celou dobu pracoval jako ředitel IT odboru, který požadavky na IT služby specifikoval, připravoval, nebo se na jejich přípravě podílel. Některé projekty, které dnes charakterizuje jako nepotřebné, sám navrhl a schválil. Za hlavního autora machinací označuje vrchního ředitele ministerstva, který v této pozici působil od února 2008, a s nímž MZV v září 2009 rozvázalo pracovní poměr právě pro podezření v souvislosti se zakázkami. Dotyčný vrchní ředitel si po nástupu do funkce sám vybral za podřízeného ředitele právě pana Jakuba Klouzala. Ten do této pozice na ministerstvo nastoupil v dubnu 2008 a působil v ní až do své rezignace v srpnu 2011. V době, kdy MZV začalo rozkrývat podezřelé zakázky a prověřovat i podněty ředitele Klouzala, požadoval pro sebe záruku beztrestnosti. Takovou záruku však nejsou orgány výkonné moci schopny poskytnout,“ stojí ve vyjádření.

Špatné zakázky

„Je pravda, že si mě do té funkce pan Lidinský vybral. Byl celkem mlád a podle mě si nedokázal představit, že tam bude mít někoho, kdo by nebyl odborník. V rámci vysoké školy, kam jsme chodili, ale moc se neznali, si vzal jednoho z nejzkušenějších. Pořád totiž nemohli někoho najít. Nyní by to udělal tak, že si tam vezme toho nejneschopnějšího, který bude jen plnit příkazy a nebude o nich přemýšlet. Pravda, vytáhl si mě tam, ale rychle jsem zjistil, co se tam děje a pak z toho byl průšvih,“ tvrdí Klouzal.

Na zakázkách prý spolupracoval kvůli touze proniknout hlouběji do podvodů na ministerstvu. „Kdybych nespolupracoval, tak bych šel od válu a nemohl je shazovat. Na těch zakázkách ale spolupracovali všichni ostatní ředitelé, kteří tam zůstali. To znamená ředitel útvaru pro koordinaci veřejných zakázek, ředitelka bezpečnosti, ředitelka finančního odboru a vrchní ředitel logistické sekce. Všichni je schvalovali a po nich ještě náměstek. Já byl jediný, kdo je shazoval. Přes všechny tyto lidi jsem prošel a upozorňoval je, že jsou zakázky špatné. Oni mi říkali, ať nic nedělám a nikam nechodím. Takže prohlášení ministerstva jsou demagogická. Je to sprosťárna,“ vysvětluje dál ParlamentnímListům.cz

Prý tam dostal nabídku dvou míst, z nichž jedno bylo připraveno ke zrušení a druhé už obsazené. Žádnou záruku beztrestnosti, jak říká, nechtěl. Jakub Klouzal ostatně dostal za své konání cenu od Nadačního fondu proti korupci. Pracovně – právní soud s ministerstvem vyhrál.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…