Vesecká spílá Pospíšilovi: Nemůžete odvolat Rampulu? Neznáte zákony

25.05.2011 8:56

Od března letošního roku má ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil na stole návrh na odvolání pražského vrchního státního zástupce Vlastimila Rampuly z pera nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. Dosud se Pospíšil odvolání bránil, že mu jej neumožňují zákony. To ale není pravda, konstatuje někdejší nejvyšší státní zástupkyně Renáta Vesecká. Zákony má, ale patrně nemá důvody, dodala.

Vesecká spílá Pospíšilovi: Nemůžete odvolat Rampulu? Neznáte zákony

K návrhu na odvolání Rampuly prý Pavla Zemana vedla závažná Rampulova pochybení při plnění jeho povinností. Přičemž Pospíšil se dosud bránil tím, že mu neumožňovala rozhodnout současná česká legislativa. V České televizi ale ministr prohlásil, že o návrhu na odvolání Rampuly rozhodne do čtrnácti dnů. Zároveň přiznal, že by podle dostupných informací sám Rampulu odvolal.

Psali jsme:
Nahráváme zločincům, děsí se Rampula destrukce úřadu
Vše ke Kauze Drobil

"Kecá", zákon má...

„Těžko můžu hodnotit, zda má být pan Rampula odvolán či nikoliv, protože neznám důvody, které vedly nejvyššího státního zástupce Zemana k návrhu Rampulu odvolat. Nicméně pokud se týká výroku pana ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila, že by Rampulu odvolal, ale že na to nemá zákon, tak to je naprosto nesmyslná věta," prohlásila pro ParlamentníListy.cz Renáta Vesecká.

„Pan ministr samozřejmě zákon má," konstatovala a dodala: „Ale zákon vyžaduje, aby k takovému aktu měl důvody pro odvolání. Na rozdíl od nejvyššího státního zástupce, kde k odvolání být důvody nemusí, u vrchního státního zástupce musí být naprosto jasné a konkrétní důvody. A ty asi pan ministr nemá," myslí si bývalá nejvyšší státní zástupkyně Vesecká.

Dále k tématu:
Kauza Drobil ožívá. Tajný dokument a řev exministra

Dienstbier má jasno

Vesecká si nicméně myslí, že to co se víří a děje skrze napadání funkčnosti a fungování vrchního státního zastupitelství je situace „jako přes kopírák", ohledně odvolávání její osoby z postu nejvyšší státní zástupkyně. „Nikoho nezajímá skutečný a faktický stav. Ale prostě se vychází z nějakého řekla bych plácnutí do vody a hodnocení, které není ničím podložené," uvedla v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz.

To sociálnědemokratický senátor Jiří Dienstbier má jasno. Podle něj váhání ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS) v kauze odvolání vrchního státního zástupce Vlastimila Rampuly vyvolává pochybnosti, zda za ním nejsou aféry ODS.

Psali jsme:
Novináři rozzuřili Drobila tajným dokumentem. Prasárna, křičí

Zase únik dokumentů

Dienstbier uvedl, že se možná lidé v ODS bojí, že by se po odvolání Rampuly mohly začít vyšetřovat různé korupční kauzy, které se jich týkají. "Znovu apeluji na ministra Pospíšila, aby rozhodl v této věci anebo odstoupil se své funkce," uvedl už dříve pro agenturu Mediafax.

Šéf vrchního státního zastupitelství Rampula se navíc v posledních dnech brání nařčením z manipulace vyšetřování. Vlastimil Rampula přišel v pondělí s prohlášením, že v poslední době sílí pokusy oslabovat soustavu státních zastupitelství, což podle něj má sloužit zločineckým skupinám. Reagoval tak na zveřejněné informace ze spisu kauzy Drobil.

Týdeník Respekt totiž zveřejnil obsah dopisu, v němž žalobkyně Jana Hercegová nabádala svou podřízenou Šárku Pokornou, aby se nesnažila případ vyšetřit. Zároveň v něm uvedla, že vzepřít se „doporučení" není možné. Rampula se začal zabývat tím, jak mohl dokument ze spisu uniknout na veřejnost.

Únik je chyba, ale

„Je zásadní chyba, když dojde k úniku celého dokumentu," řekla redakci ParlamentníListy.cz v této souvislosti Vesecká. Podle ní z médií není patrné, zda byl zmíněný dopis pokynem, tedy jakýmsi závazným rozkazem, nebo jen vyjádřením názoru dohlížející státní zástupkyně.

„Myslím si ale, že by tohle nemělo zapadnout," řekla ParlamentnímListům.cz Vesecká. Podle ní je důležité vědět, jestli bylo jen využito oprávnění nadřízeného státního zástupce. „Pak vyvolat kolem kauzy takový rozruch a zpochybňování práce státního zástupce je zasahováním do pravomocí státního zastupitelství," konstatovala Vesecká.

„Něco úplně jiného ovšem je, jestli opravdu ten obsah, ten pokyn je v rozporu se zákonem, pak únik neúnik je na místě vyvodit opatření," doplnila bývalá nejvyšší státní zástupkyně.

Dále čtěte:
Bojiště po kauze Drobil: Nečas v blátě, Véčka vítězná
Kauza Drobil se podepsala na preferencích ODS. Ztrácí

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…