Elitní detektiv vyšetřoval korupci. Pak prý zatoužil po zisku a vyrazili ho

09.11.2012 8:38

Elitní detektiv protikorupčního útvaru Milan Pešek objevil neobyčejně originální způsob, jak si přivydělat. Teď jej kvůli tomu šetří Generální inspekce bezpečnostních sborů a státní zástupkyně odmítá uvěřit, že někoho mohla taková činnost napadnout.

Elitní detektiv vyšetřoval korupci. Pak prý zatoužil po zisku a vyrazili ho
Foto: hns
Popisek: Plk. Tomáš Martinec, šéf ÚOKFK

Detektiv podle MF DNES již sedmým rokem pracoval na podivných machinacích kolem makléřské společnosti American International Brokers, která v roce 2005 připravila klienty o zhruba 120 milionů korun. Při tomto vyšetřování detektiv zjistil, že asi dvě stě ze čtyř set poškozených klientů vychytralých makléřů si doposud nepožádalo o vyplacení náhrady od Garančního fondu obchodníků s cennými papíry, který okradené klienty odškodňuje.

To se stalo na začátku srpna, přičemž lhůta pro podání žádosti o náhradu měla vypršet 24. srpna. Detektiv podle informací deníku nelenil a obeslal asi polovinu z doposud mlčících klientů s upozorněním, že mohou podat žádost na vyplacení náhrady a že jim na ní zbývá už jenom pár dní. Potud je vše v pořádku, jenže pak policista poškozeným ještě nabídl, že jejich žádosti vyřídí a postará se o veškerou administrativu.

Za to si však od nich naúčtoval patnáct procent ze získané částky. Celkem prý mohl za zprostředkování získat asi milion korun. Patnáctiprocentní provize se zdá být značně přehnaná vzhledem k tomu, že stačilo stáhnout z internetu žádost o výplatu, vyplnit jí údaji z policejní databáze a vše zaslat na Garanční fond.

Na svém jednání však nevidí nic špatného. „Kdybych jim neřekl, že mají nárok, nedostali by nic. Já jsem jim vydělal 85 procent,“ hájí se policista. Informace prý získal volně z internetu, když ležel doma na neschopence, takže nemůže být řeč o zneužití informací, ke kterým přišel při vyšetřování.

Lidé z Garančního fondu jsou jeho postupem překvapeni. Je prý sice běžné, že za klienty vystupují různí zprostředkovatelé, ale aby to byl přímo vyšetřující policista, s tím se ještě nesetkali. Přímo šokovaná pak byla státní zástupkyně Vlasta Zvelebilová. „Mohla to být třeba jen provokace,“ říká návladní, která se zdráhá takto originální konstrukci uvěřit.

Na protikorupční policii se však se svým kolegou příliš nepárali. Podle jejího šéfa Tomáše Martince mu byl ještě téhož dne, kdy se o jeho kauze dozvěděli, případ odebrán a byl zproštěn výkonu služby. Případ byl podstoupen Generální inspekci bezpečnostních sborů s podezřením na spáchání trestného činu zneužití pravomocí úřední osoby.    


 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…