Házet je ze skály jako kriply ve Spartě. Poslanec hrozí vykradačům domů

08.06.2013 9:27

TÝDEN S KUBEROU A KOSKUBOU Dva politici - jeden zástupce pravice (ODS) a druhý levice (ČSSD) v pravidelné názorové aréně komentářů uplynulých dnů ParlamentníchListů.cz. Tentokrát na jediné téma: Povodně v ČR.

Házet je ze skály jako kriply ve Spartě. Poslanec hrozí vykradačům domů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační koláž

Již v době, kdy část Prahy byla pod vodou, objevily se názory, že ne vše, co bylo nutné před blížícím se živlem udělat, uděláno bylo. Co si o tom myslí senátor ODS Jaroslav Kubera a poslanec ČSSD Jiří Koskuba? Bylo učiněno maximum pro to, aby nevznikly větší než nezbytně nutné škody? A co podle obou mužů ukázaly dramatické dny tohoto týdne?

„Stát v první řadě ukázal, že není v žádném rozvalu, jak se nám často snaží mnozí namluvit, ale že plně funguje,“ řekl ve svém komentáři Kubera. Pochválil také to, jak mezi Čechy okamžitě vyrostla vlna solidarity.

„My se totiž v krizových chvílích vždycky chováme podobně, jako když k nám v roce 1968 vtrhla sovětská vojska. Jenomže nás to bohužel brzy přejde, ten příběh se po každé opakuje,“ podotkl dál senátor.

Podle něj uplynulé dny ukázaly i to, jak moc může někdy být nucená byrokracie na škodu. „Když je potřeba jednat hned, není možné dodržovat nějaké lhůty, které by se dodržovat měly a které pak každé rozhodování protahují až na týdny. Proto vítám rychlé jednání ohledně státních zakázek. I díky tomu, pokud vím, nemusely nikde ty obecní úřady dělat výběrová řízení, třeba na nákup lopat a kýblů na úklid, i když by jim to jinak zákon ukládal,“ poukázal Kubera. Vzkázal pak i na adresu „chytrolínů“, kteří vystupují se svojí kritikou ve smyslu, jak a kdy a v jakém rozsahu měly třeba někdy být upouštěny přehrady, stavěny hráze.

„Já jsem to jako starosta zažil. A opravdu bych tam ty, co se tváří, že vědí vše, postavil – před to rozhodnutí, které musíte udělat co nejrychleji. A přitom víte, že když nařídíte upustit vody málo, může hráz prasknout a smést okolí, když upustíte hodně, zaplaví to třeba čtyři vesnice. Je to velmi těžké rozhodování. O to víc mě mrzí, že s ním většinou přicházejí lidé odněkud z tepla kanceláří, kterých se povodeň a škody vůbec nedotkly. Ti lidé, kteří tím totiž byli postiženi, na takové blbosti nemají čas,“ uzavřel téma senátor Jaroslav Kubera s tím, že naštěstí Teplicko, kde je primátorem, bylo povodní zasaženo jen minimálně.

Koskuba: Matka příroda i Bůh si s námi hrají podle svého   

A jak se na situaci mezi Čechy dívá poslanec Jiří Koskuba? „Uběhlý týden ukázal, že poroučet větru, dešti možné nikdy nebylo. Logicky tedy není ani dnes. Matka Příroda i Bůh si prostě s námi hrají podle svého. Dokonce druhého z jmenovaných neuplatily ani Ústavním soudem schválené rozsáhlé církevní restituce. Ostatně ony taky nejsou určeny jemu. Ale jiným,“ rýpl si do rozhodnutí ÚS.

Jak ale dodal, bohužel není přesvědčený o tom, že mu vůbec přísluší uplynulý týden příliš komentovat. „Nepatřím totiž k těm, které další velké povodně přímo zasáhly. Ani k těm, kteří se bezprostředně podíleli na zamezování a posléze odstraňování jejich následků. Tihle lidé jediní mají právo posoudit, jaké to ve skutečnosti bylo. Z mé strany by to nebylo fér a mohu maximálně komentovat to, co jsem slyšel a viděl. Mimochodem, i proto se obávám vůbec říci, že zřejmě dopadly lépe, než ty minulé. Že přece jenom připravenost a fungování záchranných týmů bylo daleko lepší, než před jedenácti lety. A to často zapomínáme na ty předchozí povodně hlavně na Moravě. Jasně, tu a tam něco zaskřípalo. Ale to nejlépe vědí ti, kteří to zažili na vlastní kůži. Jako oběti či jako ti „zodpovědní“. Žádný poslanecký mandát mi nedává právo mluvit a hlavně spekulovat za ně. To, co si prožili, je pro mnohé z nás „nepotrefených“ zřejmě nemyslitelné, nepochopitelné. Není tedy dle mého ještě čas na nějakou lacinou a někdy i populistickou kritiku. Ostatně na to zde máme jiné „šíbry“. Voda sice klesá, ale nastává dlouhá dřina s odklízením následků,“ konstatoval pro ParlamentníListy.cz Koskuba.

Naopak však přiznal, že cítí povinnost smeknout před všemi, co aktivně „makali“ a pomáhali.

„Hasiči i policisté, bez ohledu na jejich příslušnost, prokázali obdivuhodné nasazení. Komu čest, tomu čest. A to jim přitom jistí politici v rámci „tupých účetních škrtů“ snížili mzdy o 10 procent. Ale čest si zaslouží i mnozí další pomáhající, včetně postižených samotných. Najít znovu sílu zase odklízet bahno, vysoušet, znovu budovat svůj domov, obec – to je prostě obdivuhodné. Proto jsem mj. držel palce lidem v Zálezlicích.  Marně – ať už důvody nedostavené hráze jsou jakékoliv. Taky jako příslušník národa Čechů i potomkům Pšovanů v Mělníku. Ti se nakonec, díky Bohu, ubránili. A tak bych mohl pokračovat. Vždyť člověk ani neví, kolik lidí co prožilo, dělalo, jak bojovali. Lze proto říci, že se jako Češi zbytečně podceňujeme. Když jde do tuhého, na tu mnohdy mlčící většinu slušných lidí se lze spolehnout. Být i hrdý,“ pokračoval dále poslanec ČSSD.  Poté ale přešel i ke kritickým slovům.

„Jelikož však nejsme starověká Sparta, kde měli údajně ve zvyku kriply hodit ze skály do moře, nežijí tu pochopitelně jenom samí slušní. Rabování je pro mne něco tak otřesného, že absolutně nechápu, jak za něj může hrozit jen až 5 let! Dotyční by měli makat v řetězech na galejích právě při odstraňování následků povodní a poté na stavbě dalších vskutku stabilních hrází až do konce svého zbytečného života. To ti ubožáci s krutě protipražským facebookem si zaslouží jenom opovržení. Dále se jejich primitivismem nehodlám zabývat. ‚Ať vám zase pochcípají v ZOO všechna zvířata…‘ – co k tomu říci. Nestojí ani za komentář. Přitom možná právě oni marně taky touží po tom, udělat jednou v metropoli kariéru. Očividně na to, oproti jiným, nemají,“ uvedl Koskuba.

Milane, promiň, vzkazuje Koskuba bývalému radnímu

A jak dodal, když už mluvil o Praze, cítil jako povinnost právě při povodních vzpomenout bývalého pražského radního pro životní prostředí za primátorování Jana Koukala v letech 1993-94, magistra Milana Bukolského.

„Měl jsem tu čest s ním v Radě HMP sedět. Milan byl a je odeesák, já socan. Ale tehdy ještě byla zcela jiná atmosféra. Na prvním místě bylo ještě naše město. On předpovídal, co nyní již 2x matičku Prahu postihlo. A tlačil vedení města k prvním krokům ochrany před povodněmi. Stali jsme se kamarády. Ale ani já mu moc nevěřil, když při každých větších deštích jsme museli k řece, kde něco měřil, zkoumal. A ukazoval mi, kam ‚až jednou‘, nebudeme-li již nyní konat, bude dosahovat velká voda. Máme přece přehrady, namítal jsem….  Když jsem o povodních roku 2002 stál na střeše pavilonu naší bulovecké interny a koukal dolů na tu zkázu, na zaplavené Holešovice, Libeň, Karlín, omluvil jsem se mu. Málokdo dnes vůbec ví, že právě on byl tím prvním průkopníkem. Přitom se tolik žvaní o mnohých jiných politicích, kteří si to ani nezaslouží. Proto mi dovolte, jako Pražákovi, takto veřejně říci: ‚Milane, promiň. Moc ti za Prahu děkuji,‘“ řekl Jiří Koskuba.

To je podle něj asi tak vše, co může říci. „Prý má navíc zase pršet. Snad se to nevrátí. Nesmí. Před lidmi je ještě tolik a tolik práce. Potřebují si i na chvilku konečně vydechnout a nejen oni. Na tn.cz, je-li záznam rozhovoru autentický, je zřejmé, jak zřejmě zhuntovaný byl i sám pan velký ministr Kalousek, jelikož údajně 2-3 dny nespal. Má prý snad dům přímo u Lužnice, důvod tedy je. Ale jak vidno, nevyspalý člověk by raději neměl brát telefon. Jenže ti hasiči, policisté, záchranáři, zdravotníci a mnozí jiní prostě musí. A zvládají to. Zaslouží si proto nejen úctu, respekt. Ale taky shovívavost,“ uzavřel Koskuba komentář tohoto týdne. 

  • Další komentáře uplynulých týdnů Koskuby a Kubery čtěte ZDE
     

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…