Lékař Hnízdil varuje před tím, co rozpoutala přímá volba

26.01.2013 12:20

JINÝMA OČIMA Naše společnost je nemocná už dlouho – to, co se děje tedy kolem přímé volby prezidenta, je jen odrazem toho, v jakém stavu se nacházíme. To jsou slova lékaře Jana Hnízdila, který již v minulosti několikrát racionálně, ostře a kriticky pojmenoval vývoj systému, v kterém se nacházíme. ParlamentnímListům.cz mimo jiné prozradil, proč poprvé ve svém životě nebyl volit.

Lékař Hnízdil varuje před tím, co rozpoutala přímá volba
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kandidát na prezidenta Miloš Zeman se svou dcerou odevzdali hlasy v prezidentských volbách

„Psychopati v čele společnosti jsou příznakem celkové choroby společenského systému, selháním samočisticích demokratických mechanizmů. Pouhé odstranění psychopatů při volbách nestačí. Aby se systém uzdravil, je potřeba posílit imunitu – budovat občanskou společnost,“ řekl Jan Hnízdil již před časem. Změnil se jeho radikální náhled třeba v souvislosti s přímou volbou prezidenta? Jak na ni vůbec nahlíží? To zajímalo ParlamentníListy.cz. Jak se možná dalo čekat, slova chvály z jeho úst slyšet nebyla.

„Ti dva kandidáti, kteří zůstali, reprezentují stav té nemocné společnosti. K Zemanovi jsem důvěru nikdy neměl, kníže moji důvěru ztratil svým působením v současné vládě. I proto pro mě není ani jeden z kandidátů osobností, kterou bych na Hradě chtěl. Poprvé v životě tak využívám svého práva nevolit,“ svěřil se ParlamentnímListům.cz Hnízdil.

Podle něj je velkým problémem první přímé volby prezidenta to, jak se oběma mužům, kteří stojí ve finále, podařilo nebezpečně rozdělit společnost. „Rozpoutali něco, co bude velmi těžké napravovat. Vždyť ti lidé se nenávidí a bojují proti sobě i v rodinách, pokud se neshodnou na kandidátovi, kterého chtějí oni, obrovská nenávist kvůli tomu vzniká i na dalších místech, na pracovištích. Když jsem v minulosti hovořil o tom, že Václav Klaus je prezidentem negativních emocí, který staví pouze na tom, že svými názory provokuje a rozděluje občany na různé tábory, pak jdou ti dva pánové, kteří se ucházejí o Hrad, v jeho šlépějích,“ konstatoval dál Jan Hnízdil. To, co vzniká na základě negativních emocí, s sebou podle něj s velkou pravděpodobností nemůže nic dobrého přinést.

Nechtějme prezidenta negativních emocí, říká lékař

Zde je třeba připomenout, že Hnízdil byl v určité době za svoji kritiku prezidenta Klause považován „za nepřítele státu“. Uvedl totiž mimo jiné také na jeho adresu to, že dokáže (Klaus) mistrně manipulovat a odvádí pozornost od zásadních problémů. „Nikdy se nevyjádřil ke korupci, odmítá ničení životního prostředí, ubývání energetických zdrojů vytváří vnějšího nepřítele z ekologů, občanských iniciativ, EU či pravdoláskařů a vede s nimi pak nesmiřitelný boj. Slabé a vystrašené lidi tím uklidňuje, zbavuje zodpovědnosti za sebe samotné a dnešní svět, což mu přináší vysokou popularitu,“ reagoval například Hnízdil směrem k právě končíčí hlavě státu.

Tím jeho ostrá slova nekončila, vyjádřil se i k současné politické reprezentaci. „V současném společenském systému není patologická struktura osobnosti - dravost, bezohlednost, arogance, cynizmus - zábranou, nýbrž naopak předpokladem prosazení se ve vysoké politické nebo manažerské funkci,“ napsal lékař, který stejně, jako se umí slovy vzepřít sterotypům ve společnosti, vzepřel se do jisté míry i ve své profesi, když se začal zabývat takzvanou celostní medicínou.

V souvislosti s přímou volbou prezidenta pro ParlamentníListy.cz pak ještě upozornil na to, že lidé najednou v souvislosti s přímou volbou u nás ztrácejí zdravý rozum, soudnost a čekají na nějakého spasitele – a je jedno, zda v podobě knížete či kohokoli jiného.

„To je přece mýtus. Tento současný politický systém končí. Ovšem pokud ve společnosti vládnou lidé na základě strachu a již zmiňovaných negativních emocí a jedinci se nepokusí to změnit, pak bude současný stav nemocné společnosti ještě pokračovat,“ obává se Hnízdil.

Není možná reforma systému, ale změna hodnot

Současný systém nazval Jan Hnízdil totiž liberálně tržním modelem. A zdůraznil, že podle něj nepotřebujeme reformu tohoto modelu, ale zcela nový hodnotový systém.

„Půjde o zásadní změnu myšlení, vnímání a způsobu života. Nahrazení extenzivního ekonomického růstu vnitřním kulturním a sociálním rozvojem. S obratem můžeme začít jen my sami, teď a sami u sebe,“ uvedl. A proč je tak důležité usilovat o náhradu současných pořádků?

Jan Hnízdil tvrdí, že současný politický systém nahrává psychopatům. „Naše politická scéna je živá encyklopedie psychiatrie. Najdete tam všechno: megalomany, sociopaty, narcisy, hysterky, mýtomany, kleptomany, spoustu smíšených poruch. Je to zajímavé studium pro odborníka, ale hrozivé pro občana,“ soudí. Poukázal již před časem na to, že současný systém je založen na dravosti, bezohlednosti a neustálém ekonomickém růstu.

„I proto tento systém přitahuje stejný typ lidí. Tedy dravé a bezohledné psychopaty, kteří nemají svědomí. Neznají stud. Zodpovědnost. Spolupráci,“ vyjmenoval. „Tito lidé obsadili vedoucí pozice, obklopili se dalšími psychopaty nebo lidmi slabými a manipulovatelnými. Říká se tomu sice pořád demokracie, ve skutečnosti je to ale patokracie, vláda psychopatů,“ shrnul Hnízdil současný stav.

Jan Hnízdil je internista a rehabilitační lékař (*1958), který se věnuje komplexní, psychosomatické medicíně. Působí v Centru komplexní péče v Dobřichovicích. Zároveň se mu přisuzuje název „politizující lékař“.  Do obecné známosti vešel totiž také tím, že byl břitkým kritikem prezidenta Václava Klause.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…