Ostré napadení církví: Falšují dokumenty a chtějí po nás miliardy

26.07.2012 14:42

Spisovatelka a občanská aktivistka Lenka Procházková je plamennou odpůrkyní církevních restitucí. V rozhovoru pro Reflex nyní zopakovala, že pozemkové knihy, na jejichž základě církev o navrácení žádá, vůbec nejsou seriózní. Jsou tam totiž zápisy bez listinných podkladů a soudního rozhodnutí. "Viděla jsem sama, jak falšovali vlastnictví korunovační katedrály,“ uvedla například k tomu.

Ostré napadení církví: Falšují dokumenty a chtějí po nás miliardy
Foto: hns
Popisek: Církevní restituce, ilustrační koláž

Lenka Procházková už kvůli restitucím dříve podala na několik lidí včetně kardinála Dominika Duky trestní oznámení. Také napsala dopis papeži a přemýšlí, jestli se Václav Klaus po podpisu zákona stane prvním českým prezidentem, jehož Senát obviní z velezrady. Procházková nedávno na protestním shromáždění na Václavském náměstí  hovořila o restitucích jako o komplotu, kšeftu, a loupeži.

Budou největším soukromým vlastníkem pozemků

I dnes říká, že svá slova by nevzala zpět. „Přesně tak to je. Římskokatolická církev nárokuje statky, jež nikdy nebyly jejím soukromým majetkem, jen je užívala a stát to užívání kontroloval. Pokud k tomu kšeftu dojde, dostane církev veliké peníze a stane se největším soukromým vlastníkem pozemků v tomto státě. Přitom oveček má nejmíň, kolik kdy měla. Co s těmi penězi bude dělat? “ táže se v rozhovoru pro týdeník Reflex Procházková.

"Čtyři roky jsem pracovala jako kulturní atašé na Slovensku, kde je už i v obecných školách povinně volitelné náboženství – spolu s etiketou, na kterou ovšem nemají učitele - takže všichni chodí na náboženství. Pokud by to tak dopadlo u nás, bylo by to proti ústavě. Jde o omezení suverenity státu, protože tu bude druhý suverén – Vatikán. Načež se zřejmě začne uplatňovat církevní právo, jež se nezakládá na demokratických principech,“ poznamenala dále Procházková.

Blížíme se spojení trůnu a kříže

Podle ní hrozí i to, že se přepíše historie, neboť ji chce přepsat právě sama církev. „Blížíme se spojení trůnu a kříže, jaké jsme tu měli za druhé republiky,“ poznamenala a také připomněla, že zákon o církevních restitucích sněmovnou prošel tři minuty po půlnoci ze 13. července, a to již bylo výročí pádu Bastily.

„Doufala jsem, že k tomu nedojde, že se někdo z těch ódéesáků probere. Někdo ze skupiny těch pražských, kteří s tím podle mne vnitřně nemohou souhlasit. Psali jsme každému poslanci zvlášť, věřili jsme, že si někdo bude chtít zachovat charakter, že bude chtít být v souladu se svým svědomím,“ připomněla spisovatelka to, jak proti zákonu bojovala.

„Duka říkal, že jestli neprojde, tak chce emigrovat. Já dobře chápu proč – on se bojí. Soudu. Vždyť to je pokus o obrovskou krádež, on je papežův sluha. Proto je teď kardinál – protože slíbil, že restituce dovede do zdárného konce,“ uvedla.

Někdo tam dopsal jiným písmem ´Katolický´

Následně na to překvapila. Jak totiž prý zjistila, pozemkové knihy, na jejichž základě církev o navrácení žádá, vůbec nejsou seriózní. Jak je to možné?

„Už za Rakouska – Uherska císař zjistil, že si do nich církev zapisuje majetky ´sine presentato´, bez listinných podkladů a soudního rozhodnutí. Pak císař v roce 1874 vydal říšský zákon tuším číslo padesát, že veškerý takzvaně církevní majetek je pod státní správou a že s ním církev nemůže disponovat. Viděla jsem sama, jak falšovali vlastnictví korunovační katedrály. Na straně B pozemkové knihy, kam se píše vlastnictví, je německy, zřejmě v roce 1880, napsáno ´metropolitní chrám´ a někdo sem dopsal úplně jiným písmem a jiným odstínem inkoustu ´Katolický´. Víte proč? Protože církev založila novou právnickou osobu, již pojmenovala Katolický metropolitní chrám! Podívejte se, tady mám kopii toho listu,“ řekla překvapivě a redaktorovi Reflexu ukázala příslušné listiny.

Pokud nakonec sporný zákon projde parlamentem a prezident jej podepíše, tím se podle ní ale Václav Klaus dopustí velezrady.

„Prezident České republiky přece nesmí svým podpisem stvrdit narušení územní celistvosti země ve prospěch státu jiného, tedy Vatikánu, k čemuž by v tomhle případu došlo. V historii našeho státu velezrada ještě nikomu přišita nebyla, tohle by byl první případ,“ pronesla.

On to dostane Vatikán, víte?

Svým blízkým, když namítají, že ten farář ty peníze přece potřebuje, pak stále dokola prý vysvětluje, že právě onen zmiňovaný farář ty peníze nikdy nedostane.

„Významné církevní památky bych svěřila do údržby státu, jak je to snad v každé západní zemi. A kněze ať si platí věřící….Denně dostávám snad tři sta mailů s podporou a radami od těch osmdesáti procent občanů, co s církevními restitucemi tak, jako jsou teď zamýšleny, nesouhlasí,“ uvedla dále k dotazu.

Nakonec přiznala, že ji Česká televize zastavila natáčení filmu Pan ministr o Janu Masarykovi. Film měl být přitom největším projektem pro tento rok.

„Před pár týdny to ovšem zakázali. Snad přímo generální ředitel. Snímek měl režírovat Viktor Polesný, v hlavních rolích měli být Chýlková a Donutil. Ačkoliv mám podepsanou smlouvu a na film už byly anonce, zarazili výrobu, aniž by mne někdo informoval,“ uzavřela Procházková.

Opozice: Bude to předvolební téma

ParlamentníListy.cz pak v článku „Vládo, čekej peklo. Poslední bitva o církevní restituce a pak něco ještě horšího“ k tématu nejnověji uvedly, že černá můra ODS z minulých krajských voleb – zdravotnické poplatky – se vrací v podobě církevních restitucí. Opozice toto celostátní téma, které jí nabídla vládní koalice na stříbrném podnosu v podobě lákavého sousta, využije totiž v letošní předvolební kampani do krajů.

„Myslím, že to bude jedno z hlavních témat. Bylo by to amatérské, kdybychom to nevyužili, když většina lidí je vyhraněna proti církevním restitucím,“ potvrdil pak v této souvislosti ParlamentnímListům.cz předseda klubu poslanců KSČM Pavel Kováčik.

A sociálně demokratický poslanec Jaroslav Foldyna dodal: „Jak se bude čas blížit ke krajským volbám, bude naše aktivita akcelerovat. Musíme vysvětlit, co nás církevní restituce, z nichž budu profitovat jen církevní hodnostáři, budou stát, a přitom nezbydou peníze na potřebné věci – na důchody nebo pro invalidy“.

Připomeňme, že opozice už si připravuje zbraně pro rozhodující souboj ve sněmovně, protože Senát, kde mají převahu sociální demokraté, s téměř stoprocentní pravděpodobností vrátí zákon o majetkovém vyrovnání s církvemi zpátky do Poslanecké sněmovny. A zákonodárci v dolní komoře se začnou touto kontroverzní normou znovu zabývat až na své zářijové schůzi, což je pouhý měsíc před krajskými volbami, které proběhnou 12. a 13. října 2012.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…