Senátní hrátky kolem Okamury: Kdo s kým chce a nechce

12.11.2012 11:31

Kolem Senátu je horko. Sestavují se senátní kluby, které mimo jiné umožňují senátorům navrhnout místopředsedu Senátu za svůj klub. Nově zvolený senátor Tomio Okamura je pro některé staré i nové senátory zklamáním. Senát je podle nich pro Okamuru jen trampolína a test úspěšnosti ve volbě na Hrad.

Senátní hrátky kolem Okamury: Kdo s kým chce a nechce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

ParlamentníListy.cz se na „klubové“ hrátky vyptávaly nově zvoleného nezávislého senátora Jana Veleby a zkušené komunistické senátorky Marty Bayerové.

Nezávislí senátoři spolu s lidovci vytvořili společenství, nazývající se senátní Klub otevřené demokracie. Kromě senátora a předsedy Agrární komory Jana Veleby vstoupili do tohoto kubu mimo jiné také nově zvolený nezávislý senátor Tomio Okamura a nezávislá senátorka a bývalá ústavní soudkyně Eliška Wagnerová, kterou nominovala do voleb Strana zelených.

Tomio Okamura se se svými výroky nezamlouvá. Jsou považovány za populistické

Eliška Wagnerová už před několika dny řekla pro ParlamentníListy.cz, že jí velmi vadí výroky Tomia Okamury, které se týkají romské otázky, nacionalismu a lidských práv. „Musím to všechno ještě uvážit,“ řekla tehdy redakci ParlamentníchListů.cz. Ve středu 7. listopadu z klubu vystoupila.

Také Jan Veleba má výhrady k projevům Tomia Okamury. „Tyto výroky mi také velmi vadí,“ řekl pro ParlamentníListy.cz. Jak uvedl, do této chvíle se k dění v klubu ještě nevyjadřoval. Redakci se ale svěřil, že je přesvědčen, že „v klubu ještě k posunům dojde“. Jeho odhad byl správný, protože krátce nato přišla zpráva o odchodu doktorky Wagnerové z klubu. „Jsem zklamaný také proto, že v jeho projevech zaznívají motivy, které se mi zdají hodně populistické,“ dodává Jan Veleba.

Nepotřebuji být v klubu, má pocit Okamura

Velmi kritické stanovisko zaujímá vůči nově zvolenému senátoru Okamurovi také komunistická senátorka Marta Bayerová. „S Tomiem Okamurou jsme vedli „klubová“ jednání po telefonu. Řekl nám, že jeho maminka je silně věřící, takže proto ho to táhne do klubu společně s lidovci,“ říká Bayerová. To by bylo, jak říká, v pořádku. Když mu prý ale vysvětlovala, jaké přednosti má sestavení klubu – navrhování místopředsedy Senátu, možnost přestávky na porady klubů, administrativní a legislativní podpora – prohlásil Okamura, že nic z toho nepotřebuje, protože si to všechno může zaplatit. „Nechci a nepotřebuji nic, než být v ústavně právním výboru,“ citovala senátorka Okamuru. Prý mu také někdo poradil, aby si nevybíral klub tvořený senátory z vládní koalice, protože by jinak jeho zvolení do ústavně právního výboru neprošlo.

Neméně závažný moment, kromě výroků k romské otázce a k lidským právům, vidí Marta Bayerová i v tom, že z Okamurova zdůvodnění, proč se vlastně stal senátorem, lze dovozovat, že nebyl vůči voličům zrovna poctivý. „Řekl nám, že si vlastně chtěl otestovat, jak uspěje následně v prezidentské volbě,“ říká senátorka. Jak dodává, logicky z toho vyplývá, že je pro něj Senát jen odrazový můstek, či spíše test úspěšnosti na Hrad, ale že pro lidi, pro své voliče, vlastně pracovat nejspíš ani nechtěl,“ řekla Bayerová. „Jsem z něj dost zklamaná a rozpačitá,“ konstatovala.

Reakce Tomia Okamury ZDE

O práci Senátu neví prý Okamura nic

O práci v Senátu prý Okamura neví takřka nic a myslí si, že jako člen ústavně právního výboru, kam se touží dostat, bude mít nějaký rozhodující vliv na zákony. „Když se podívám, co udělala sněmovna se senátními změnami či návrhy, tak se této naivní představě opravdu musím smát,“ říká Bayerová. Jak dodala, spočívá úloha Senátu především v poctivé, velmi náročné a trpělivé práci. „Je třeba opravdu pečlivě hlídat zákony, které „přiběhnou“ ze sněmovny, aby v nich nebyly technické a legislativní nesmysly. Už jsme jich v Senátu odchytili opravdu hodně,“ dodává.

Jak říká, také proto by byla ráda, kdyby se k nim připojila bývalá ústavní soudkyně Eliška Wagnerová, jejíhož názoru si Marta Bayerová váží. „Kdo ví, třeba si to ještě rozmyslí,“ dodala, aniž by tušila, že senátorka Wagnerová klub s Tomiem Okamurou zakrátko opustí.

Středolevému klubu nezařazených prý hlasovací kázeň určitě nehrozí

Klub „Nezávislých“, který se, jak říká Marta Bayerová, právě vytváří, je zaměřen od středu do leva. Připojil se k ní další komunistický nově zvolený senátor Václav Homolka a nezařazený senátor Vladimír Dryml, který odešel z ČSSD a přidal se ke Straně práv občanů – zemanovci (SPOZ). Zatím čtvrtým členem tohoto seskupení je Severočech Jaroslav Doubrava. „U nás je to taková směsice názorů, že žádná stranická či klubová hlasovací kázeň tu rozhodně nehrozí,“ směje se Bayerová. Jak dodala, vedou jednání s dalšími dvěma senátory. „Uvidíme, s kým se nakonec dohodneme,“ dodává.

To Jan Veleba by byl nejraději, kdyby byl jeho klub složen jen ze samých nestraníků. „Během kampaně jsem zjistil, že lidé už mají opravdu velký odpor ke stranám, zejména k některým,“ říká „agrární senátor“ Veleba. Na dotaz redakce, jak by vnímal eventuální příchod do klubu například dvou komunistických senátorů, zakroutil zamítavě hlavou. „Nechtěl bych, protože jsou to opět straníci a já bych nechtěl žádné svazování,“ konstatoval.

Komunisté mi nevadí, jen chci být v klubu s co nejvíce nestraníky, říká agrární senátor

Razantně se však ohradil proti tomu, že by je nechtěl proto, že jsou komunisté. Klíčová je prý pro něj nestranickost. „Podívejte, já proti komunistům nic nemám, ani mi nevadí. Nepatřím k lidem, kteří se nesou na módní vlně antikomunismu, a 20 let po revoluci to už vůbec považuji za archaismus. Tím spíš, že spousta lidí, která se k tomu komunistobijství připojila, v té straně před tím byla, takže je to kolikrát i velmi falešný postoj,“ vysvětluje Veleba. Znovu zdůraznil, že nestranickost je jeho klíčovým kritériem a skutečnost, že nikdo nikoho nezavazuje, jak má hlasovat. „Z deseti senátorů jsou jen tři lidovci a zbytek jsou nezařazení,“ zdůvodnil svou volbu Veleba.

Dodejme, že nově zvolení senátoři složí svou přísahu v hlavním jednacím sále Senátu, ve Valdštejnském paláci, 21. listopadu v 10 hodin dopoledne.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…