Bábo, já tě přemluvím. Studenti křičí, pravici však prý mají v krvi

02.03.2012 8:57

Týden neklidu studentů a akademiků začal nedělní debatou o vysokoškolské a kulturní politice v pražském divadle Komedie. Ve středu pak vyvrcholil průvodem Prahou v počtu odhadem deseti tisíc studentů. Série protestů studentů i akademiků v těchto dnech chce v řadě českých měst dát najevo svůj nesouhlas s reformou vysokých škol. Vzhledem k tomu, že to je po letech poprvé, kdy studenti takto masově dali najevo odpor, nabízí se otázka, zda to neznamená také obrat v jejich politickém smýšlení směrem doleva.

Bábo, já tě přemluvím. Studenti křičí, pravici však prý mají v krvi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace studentstva proti Dobešovým reformám

Mnohé by se totiž dalo usuzovat z toho, že akci studentů podpořil například sociolog Jan Keller, Jiřina Šiklová, Ilona Švihlíková, ale třeba i Václav Malý. To, že by to však byl očekávaný masový příklon mladých Čechů k levici, nikdo potvrdit nechce.

„Na místě je při posuzování a vytváření nějakých závěrů ze studentských rebelií spíš skepse a střízlivost,“ varuje pro ParlamentníListy.cz před možnými ukvapenými výroky sociolog a ředitel agentury pro výzkum veřejného mínění Jan Hartl. A jak dodává, nejmladší skupina obyvatel Čech je obecně dlouhodobě velmi málo politicky aktivní, pokud se pak k nějaké straně přiklání či jí vyjadřuje sympatie ve volbách, nejčastěji to je Strana Zelených či různé nové politické formace. Před sněmovními volbami v roce 2010 dali mladí lidé najevo svůj spíše pravicový postoj k věci třeba masivní oblibou klipu Přemluv bábu. V něm herci Mádl a Issová vyzývali k podpoře pravice (Vše k tématu ZDE ).

"Generační průlom? Uvidíme," říká sociolog

„Ano, čím mladší volič a čím vzdělanější, dá se u něj pozorovat příklon k středněpravicovému uvažování. To, že by protesty studentů nyní ukazovaly na nějaký generační průlom v myšlení, bych si netroufl říci. Podstatné spíš je, aby se v příštích volbách ti mladí na účast nevykašlali. Ostatně v těch posledních volbách přistoupili mladí prvovoliči ke svému právu dost zodpovědně, tak snad se to projeví i v dalších volbách. Zájem o politické dění se ukazuje jednoznačně také ve vzrůstajícím aktivizačním potenciálu sociálních sítí,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Hartl.

Ani samotní studenti  a sympatizanti z řad mladých lidí však zatím nepotrvzují ničím to, že by se jejich politická orientace obracela spíše směrem doleva. Naopak, zdá se, že se snaží maximálně od politiky a politiků distancovat.

Protesty pod taktovkou studentů a občanů - ne politiků

„Nálada je stále radikálnější, ty problémy jsou totiž navršené za celou řadu let zpět. Není to tedy jen důsledek rozhodování současného ministra školství Josefa Dobeše. Svůj podíl na nich mají i předchozí ministři napříč politickým spektrem. I proto trváme na tom, že Týden neklidu bude ryze pod taktovkou studentů, akademiků a občanů – nikoli politiků. Ty zapojovat do protestních akcí nehodláme,“ řekl například v minulých dnech pro ParlamentníListy.cz Jan Gruber, student Filozofické fakulty UK v Praze a zástupce iniciativy Za svobodné vysoké školy.

Týden neklidu je však skutečně ještě brzy hodnotit z hlediska jeho dopadů. Než k němu došlo, nespokojenost mezi studenty a mladými Čechy se však již sem tam objevila. Většinou však byla kompenzovaná spíše založením různých facebookových skupin a peticí. Přesto například mladí komunisté zvýšení zájmu o jejich stranu prý zaznamenávají.

Studenti nejsou pravicoví nebo levicoví. Ale mají, nebo nemají sociální cítění

„Obecně jsou tyto atributy po dlouhou dobu relativně vysoké, ale v posledním zhruba tak roce, včetně cirkusu kolem úmrtí a pohřbu Václava Havla, se ještě zájem zvýšil. Nárůst zájmu o naši činnost, o spolupráci, či dokonce členství v SMKČ-KSM jsme opravdu zaznamenali,“ řekl pro Parlamentnílisty.cz Lukáš Kollarčík.

Zdůraznil pak to, že se nedá říci, zda jsou studenti obecně pravicoví či levicoví. „Toto dělení politického spektra nemám rád. Dělil bych je na ty, kteří mají sociální cítění, jsou přemýšliví, nejsou neoliberálními dogmatiky a metafyziky a netrvají na svých omylech jako věčných pravdách. A na ty, kteří sociálně necítí, neb to nepotřebují, vynikají egoismem, sobectvím, přepjatou ctižádostí, bezohledností až fašizoidní krutostí, elitářstvím, snobismem, rasismem a klasickou měšťáckou morálkou, ale také dogmatismem v přemýšlení o současném světě. S těmi prvními se dá bez ohledu na to, jaký papír hodí do volební urny, pracovat, diskutovat, přít se, ale rozumně. S druhými je to o poznání složitější a často nemá takové snažení smysl,“ dodal ještě Kollarčík, předseda mladých komunistů.

Nejde o chybu jednotlivce, ale o chybu systému

To, že by pozoroval výraznou změnu v chování studentů vůči komunistickým myšlenkám a organizacím, by ale prý netvrdil. Roste však zájem mladých lidí o veřejné dění, protože se vládnoucí kapitalistická moc rozhodla ještě hlouběji sáhnout na jejich práva a do jejich kapes.

„Studentům je však třeba vysvětlovat, že to není důsledkem angažmá jednoho ministra či jedné vlády, ale že se jedná o záležitost systémově podmíněnou. To se jim musíme snažit vysvětlovat, protože příčinu v kapitalismu nevidí a vidět nemohou. Neexistuje zde totiž politický subjekt, který by jim tyto zásady i přes útoky a perzekuci vůči němu trpělivě vysvětloval, vedl je a pomáhal jim. Nadávat pak na chování studentů při volbách je shazováním vlastní neschopnosti na druhé,“ pokračoval dále Kollarčík ve svém vyjádření pro ParlamentníListy.cz.

Dodal, že studenty mezi sebou mladí komunisté mají a stále přicházejí. Naopak však prý postrádají mladé dělníky a učně, které by velmi uvítali.

Mladí sociální demokraté: Chceme spíše kvalitu než kvantitu

Mladí sociální demokraté o nějakém výraznějším náporu zájemců o vstup do jejich řad nehovoří. O tom, zda může mít nějaký dopad na další vývoj jejich počtu Týden neklidu, hovořit v tuto chvíli s odvoláním na velmi aktuální záležitost, nechtějí.

„Náš počet je zhruba tak stabilní, kolem tisíce členů. V poslední době se ale ukazuje, že nejde už ani tak ze strany zájemců o kvantitu, jako o kvalitu. Mladí lidé, kteří se rozhodnou k nám vstoupit, to neberou již jen jako pouhou volnočasovou aktivitu, ale zajímají se o politiku, mají o ni, i angažmá v ní hlubší zájem. A to beru jako pozitivní fakt. I když, ptáte-li se na Týden neklidu – zájem mladých lidí o vstup k nám – byť zatím spíše pouze v té teoretické rovině – se objevil. Do jaké míry byl však myšlený vážně, se budete muset zeptat až za pár měsíců,“  uzavřel odpověď na dotaz předseda mladých sociálních demokratů Lukáš Kaucký.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…