Církevní turistika je zlatý důl. Ví to už i Duka

12.01.2012 9:58

Jako na pouti věřících. Tak si mohou od čtvrtka připadat návštěvníci některých sekcí letošního veletrhu Regiontour na brněnském výstavišti. Právě církevním památkám, poutním místům a mnoha dalším zajímavostem, které mají víru jako společného jmenovatele je věnována značná část expozice na veletrzích domácí turistiky.

Církevní turistika je zlatý důl. Ví to už i Duka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pražský arcibiskup Dominik Duka

Duka zavítá do Brna

O tom, že nejde vůbec o zanedbatelnou záležitost svědčí i skutečnost, že mimo dalších významných hostí bude v první den veletrhu ve čtvrtek, kdy je brněnské výstaviště určeno jen odborníkům, jedním z významných zahajovatelů i novopečený kardinál a pražský biskup Mons. Dominik Duka.

„Letošní zvýrazněnou tématikou veletrhů je církevní turistika. Poutě a návštěvy sakrálních památek jsou tradiční součástí světové turistiky, která na rozdíl od jiných segmentů cestovního ruchu není příliš závislá na vnějších vlivech. České a moravské regiony mají k rozvoji církevní turistiky velmi dobré předpoklady a začaly se v této oblasti aktivně angažovat. Nejdále je Zlínský kraj, který se jako první region střední a východní Evropy zapojil do sítě poutních stezek Evropy I Cammini ďEuropa. Na veletrhu Regiontour chce svoje zkušenosti předat dalším českým a moravským krajům, které mají potenciál pro rozvoj církevní turistiky,“ uvedl ředitel veletrhů Go a Regiontour Miloň Mlčák.

Církevní turistika stála na okraji zájmu. Chyba

Církevní turistika a její rozvoj je podle Mlčáka velmi významným odvětvím cestovního ruchu, které stálo neprávem dlouho mimo pozornost většiny podnikatelů v oblasti cestování. Podle  odborníků přitom jde o oblast podnikání, které je na rozdíl od ostatní turistiky jen málo ovlivňováno venkovními vlivy jako je  stav ekonomika a inflace. Jako nejlepší příklad zaručené bezpečnosti v tomto  druhu byznysu a podnikání, kde jen málokdy hrozí bankrot, a  kde hraje náboženství velmi významnou roli může být v rámci Evropy například známé poutní místo na území Bosny, zhruba 80 kilometrů od pobřeží jadranu v Medjugorje. Tamní zjevení Panny Marie přitahuje už tři desítky let stovky tisíc věřících, kteří sem proudí v organizovaných zájezdech a jejich tok dokonce nezastavil ani tehdejší jugoslávský krvavý konflikt, kdy se boje odehrávaly přímo v okolí vesnice se zjevením i sousedním Mostaru a byly velmi krvavé.  Mocná ruka trhu si však i tehdy dokázala i se souhlasem znepřátelených stran zajistit bezpečný koridor pro poutníky, kteří na místo přijížděli z tedy zemí, nejvíce však již tradičně z Polska.  Ostatně i díky tomu se před tím naprosto neznámá vesnice v horách stala velmi prosperujícím místem s množstvím hospod, hotelů, stánků taxikářů, průvodců a na víře se zde živí úctyhodné množství mnoho dalších lidí. Podobné dosud neobjevené možnosti vidí podnikatelé i na českém území, které se sakrálními památkami a významnými místy katolické církve jen hemží.

Církev si ekonomiku pohlídá


Na workshopu s Dominikem Dukou bude projednávána i ekonomická analýza potenciálu církevní turistiky v Evropě, kterou zpracoval známý odborník  Petr Zahradník z České spořitelny, který je současně i členem Národní ekonomické rady vlády (NERV). Fórum bude přitom otevřeno odborníkům, kteří zde budou chtít navázat přímé kontakty s vlivnými lidmi, jenž mohou při tomto způsobu podnikání v cestovním ruchu pomoci.

Jezdíme stále víc k sousedům

Veletrhy domácího i zahraničního cestování za pár korun i statisíce Go a Regiontour už tradičně provází řada zajímavostí v podobě doprovodných programů, kterým vévodí cestovatelský festival Go kamera. Na veletrzích se představí dvacítka firem, která nabízí zhruba sto zahraničních destinací. I letos však více než daleká exotika návštěvníky lákají sousední země a hlavně domácí cestování, či výlety do sousedních zemí. I proto mezi nejsilnější vystavovatele patří Slováci či Maďaři se svou lázeňskou turistikou a také gastronomickými zážitky a také Rakušané, Němci, Italové, Slovinci a pochopitelně i vystavovatelé z Chorvatska, kteří i přes opakující se každoroční kritiku velmi dobře vědí, že zase přivítají stovky tisíc Čechů toužících po průzračném jadranu.
Veletrh se však dá „ochutnávat“ nejen očima a ušima, ale i jazykem. K vítaným zajímavostem patří vystoupení špičkových kuchařů s ukázkami tradičních regionálních kuchyní. Vařit bude například i šéf českého reprezentačního kuchařského týmu a představitel známé kuchařské skupiny „Pražští lvi" šéfkuchař Jiří Král.  K největším tahákům doprovodné ho festivalu Go kamera patří zřejmě vystoupení světoznámého záhadologa  Ericha von Dänikena , který bude mít přednášku s autogramiádou o záhadách Egypta v pátek a v sobotu, o  svých zážitcích se podělí i rakouský cestovatel Bruno Bauman, který sám přešel poušť Gobi,  nebo český  cestovatel Rudolf Švaříček či horolezec Radek Jaroš. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Martin Šimák

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …