Dienstbier na pochod jde. Vadí mu nenávistné výroky z Hradu

12.08.2011 20:55

Prague Pride, festival gayů a leseb s pochodem městem se stal skutečným politickým trhákem. Celkem bezvýznamné témě plní už několik dní v okurkové sezóně média a dokonce zaneslo rozkol i mezi ODS. Některým lidem ze snad dosud pravicové strany se totiž nelíbí, že nad „jucháním" sexuálně orientované menšiny převzal záštitu primátor Bohuslav Svoboda. Za to ČSSD je zajedno - pochod i příbuzné akce podporuje. To tvrdí mluvčí strany Martin Ayrer. Členové předsednictva však na zaslaný dotaz ohledně Prague Pride vesměs nereagovali.

Dienstbier na pochod jde. Vadí mu nenávistné výroky z Hradu

ČSSD vždy podporovala zákon o registrovaném partnerství, který výrazně pomohl zajistit tehdejší předseda a premiér Jiří Paroubek. Ten také jako jeden z prvních prohlásil, že pochodu gayů a leseb se zúčastní. Z nejužšího vedení strany však svůj názor definitivně deklarovali jen místopředsedové Jiří Dienstbier mladší a Martin Starec.

K věci:
Nový občanský zákoník je homofobní, tvrdí Dienstbier z ČSSD

Ochrana práv všech není samozřejmostí

Senátor a místopředseda sociální demokracie Dienstbier, syn politika s obrovským charismatem, je názory, které zazněly z Hradu poněkud nepříjemně překvapen. „Stejně jako Jiří Paroubek se také zúčastním. Nesnášenlivé výroky extrémní pravice, mimo jiné i z Hradu, ukazují, že respekt a ochrana práv všech ve společnosti nejsou vůbec samozřejmostí. Proto mají podobné akce smysl a svojí účastí chci podpořit svobodu každého zvolit si život podle svých představ,"  sdělil pro ParlamentiListy.cz Dienstbier.

Velmi liberální názor má další místopředseda ČSSD Marin Starec. „Budu velmi stručný, není potřeba mnoha slov. Pochod podporuji, žijeme ve svobodné zemi," uvedl Starec.

SLEDUJEME téma HÁJEK A HOMOSEXUÁLOVÉ  

Prvního místopředsedu strany Michala Haška zase rozčílilo prohlášení personálního šéfa ministerstva školství Ladislava Bátory, že všichni gayové jsou levičáci. „Okurkový šampión Bátora svým posledním výrokem aspiruje na to, aby okamžitě skončil jako vysoký státní úředník, protože neomluvitelným způsobem útočí na levicově orientované občany ČR. Ministr školství Dobeš by měl konat, jinak se svojí nečinností fakticky hlásí k Bátorovým názorům," prohlásil Hašek.

Předseda Sobotka nedorazí

„Už v roce 2006 jsem prosadil proti vetu prezidenta České republiky Václavu Klausovi zákon o registrovaném partnerství. Dle mého názoru nelze ustupovat takovýmto výkřikům vůči menšinové skupině ve společnosti. Proto si myslím, že je třeba tuto akci podpořit. V demokratické společnosti se řídíme heslem „Žít a nechat žít". Na základě silných společenských tlaků jsme se s ženou rozhodli, že pokud nám to čas dovolí, určitě se Prague Pride zúčastníme," uvedl expremiér a bývalý šéf ČSSD  Jiří Paroubek.

Pochodu se původně chtěl zúčastnit i současný předseda strany Bohuslav Sobotka. „Předseda vyjádřil plnou podporu Prague Pride, ale vzhledem ke svému programu se zúčastnit nemůže. Jisté přijde stínová ministryně pro lidská práva a rovné příležitosti Michaela Marxová - Tominová, která velice ostře odsoudila Petra Hájka,  i další sociální demokraté. ČSSD akci jednoznačně podporuje, ale vzhledem k dovoleným není jasné, kdo všechno se zúčastní," prohlásil pro ParlamentiListy.cz mluvčí ČSSD Martin Ayrer.

Dále čtěte:
Nakladáčka za gaye. Čtěte, co si myslí ODS o svém primátorovi 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Urban

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…