Druhý důchodový pilíř zřejmě skončí v závěru příštího roku

19.06.2014 19:22

Návrh přesnějšího postupu ukončení druhého důchodového pilíře by měla mít komise zástupců stran a expertů hotový do konce července. Zrušení od roku 2016, jak plánovali politici, je tak reálné. Novinářům to po dnešním jednání komise řekl její předseda Martin Potůček. Ministerstvo financí navrhovalo ukončení až od roku 2017, a to kvůli náročnému procesu.

Druhý důchodový pilíř zřejmě skončí v závěru příštího roku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Potůček

„Termín od ledna 2016 je stále reálný," uvedl Potůček. Podle něj je na stole několik variant. Přiblížit je zatím nechtěl. Řekl jen, že se komise snaží o to, aby byly návrhy co nejvíc v souladu s Ústavou a zákony. Hrozí totiž, že by se kvůli zrušení druhého pilíře střadatelé i penzijní společnosti mohli obracet na soud.

Druhý důchodový pilíř prosadila vláda Petra Nečase (ODS). Od loňského ledna mohou lidé přesměrovat tři procenta odvodů do vlastního spoření u penzijních společností, částku ve výši dvou procent odvodů musí přidat ze svého. Využilo toho asi 83.000 lidí. Nynější koalice se ke zrušení druhého pilíře zavázala ve své smlouvě.

Ministerstvo předložilo tři varianty ukončení

Ministerstvo financí předložilo komisi tři varianty. Podle první by lidé od určitého data platili zas plné odvody do důchodového systému, dál by si ale ve druhém pilíři spořili částku ve výši pěti procent odvodů ze svého. Účast by však mohli ukončit. Podle resortu se tato varianta s ohledem na riziko žalob jeví jako nejvhodnější. Druhý model počítá s tím, že by si člověk mohl zvolit vypořádání. Mohl by vklad dostat v hotovosti, nebo si ho převést do třetího pilíře. Podle třetí varianty by penzijní společnosti převedly část úspor zpět do veřejného důchodového systému. Zbytek by pak vyplatily, nebo povinně převedly do třetího pilíře.

Ministerstvo financí navrhovalo, aby se druhý pilíř zrušil až od ledna 2017, a to kvůli technické, ekonomické i právní náročnosti ukončování. Aby se stihl termín o rok dřív, musela by se komise shodnout na řešení do srpna a vláda by musela na podzim výsledný postup schválit. Jinak není možné zvládnout změny zákonů připravit a projednat, uvedlo Ministerstvo financí v podkladech pro jednání komise.

Komise je v časovém skluzu

Potůček přiznal, že se komise dostala do časového skluzu. Dohoda na postupu měla být podle něj už na konci června. Shodu politici zatím ale hledají těžko. Opoziční ODS a TOP 09 uvedly, že se na rušení druhého pilíře podílet nechtějí. Jejich zástupci dnes na jednání chyběli.

Pro zachování druhého pilíře se vyslovili i mnozí zástupci firem. Na nedávném setkání Klubu zaměstnavatelů jich bylo 150. Podle zakladatele klubu Pavla Huláka dvě třetiny přítomných hlasovaly pro udržení druhého pilíře. Devět z deseti zaměstnavatelů penzijním společnostem důvěřuje a chce u nich svým pracovníkům spořit, sdělil ČTK Hulák. Dodal, že by členové klubu uvítali ale i další zvýhodnění ve třetím pilíři, tedy dobrovolném doplňkovém spoření.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Češi včera „okupovali“ Německo. U nákupu protáhlé obličeje nás i Němců

13:21 Češi včera „okupovali“ Německo. U nákupu protáhlé obličeje nás i Němců

Košíky plné zeleniny a potravin, domácí drogerie i autokosmetiky. Tak to vypadalo snad ve všech bavo…