Ekonom: Kalouskovo zmrazení důchodů není jen tak. Vím, proč to dělá

28.02.2012 4:37

Snížení až zmrazení valorizace důchodů má být jedno z mnoha opatření, kterými chce ministr financí Miroslav Kalousek zajistit pro státní pokladnu více peněz a tím snížit zadlužování země. Hlavní ekonom společnosti Next Finance Vladimír Pikora však vidí za zmrazením důchodového růstu racionální a úmyslnou nahrávku soukromému sektoru, jak vytáhnout z důchodového účtu ještě více peněz. Další ekonom Karel Kříž ovšem oponuje: Kalouskovy kroky jsou správné, neboť země je skandálně zadlužená.

Ekonom: Kalouskovo zmrazení důchodů není jen tak. Vím, proč to dělá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze

Ještě nedávno pro ParlamentníListy.cz uvedl Kalousek, že na důchody vláda sáhne, až nebude-li už kde jinde brát. A je to tu. Snižování valorizace důchodů, vyšší než slibovaný růst DPH. Progresivní zdanění movitějších. Snižování paušálních daňových výhod živnostníků. To jsou opatření, kterými chce ministr financí Miroslav Kalousek řešit ekonomické zpomalení a nižší příjmy státního rozpočtu v budoucích letech.

My to říkali. A je to tu

„Ať to vezmu, jak to vezmu, Kalousek nastínil kroky, které se daly predikovat a my jsme je predikovali,“ reagoval pro ParlamentníListy.cz Vladimír Pikora. Poukázal na to, že spolu s Markétou Šichtařovou opakovaně varovali, že DPH nejen že poroste, ale patrně ještě více, než bylo slibováno.

Anketa

Které z opatření navrhovaných Kalouskem je pro vás přijatelné?

hlasovalo: 3059 lidí

„V knize Všechno bude jinak jsme už v loňském roce říkali, že očekáváme, že DPH bude růst s tím, že nikde není psáno, že by se ten růst měl zastavit na devatenácti procentech. Ten nárůst může být vyšší a nikde není psáno, že nebude vyšší než třeba dvacet procent, protože vláda bude mít s plněním státní pokladny problémy,“ varuje Pikora.

Je třeba vytáhnout peníze z důchodového účtu

Ten pak speciálně za zásahy do valorizací důchodů vidí jasný záměr. „Také jsme upozorňovali, že se zmrazí valorizace důchodů tak, že se nejdříve vymyslí mechanismus, aby to nebyl přímý nápor, aby to nebyla taková rána pro voliče. Takže nejdříve se začne říkat, že se výpočet valorizace trochu upraví, trošku změkčí, ale výsledkem bude to, že se nebude valorizovat tak často, aby tam byly nějaké prodlevy,“ popsal Pikora.

„No a prodlevy se nastaví tak, aby to směřovalo k tomu, aby se spíše nevalorizovalo. Což samozřejmě některým subjektům na trhu bude hrozně vyhovovat, aby říkaly: Vidíte to? Z toho průběžného důchodového systému nebudete mít důchody. Zajistěte se skrze nějaké alternativní produkty, které vám tady náhodou nabízíme,“ dodal ekonom.

„No a lidé si začnou říkat, no jo, ona je to pravda, my potřebujeme nějaké alternativy. My bychom měli z toho prvního průběžného pilíře vyvést ještě víc peněz, aby tam zbylo ještě méně peněz. No a tím se myslím kruh uzavírá,“ konstatoval Pikora, podle kterého tak zmrazování valorizací důchodů má zcela racionální cíl.

Vláda? Tonoucí se stébla chytá

Pokud jde o další kroky, jakými je například avizované vyšší zdanění bohatších, zde podle Pikory jedná vláda ve stylu tonoucí se stébla chytá.  „Chudé už není jak zdaňovat, už jim není kde brát. Tady už se vláda dostala na dřeň,“ míní Pikora.

A pokud by měl někdo pocit, že pravicová vláda se začíná chovat spíše levicově, pak si ekonom nemyslí, že by tady kdy pravicová vláda byla. „Já nevím, podle mě se to u nás tak nějak divně míchá – pravicová a levicová. Já si nejsem jistý, že by tady v Čechách dělení na pravicové a levicové platilo,“ krčí Pikora rameny.

„Nemyslím, že by to tady kdy bylo tak vyhraněné, jako třeba na západě. To ať si každý přebere sám, jak vnímá levicovou a pravicovou politiku a co si pod tím představuje. A hlavně ať to pak voliči při volbách sečtou,“ dodal Vladimír Pikora.

Vláda hodlá dusit ekonomiku

Ten je každopádně přesvědčený, že Kalouskem představené kroky absolutně postrádají prorůstové kroky. „Co je klíčové, že všechna představená opatření jsou protirůstová. Jsou to opatření, která ekonomiku ještě víc udusí, kdyby náhodou se zdálo, že se může nadechnout,“ myslí si ekonom.

Ten připomněl, že zprávy z Evropy jsou pesimistické. „My budeme rádi, když Německo neupadne do recese a vedle toho si tady ekonomiku ještě dusíme sami. A v dobách, kdy mohli politici přijímat úsporná opatření, to nedělali,“ uzavřel Pikora. 

Prorůstová opatření chybí i častému kritikovi vládních opatření, ekonomovi Karlu Křížovi. To je však jediné, v čem se s Pikorou shoduje. Jinak s Kalouskem prezentovanými opatřeními souhlasí. „Já musím říci, že s těmi návrhy souhlasím, protože se země neustále a prudkým tempem zadlužuje,“ reagoval Kříž pro ParlamentníListy.cz.

Jen letos dlužíme 10 500 na hlavu!

„V loňském roce to bylo 140 miliard korun a v letošním roce to má být sto pět miliard korun. To znamená, že stát vydává na každého jednoho obyvatele o deset tisíc pět set korun za rok více, než jaké má příjmy,“ konstatoval Kříž.

„Takže to je naprosto neudržitelné, skandální a je zcela nezbytné tyto výdaje brzdit,“ dodal rezolutně. „A naprosto nezbytná jsou všechna ta opatření včetně zmrazení důchodů,“ míní ekonom s tím, že důchodový účet byl jenom v loňském roce v deficitu třicet devět miliard korun.

Zmrazení důchodů, to je jemné opatření

„Jinými slovy se na sociálním pojištění vybralo o třicet devět miliard korun méně, než kolik bylo vyplaceno na důchodech,“ vysvětlil Kříž. „To je naprosto neslýchaná částka a zmrazení důchodů je to nejmenší. V jiných zemích, například v Pobaltí, to řešili svého času snížením důchodů o třetinu. Takže zmrazení je ještě velmi jemné opatření,“ dodal.

„Pokud jde o DPH, ukazuje se, že bude potřeba ho zvýšit víc," míní Karel Kříž s tím, že bez podrobnějších propočtů není schopen říci, zda to má být na osmnácti, devatenácti či dvaceti procenty.

Za klíčové každopádně jako Pikora považuje prorůstová opatření, která však zatím nebyla představena. „Tady si zatím stát neplní domácí úkoly a svoje zadání a neustále je v deficitu. A ten deficit je opravdu ohromný, byť ve srovnání s jinými zeměmi menší, ale přesto je ohromný,“ myslí si Karel Kříž.

Vláda neplní domácí úkoly

Proto prý nezbývá, než aby stát přišel s prorůstovými opatřeními. „Tady vláda dělá velkou chybu, že neustále stresuje soukromý sektor. Speciálně v západních zemích a především pak v USA je dobrý zvyk, povzbuzovat tento sektor k větším investicím, k větší spotřebě, k tomu aby se nebáli, aby měli odvahu, aby nabírali nové pracovní síly a nebáli se rizik,“ popisuje Kříž.

„Tohle v Česku nevidím, přitom stát si neplní úkoly, je v deficitu a ještě stresuje soukromý sektor. A to logicky vede k tomu, že země je v blbé náladě a ekonomický růst pokulhává,“ dodal Kříž. Podle něj navíc současná krize nepřišla jako ta v roce 2008 a 2009 ze zahraničí, kdy prudce klesl export.

Vláda nás straší a stresuje

„Ale momentálně je to tak, že export je velice dobrý a jen v loňském roce vzrostl o deset procent a tento trend zřejmě pokračuje,“ míní ekonom. „Čili problémy, které teď máme, nejsou dovezené z EU, ale jsou naše, založené na blbé náladě a na nízké spotřebě domácností. A to je zase proto, že lidé jsou přestrašení, vláda je straší, že budoucnost je plná rizik a nebezpečí. Je to skoro taková válečná mentalita a tohle by mělo zmizet,“ myslí si Karel Kříž.
 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

reklama

autor: Ondřej Vaněk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…