Hejtman Hašek přivedl na jižní Moravu miliardové čínské investice

30.03.2016 10:59

Návštěva čínského prezidenta sebou přinesla i uzavření důležitých dohod na úrovni krajů. Několik smluv podepsal v úterý jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD), kraji mohou přinést až 5 miliard korun. Jde například o spolupráci s významnou čínskou bankou nebo importérem potravin a vín z Pekingu.

Hejtman Hašek přivedl na jižní Moravu miliardové čínské investice
Foto: Archiv JMK
Popisek: Hejtman Michal Hašek podepisuje dohodu o spolupráci s China Development Bank Corporation

Michal Hašek vyjádřil radost nad tím, že v rámci návštěvy prezidenta ČLR v naší zemi dostal příležitost k dalšímu rozvoji spolupráce s Čínou také Jihomoravský kraj. „V Praze jsem podepsal dva pro jižní Moravu důležité dokumenty. Prvním je memorandum o spolupráci s největší čínskou rozvojovou a investiční bankou China Development Bank. Toto memorandum může v příštích letech přinést jihomoravským subjektům v podpoře infrastruktury až 200 milionů eur, to znamená přes 5 miliard korun. Zdůrazňuji, že se nejedná o úvěry Jihomoravského kraje, takže dnešním podpisem smlouvy nedošlo k zadlužení naší krajské samosprávy,“ uvedl Hašek.

Kraj bude podle jeho slov jednat o mechanismu, jakým budou vyhledávány jednotlivé investiční příležitosti. „Na každý investiční projekt, ať už to bude v oblasti dopravy a dopravní infrastruktury, ale také cestovního ruchu, zdravotnictví, lázeňství a podobně, bude čínský partner uzavírat samostatnou smlouvu s konkrétními podmínkami s tím subjektem, který bude investorem v této infrastruktuře,“ dodal k tomu hejtman.

„Druhá smlouva je zajímavá pro naše vinaře a vinohradníky. Jako předseda rady Vinařského fondu jsem dnes podepsal smlouvu o spolupráci s jednou z největších čínských firem, která se věnuje importu potravin a také alkoholických nápojů včetně vína konkrétně do Pekingu. Tato společnost se zavázala v příštích třech letech odebrat moravské a české víno nejvyšší možné kvality a to v hodnotě až 4 miliony eur, to znamená přes sto milionů korun,“ pochlubil se Michal Hašek úspěšným kontraktem.

Role Vinařského fondu v této věci bude dle jeho slov spíše podpůrná. „Vinařský fond bude mít roli z hlediska doporučení, zkušeností na trhu s vínem a také znalostí ocenění, které získali jednotliví vinaři nebo jednotlivá vinařství. Vlastní obchodní vztahy budou opět na bázi konkrétní čínské firmy a konkrétních moravských a českých vinařských firem,“ sdělil jihomoravský hejtman.

„Věřím, že více než 5 miliard korun čínských investic, případně prostředků za nákup moravského vína, je dobrá zpráva, se kterou se budu vracet z Prahy do Brna, na jižní Moravu,“ podotkl Michal Hašek.

Podpis kontraktů za přítomnosti předsedy vlády Bohuslava Sobotky (ČSSD) se uskutečnil v rámci historicky první návštěvy prezidenta Čínské lidové republiky v Praze. Prezident Si Ťin-pching dorazil do českého hlavního města v pondělí před druhou hodinou odpoledne. Ještě téhož dne se na zámku v Lánech soukromě setkal s prezidentem Milošem Zemanem.

V úterý byl přijat na Pražském hradě s nejvyššími poctami, následně se setkal s českými vysokými politickými činiteli a pražskou primátorkou Krnáčovou. Večer na jeho počet uspořádal Zeman slavnostní státní večeři s koncertem sboru Boni Pueri. Během středy se oba prezidenti zúčastnili byznys fóra na Žofíně. Před odletem z Prahy ještě Si Ťin-pching navštíví Strahovský klášter.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…