FOTO Kalousek se v čele průvodu dobýval na Hradčany. Mával tibetskou vlajkou a křičel o právu

29.03.2016 21:22

Stovky protestujících proti čínské lidskoprávní politice, kteří odpoledne protestovali na Kampě, se dnes vpodvečer marně domáhaly vstupu na Hradčanské náměstí. To je uzavřeno do půlnoci kvůli návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga. Se zlou se potázal i předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Informuje o tom ČTK.

FOTO Kalousek se v čele průvodu dobýval na Hradčany. Mával tibetskou vlajkou a křičel o právu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Přivítání čínského prezidenta Si Ťin-pchinga na nádvoří Pražského hradu

Většina demonstrantů se nakonec vydala do nedalekého parku, kde se uskutečnil další program. Organizátoři akce pokládají uzavření náměstí až do noci za nesmyslné, protože čínská delegace na Hradě už není přítomna.

S demonstranty se během pochodu na Hradčany sešel předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Jednal také s policisty, kteří bránili průvodu v cestě na Hrad. Předseda TOP 09 držel v ruce tibetskou vlajku. Lidé skandovali „Máme na to právo!“. Kalousek jim odpovídal „Máte na to právo“. „Já a europoslanec Jaromír Štětina jsme požádali bezpečnostní složky, abychom mohli projít, protože jsme státní činitelé a žádná represivní moc nám nesmí bránit ve svobodném pohybu,“ řekl protestujícím za bouřlivého potlesku.

Kromě Kalouska byl v čele demonstrantů také pořadatel tichého shromáždění, protibetský aktivista a bývalý politik Martin Bursík, nebo někdejší ministr pro lidská práva a hudebník Michael Kocáb. Demonstranty přišel podpořit také bývalý předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Policie i přes naléhání politiků odmítla kvůli bezpečnosti cestu na Hradčanské náměstí uvolnit. Kolem 18:00 se organizátoři rozhodli, že se průvod přesune k nedalekému Pohořelci do parku Maxe van der Stoela. Tam se kolem 16:00 shromáždily zhruba dvě stovky demonstrantů, vyrostlo tam i pódium, na kterém vystoupili hudebníci.

My žijeme v demokratické zemi a čínský totalitář to musí vzít na vědomí

Na shromáždění v parku nakonec dorazilo několik set lidí. Bursík ČTK řekl, že zákazem vstupu na Hradčanské náměstí byla porušena lidská práva. Demonstrace podle něj byla řádně nahlášena. Police podle něj svévolně uzavřela náměstí a neumožnila, aby se shromáždění konalo. „Snažili jsme se nimi vyjednávat, to k ničemu nevedlo,“ uvedl. „My žijeme v demokracii, ve svobodné zemi a kvůli návštěvě předsedy čínské komunistické strany, který přijel z totalitní země, kde porušují lidská práva, zabíjejí lidi, lidé mizí, kvůli tomu se nenecháme omezovat na našich právech,“ řekl také. Kvůli postupu policie hodlá podat žalobu, zákazem demonstrace podle něj porušila ústavně zaručené právo na shromažďování.

Na shromáždění vystoupil také bývalý ministr pro lidská práva Michael Kocáb. Kritizoval zahraniční politiku prezidenta Zemana, který podle něj zcela popřel polistopadový vývoj v Česku. „Vnucuje se Rusku i Číně zcela ponižujícím způsobem a nepřekáží mu ani vláda,“ prohlásil Kocáb.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…