Čínský prezident dostal od primátorky symbolický klíč od bran Prahy

29.03.2016 21:05

Čínský prezident Si Ťin-pching dostal dnes od pražské primátorky Adriany Krnáčové (ANO) symbolický klíč od městských bran a podepsal se do pamětní knihy české metropole. Primátorka při ceremonii v Lichtenštejnském paláci na Kampě, kterou sledovalo poměrně značné množství zejména čínských novinářů, uvedla, že Praha si váží svých „nadstandardních a dlouhotrvajících svazků“ s partnerskými městy v Číně. K Šanghaji a Kantonu nedávno přibyl Peking.

Čínský prezident dostal od primátorky symbolický klíč od bran Prahy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Primátorka Prahy Adriana Krnáčová s Lítačkou

Prezident i primátorka připomněli v projevech přímou leteckou linku, která spojuje Prahu s Pekingem od loňského září. Mluvili také o oslavě čínského nového roku ve znamení ohnivé opice, která se uskutečnila v české metropoli začátkem února. „Pevně doufám, že tento rok přinese naší společné dohodě a oběma našim městům štěstí a prospěch. Věřím, že pokud jako opice budeme zvídaví a otevření novým projektům a jako oheň zůstaneme zapáleni pro budoucí spolupráci, dosáhneme na poli dalšího rozvoje vzájemných vztahů vynikajících výsledků,“ řekla Krnáčová.

Si Ťin-pching podotkl, že je v Praze podruhé a cítí se ve městě jako doma. „Vaše překrásné město ve mně zanechalo hluboký dojem,“ uvedl prezident. Vyzdvihl to, že Praha a Peking navázaly za Krnáčové osobní podpory přátelství. Si Ťin-pching věří, že po uspořádání dnešní ceremonie bude stále více Číňanů včetně obyvatel Pekingu jezdit do Česka, a naopak stále více Čechů a Pražanů bude navštěvovat Čínu.

Znění smlouvy o partnerství mezi Prahou a Pekingem vzbudilo v minulosti kritiku některých politiků v souvislosti s tím, že obsahuje uznání jednotné Číny, tedy prohlášení že Tchajwan je součástí Číny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…